GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
Advertisements

SEMA TUNA.
HAZIRLAYAN:DİLEK KOÇYİĞİT
GÜNEŞ SİSTEMİ.
Güneş Sistemi ve Mars Prof.Dr.D.Ali Ercan.
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
Ad : zeynep soyad : demIr sinif : 7-d no : 1944
A-GÜNEŞ SİSTEMİ GEZEGENLERİ
HANDAN ÖZBEY KADER YILDIZ SEVİM DARAK
GEZEGENLER.
GEZEGENLER VE UYDULARI
Özboyacı İlköğretim Okulu
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
Özboyacı İlköğretim Okulu
DÜNYA ve UZAY
HAZIRLAYAN İHSAN DURAK
RABİA GİZEM KURU 3 A SINIFI NO:217.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
DÜNYA ve UZAY.
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
Biraz Astronomi.
DÜNYA, GÜNEŞ ve AY.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ:UZAY BİLMECESİ
Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu
Dünya Güneş ve ay.
BİLGİ YARIŞMAMIZA HOŞGELDİNİZ
Venüs Merkür Mars Satürn Uranüs Dünya Neptün Jüpiter.
TERİMLER OLUŞUMU VE EVRELERİ YAPISI GÜNEŞ GEZEGENLER GÜNEŞ SİSTEMİ
Merkür Venüs Dünya Mars Satürn Jüpiter Uranüs Neptün Plüton
Merve BAĞCI Fen bilgisi Öğretmenliği
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Yıldızlar.
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
Güneş sistemi, güneş, gezegenler ve onların uyduları, asteroidler, kuyrukluyıldızlar ve küçük göktaşlarından oluşur.
Gezegenlerimiz ve Dünya Berkay H. Yalta 2-A 18 Nisan 2014.
Türkçe’ye çeviren Onur Ayangil Hubble Hubble Uzay Teleskobu atmosferin dışına yerleştirilmiş bir robot teleskoptur.Deniz düzeyinden 593 kilometre yukarda.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
Bizim Gezegenimiz.
RABİA GİZEM KURU 3 A SINIFI NO:217.
DÜNYA, GÜNEŞ VE AY Hikmet SIRMA.
Gezegenleri Tanıyalım
Microsoft Mouse Mischief'i Edinin
KUTUP IŞINIMI AURORA.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GEZEGENLER bilgidagi.com.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
AST207 Güneş Sistemi 2017 – 2018 Güz Dönemi Prof. Dr. Selim O. SELAM.
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
AY’IN GÖRÜNÜŞÜ NEDEN DEĞİŞİR. Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur. Ay’da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı.
DÜNYA ve UZAY.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
Hazırlayan : Ayla EROĞLU_3/B. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
Hazırlayan : BARAN ÇELEBİ_7/D. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGENLER HAZıRLAYAN : SAMED KUMRU.
Gezegenler.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
GEZEGENLER VE YAPILARI
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
PROJE 2 GÜNEŞ SİSTEMİ İPEK KİBAR YASEMİN ÖZDEM. İŞARETLERİN ANLAMLARI Konu ile ilgili ana sayfaya Konu ile ilgili ana sayfaya bağlanır. bağlanır. Gezegenlerin.
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
Sunum transkripti:

GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ

GÜNEŞ SİSTEMİ ; GÜNEŞ VE DOKUZ GEZEGENİ, GEZEGENLERE AİT UYDULAR, ASTREOİTLER, METEORLARDAN OLUŞMAKTADIR. GEZEGENLER; İÇ GEZEGENLER ve DIŞ GEZEGENLER OLMAK ÜZERE İKİYE AYRILMIŞTIR. İÇ GEZEGENLER: MERKÜR, VENÜS, DÜNYA ve MARS’TIR. DIŞ GEZEGENLER; JÜPİTER, SATÜRN, URANÜS, NEPTÜN ’DÜR.

GÜNEŞ Samanyolu Galaksisinin Orion kolu üzerinde bulunmaktadır. Yaşam kaynağımızdır. Isı ve ışık yayar. Orta büyüklükte bir yıldızdır. Dünyamız ile birlikte 9 gezegeni vardır.

HER GEZEGENİN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞ SÜRESİ ve YÖRÜNGELERİ BİRBİRİNDEN FARKLIDIR. YÖRÜNGELERİNE GÖRE AÇILARI ŞÖYLEDİR:

İÇ GEZEGENLER

MERKÜR Güneşe en yakın gezegendir. Uydusu ve atmosferi yoktur. Güneş’in etrafında 88, kendi etrafında 59,6 günde döner. Güneş’e bakan yüzünde sıcaklığı 350 ºC, diğer yüzünde -170 ºC dir.

