ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
Advertisements

DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AHMETLİ MYO EKONOMİ POLİTİKALARI DERSİ-6. HAFTA ÖĞR. GÖR. ARZU SALKIM ER.
ULUSLARARASI EKONOMİK SORUNLAR VE AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Ders 1 ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANS
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
İhracat Teşvikleri. Türkiye’de İthalat ve İhracat Katma Değerli Üretime Geçiş İhracatçıya Sağlanan Devlet Yardımları.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Makro İktisat.
BANKALARIN TANIMI, FAALİYETLERİ, TÜRLERİ
VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
AŞAMALI PLAN MODELİ Tek Aşamalı Planlama Modeli
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
ALTINCI BÖLÜM GÜMRÜK TARİFELERİ
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Düzgün iş.
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
İŞLETME FİNANSI.
Uluslararası İşletmecilik
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
EKON 331 ULUSLARARASI TİCARET ve EKONOMİ
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
PAZARLAMADA FİYATLAMA
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
DIŞ Ticaret Nedir ? Eşyaların ,hizmetlerin ,mali kıymetlerin,hammaddelerin Uluslararası bazda alış ve satışının bütününe verilen addır.Dış Ticaret günümüz.
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Uluslararası Sermaye Hareketleri
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
MAKRO İKTİSAT GİRİŞ Prof. Dr. Metin BERBER.
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
Uluslararası İşletme Yönetimi
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ YRD. DOÇ. DR OKTAY KIZILKAYA

BÖLÜM 5 DIŞ TİCARET POLİTİKALARI

Giriş Bu bölümden itibaren dış ticaret politikasını incelemeye başlıyoruz. Bu çerçevede önce dış ekonomi politikası ele alınacak, sonra ise dış ekonomi politikasının en önemli araçlarından olan dış ticaret politikası incelenecektir.

Dış ekonomi politikasının kapsamı Gerek Türkçe, gerekse İngilizce literatürde dış ekonomi politikası (foreign economic policy) ile uluslararası ekonomi politikası (international economic policy) genellikle birbirilerinin yerlerine ve eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Dış ticaret politikası genel ekonomi politikasının bir aracıdır. Geniş anlamda dış ekonomi politikası veya uluslararası ekonomi politikası, hükümetlerin ticaret ve üretim faktörleri akışlarının yönüne, bileşim ve hacmine müdaheleye yönelik tüm faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Dar anlamda dış ekonomi politikası hükümetlerin dış ticareti, iç ve dış yatırımları sınırlaması, düzenlemesi, teşvik etmesi veya bunlara yol göstermesi olarak kabul edilir.

Dış ekonomi politikası çeşitleri Dış ticaret politikası Ödemeler bilançosu politikası (balance of payments policy) – hükümetlerin ödemeler bilançosunu dengede tutmak veya denge bozulur ise dengeye getirmek için yapmış olduğu tüm faaliyetleri kapsayan bir politikadır. Dış yatırım politikası (foreign investment policy) – uluslararası uzun dönemli sermaye yatırımları ile ilgili kararları kapsamaktadır. Dış yardım politikası (foreign aid policy) – hükümetten hükümete olan ve yardım alan ülkede alt yapının kurulması, ekonomik kalkınmanın sağlanması veya askeri savunmanın gerçekleştirilmesini içeren borç ve hibelerini kapsamaktadır. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Dış Ticaret Politikasının Kapsamı Türkçeye “ticaret politikası” olarak çevirebileceğimiz İngilizce “commercial policy” ile “trade policy” veya “international trade policy” terimleri eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Dış Ticaret Politikası Ödemeler Bilançosunun, cari işlemler hesabında ihracat ve ithalat kalemleri üzerindeki tüm hükümet faaliyetlerini kapsayan bir tür dış ekonomi politikasıdır.

I. DIŞ TİCARET POLİTİKASININ AMAÇLARI Dış ödemeler dengesizliklerinin giderilmesi Dış rekabetten korunma Ekonomik kalkınma Piyasa aksaklıklarının giderilmesi Ekonominin liberalleştirilmesi İç ekonomik istikrarın sağlanması

Hazineye gelir sağlamak Dış piyasalarda monopol gücünden yararlanma Otarşi Sosyal ve siyasal nedenler Dış politik amaçlar

II. DIŞ TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI Devletin dış ticarete müdahale için kullandığı geleneksel araç, gümrük tarifeleridir. Ancak bu, zamanla etkisini yitirmiş ve bunu yerine çok sayıda yeni araç ve düzenlemeler çıkmıştır. A) Gümrük tarifeleri: malların ülke sınırından geçişi sırasında alınan vergilerdir. B) Tarife-dışı araçlar: döviz çıkışına yol açan işlemleri kısıtlamak için hükümetin tek taraflı kararı ile konulan müdahale önlemleridir. Dörde ayrılır: 1) miktar kısıtlamaları 2) tarife benzeri faktörler 3) görünmez engeller 4) gönüllü ihracat kısıtlamaları C) İhracatın özendirilmesi D) Bağlı ticaret

III. TARİHSEL AÇIDAN DIŞ TİCARET POLİTİKALARI XVI. yy dan itibaren geçerli olmaya başlayan ve yoğun korumacılığa dayanan merkantilizm XVIII yy dan itibaren etkisini kaybetmeye başlamış ve serbest ticaret akımları etkili olmaya başlamıştır. Burada “en çok gözetilen ulus” (MFN) adı verilen uygulamanın çok etkisi olmuştur. MFN KURALI GATT (1948) WTO (1995)

IV. DIŞ TİCARETTE KORUMACILIK Korumacılığı savunanların dayandığı faktörler 1. Ulusal güvenlik Savunma zenginlikten daha önemlidir. 2. Genç endüstri tezi Teze göre, ileride gelişip karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olacak endüstriler optimum üretim düzeyine ulaşıncaya kadar gümrük tarifeleri ile dış rekabete karşı korunmalıdır. 3. Stratejik Ticaret Politikası Sanayileşmiş bir ülke korumacı önlemlerle gelecekte hızlı büyümesi için kilit kabul edilen yarı geçişkenler, bilgisayar, iletişim araçları vb sektörlerde karşılaştırmalı üstünlük yaratabilir. 4. Dampinge karşı korunma Yabancı üreticilerin yaptıkları dampinge karşı yerli üreticileri korumak için yapılmaktadır.

Belirli Koşullarda Geçerli Nedenler Ödemeler bilançosunun iyileştirilmesi ve İşsizliğin önlenmesi Ticaret hadlerinin iyileştirilmesi Ulusal pazarlık gücünü artırma

Kişisel Çıkarlara Dayalı Görüşler Düşük yabancı ücret Üretim maliyetlerini eşitleme Ulusal Pazar görüşü