Bakteri- Virus- Mantar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

ÇEVRENİNMİKROPLARA ETKİLERİ Prof.Dr. Nuri Kiraz
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
dezenfeksİyon-sterİlİzasyon
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Sterilizasyon & Dezenfeksiyon Yöntemleri
DEZENFEKSİYON ANTİSEPSİ VE STERİLİZASYON
X RETON-P UVION PATOJEN İYONİZATÖRÜ ISO 9001:2000, EN ISO 13485:2003,
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZSYON
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
STERİLİZASYON, DEZENFEKSİYON
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
Dr. Orhan Üreyen 1. Cerrahi Kliniği 13/11/2006
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI
STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI
Gıda Mühendisliği Bölümü
STERİLİZASYON DERSİ 3. HAFTA DERS NOTLARI
Enterik Bakteri İdentifikasyonu (6) Not: enterik : bağırsak orijinli
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
ASEPSİ, ANTİSEPSİ, dezenfeksİyon
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
HÜCRE KÜLTÜRÜNE GİRİŞ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE KULLANILAN TEKNİKLER MTT TESTİ
STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
99mTcO4 Tanıda en sık kullanılan radyonüklid FYÖ:6 saat
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 2
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ultrases.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 10
Endodontide sterilizasyon & dezenfeksiyon - can alıcı tavsiyeler
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uzm. Feriha Başoğlu Yoldaşlar.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ
DEKONTAMİNASYON DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
Mikrobiyoloji Kültür Sayımı
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

Bakteri- Virus- Mantar MİKROORGANİZMA MİKROBİYOLOJİ Bakteri- Virus- Mantar

Saprofitik... Patojenik mikroorganizma HASTALIK İNFEKSİYON Saprofitik... Patojenik mikroorganizma Patojenite- Virulens

İnceleme örneği **

Svab Petri kutusu

BAKTERİOSKOPİ

BESİYERİ Sıvı besiyeri, Katı besiyeri, Yarı katı besiyeri. .......

Ekim

ÖZE

ETÜV İnkubasyon süresi

Besiyeri KÜLTÜR KOLONİ

Karışık kültür Saf kültür İzolasyon İdentifikasyon

SPOR

EPİZOOTİYOLOJİ Portör Rezervuar Morbidite 3/8 x100 Mortalite 1/8 x100 Letalite 3/8 x100 1/8 x100 1/3 x100

STERİLİZASYON

STERİLİZASYON Herhangi bir maddenin ya da cismin birlikte bulunduğu TÜM MİKROORGANİZMALARIN her türlü canlı ve aktif yaşam formlarından arındırılması

1- ISI İLE STERİLİZASYON Buharla sterilizasyon Sıcak su ile sterilizasyon Nemli ısı ile sterilizasyon Kuru sıcak hava ile sterilizasyon Yakma ve alev ile sterilizasyon 2- SÜZME (FİLTRASYON) İLE STERİLİZASYON 3-IŞINLAMA İLE STERİLİZASYON 4- KİMYASAL MADDELERLE STERİLİZASYON 5- ETİLEN OKSİT GAZI İLE STERİLİZASYON

ISI İLE STERİLİZASYON Hücre proteinlerini koagule ederek etki eder Isı derecesi Isının etki zamanı Ortamdaki nem derecesi Mikroorganizmaların içerisindeki su miktarı pH Ozmotik basınç Ortamda nem olması, mikroorganizma içerisinde %50 oranında su bulunması pH derecesinin nötrden uzaklaşıp asit veya alkaliye kayması, ısı ile sterilizasyonu olumlu yönde etkiler.