VENÜS Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Güneş’e uzaklığı 108 milyon km’dir. Güneş’in etrafında 224,7, kendi etrafında ise 243 günde döner. Yüzey sıcaklığı 460 dereceden biraz yüksektir, ve hemen hemen eşit dağılmıştır. Çoğu karbondioksit olan atmosferi çok kalındır Uydusu yoktur.

DÜNYA Yaşama elverişli , üzerinde yaşadığımız gezegen. Güneş’e uzaklığı ortalama 150 milyon kilometredir. Güneş etrafında yaklaşık 365 günde, kendi etrafında 1 günde döner. Bir tane uydusu vardır: AY

MARS 4. GEZEGEN Güneş’in etrafında 687, kendi etrafında ise 24,6 günde döner. Yüzey sıcaklığı –220 derece ile 70 derece arasında değişir, ortalama –65 derecedir. Çoğunlukla karbondioksitten oluşan atmosferi çok incedir. 2 uydusu vardır: Fobos ve Deimos.

DIŞ GEZEGENLER

JÜPİTER Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenidir. Güneş’in etrafında 11,9 yılda, kendi etrafında ise 9 saat 50 dakikada döner. Yüzey sıcaklığı dışlarda –110 derecedir, iç kısımları daha sıcaktır. Atmosferinin %90’ı hidrojendir. Jüpiter’in 4 tane halkası vardır Kabul edilen 16 tane uydusu vardır

SATÜRN 6. GEZEGEN Güneş sisteminde yoğunluğu sudan az olan tek gezegendir. Eğer Satürn’ü okyanus üzerine bırakabilseydik suya batmaz, yüzerdi. Gezegenin çevresinde ince, yassı ve birbirinden ayrı 7 halkadan oluşan bir dış halka sistemi vardır. En büyüğü Titan olmak üzere tümü buz yapılı 22 uydusu vardır ve Güneş sisteminde en fazla uyduya sahip olan gezegendir.

URANÜS 7. GEZEGEN 21 uydusu bulunmaktadır. Gezegenin dönme periyodu yaklaşık olarak 17.5 saattir Uranüs’ün çevresinde ince, keskin hatlı ve koyu renkli 10 halkanın olduğu tespit edilmiştir. Halkaların tümü, yaklaşık 1 m çapında koyu renkli kaya benzeri parçalardan oluşmaktadır. Bunların yapısı henüz belirlenememiştir. Uranüs, kutbu güneşe bakacak şekilde tekerlek gibi döner. Böylece etrafındaki halkalarda dik olarak onunla birlikte döner.

NEPTÜN 8 uyduya sahip olan Neptün, kendi ekseni etrafındaki bir dönüşünü 16 saate yapmaktadır. Atmosferinde hidrojen, helyum, amonyak, metan ve su buharından oluşur. Atmosferindeki metandan dolayı rengi mavi-yeşildir. Gece nereye bakacağınızı bilirseniz, disk şeklinde Neptün’ü görebilirsiniz.

PLÜTON (CÜCE GEZEGEN) Güneş’e en uzak gezegendir. Ay’dan biraz daha büyüktür. Donmuş metan ve buzdan oluştuğu sanılmaktadır. Güneş’e bakan yüzünde metanın buharlaşmasından dolayı ince, pembe renkli bir atmosfer oluşmuştur. Bir uydusu bulunmaktadır. Bir yüzeyinde atmosferi olan , bir yüzünde atmosferi olmayan tek gezegendir.

GEZEGENLERİN KENDİ ETRAFINDA ve GÜNEŞ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞ SÜRELERİ: Merkür; kendi etrafında 58,6 gün, Güneş etrafında 88 gün Venüs; kendi etrafında 243,16 gün, Güneş etrafında 224,7 gün Mars; kendi etrafında 24 saat 37 dk, Güneş etrafında 687 gün Jüpiter; kendi etrafında 9 saat 50dk, Güneş etrafında 11,9 yıl Satürn; kendi etrafında 10 saat 14 dk, Güneş etrafında 29,5 yıl Uranüs; kendi etrafında 7 saat 14 dk, Güneş etrafında 84 yıl Neptün; kendi etrafında 16 saat 7 dk, Güneş etrafında 164,8 yıl Plüton; kendi etrafında 6 gün 9 saat, Güneş etrafında 248 yıl