1A- Nemli ısı ile sterilizasyon a) Buharla sterilizasyon * Basınçlı buharla sterilizasyon ** Basınçsız buharla sterilizasyon OTOKLAV 121 °C, 15 dakika… KOCH KAZANI *** Akım halindeki buharla sterilizasyon UHT ultra high temperature

b) Sıcak su ile sterilizasyon * Kaynatma ile sterilizasyon 100 °C – 30 dakika ** Tindalizasyon sıvı maddelerin belli bir ısı derecesinde aşamalı olarak ısıtarak birkaç günde sterilizasyonu 60 °C de, günde 1 saat 3 gün üstüste

1B- Kuru Sıcak hava ile sterilizasyon 1A- Nemli ısı ile sterilizasyon 1B- Kuru Sıcak hava ile sterilizasyon Nem yok……. süre daha uzun PASTEUR FIRINI 175 °C … 1 saat 165 °C ….. 2 saat 150 °C ….3 saat

1C- YAKMA ve ALEVLE STERİLİZASYON 1A- Nemli ısı ile sterilizasyon 1B- Kuru Sıcak hava ile sterilizasyon 1C- YAKMA ve ALEVLE STERİLİZASYON

2- SÜZME (FİLTRASYON) İLE STERİLİZASYON

Filtrasyon ile sterilizasyon Sıvılar ve gazlar filtrasyonla mikroplardan arındırılabilirler - Çok hassas çalışma ve üretim ortamlarının havası, belirli por aralıklarına sahip HEPA veya ULPA (High/Ultra efficiency particulate air filters) filtrelerle temizlenir

-Serumlar, vitaminler, antibiyotikler ve bazı besiyerleri gibi ısı ve kimyasallardan etkilenen maddeler filtrasyonla steril edilebilirler

3- IŞINLAMA İLE STERİLİZASYON (Radyasyon ile sterilizasyon) * İyonize olmayan ışınlar; Utraviyole ışınları 240-280 nm dalga boyu yüzey dezenfeksiyonu ** İyonize olan ışınlar; **Penetran özellikte X ışınları Gama ışınları yüksek penetrasyon özelliği, tıbbi malzemeler (Protez, sentetik kalp kapakçıkları ve cerrahi malzeme)

4- KİMYASAL MADDELER İLE STERİLİZASYON = DEZENFEKSİYON Bir cismin ya da maddenin hastalandırıcı nitelikteki mikroorganizmalardan arındırılması Bakteri membranının fonksiyonunu bozarlar, proteinleri denatüre ederler, enzim aktivitesini bozarlar, nükleer sistemi bozarlar

Dezenfektan maddenin konsantrasyonu: etkisi konsantrasyonla doğru orantılı olarak artmaktadır. Etki süresi: Dezenfektan veya kimyasal maddenin mikroorganizmalar üzerine etkili olabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Etki süresi uygulanan kimyasal maddeye ve uygulandığı ortam şartlarına göre değişir. Isı: Isı arttıkça dezenfektan maddenin etkisi de buna paralel olarak artar. pH: Ortamın pH'sı ne kadar nötrden uzak olursa etki o denli artar. Organik maddeler: Ortamda bulunan organik maddeler dezenfeksiyon işlemini olumsuz yönde etkiler. Mikroorganizmaya bağlı etkiler: Mikroorganizmanın cins ve türleri ile, bulunduğu yaşam evresine dezenfektan maddelerin etkisi değişiktir. Örnek olarak sporlar bakterilerin üreyen şekillerine göre dezenfektan maddelere karşı oldukça dirençlidir. Ayrıca bakterilerin üreme fazları, sayıları ve diğer özel yapıların varlığı etkilidirler.

5- ETİLEN OKSİT GAZI İLE STERİLİZASYON Toksik ve patlayıcı özellikte bir gaz Isıya duyarlı ekipmanların sterilizasyonunda tercih edilmekte Özel cihazlar gerekli Kalıtıları doku hasarına neden olur ; sterilizasyondan sonrası havalandırılma

STERİLİZASYONUN DENETLENMESİ * Cihazların kontrolü ** Kimyasal indikatörler (Brown tüpleri, Otoklav bandları, Bowie-Dick şeritleri....) *** Biyolojik (bakteriyolojik) indikatörler (Bacillus stearothermophilus, B. subtilis, B. pumilis, ....) Rutin olarak hazırlanan besiyerlerinden ve eriyiklerden rastgele kontrol..