Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AY’IN GÖRÜNÜŞÜ NEDEN DEĞİŞİR. Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur. Ay’da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AY’IN GÖRÜNÜŞÜ NEDEN DEĞİŞİR. Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur. Ay’da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı."— Sunum transkripti:

1 AY’IN GÖRÜNÜŞÜ NEDEN DEĞİŞİR

2 Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur. Ay’da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı değildir. Yalnızca güneşten aldığı ışınları yan- sıtır. Bununla beraber Ay’da gece ve gündüz sıcaklıklarının çok fazla olması nedeniyle hayat yoktur.

3 Ay’ın yapısında dağlar, tepeler, ovalar, kraterler ve küller vardır. Kraterler büyüklük- leri değişen dairesel görünümündedirler. Ay toprağı kehribar rengindedir. Ay’ın iç yapısı tam bilinmemekle beraber, dünya gibi katmanlı olduğu sanılmaktadır.

4 Ay, kendi çevresinde, Dünya çevresinde ve Dünya ile birlikte Güneş çevresinde olmak üzere üç çeşit hareket yapar. Kendi ve dünya çevresindeki hareketinin ikisini de yaklaşık 29,5 günde tamamladığın- dan yeryüzünden her zaman bir yüzü gözlenir.

5 Ay yüzeyinde 29,5 günde bir kez gündüz, bir kez gece olur. Yani bir gündüz veya bir gece süresi yaklaşık iki haftadır. Ay’ın Dünya ile birlikte Güneş çevresin- deki hareketi, 365 gün 6 saatte tamamlanır.

6 Ay, yeryüzünden değişik şekillerde görülür. Bunun nedeni Dünya çevresindeki dönüşüdür. Bu değişik şekillere Ay’ın evreleri denir. Ay Güneş ışınlarını yansıtarak ışıklı görülür. normalde kendisi ışık çıkartmaz. Ay Dünya çevresinde ayda bir kere döner. Ay Dünya etrafındaki yörüngeden ilerlerken bir kerede kendi çevresinde döner.

7 Gerçekte bizler ayın bütün yüzeyinin yarısından biraz daha fazlasını görebiliriz. bunun nedeni eksenin titremesidir. Ay Dünyanın çevresinde dönerken, güneşin aydınlattığı yüzeyi değişir. Bu da bizlere ayın evrelerini gösterir.

8

9 YENİ AY DOLUNAY İLKDÖRDÜN SONDÖRDÜN DÜNYA

10

11

12 YENİ AY Ay’ın gözlemleyemediğimiz evresidir. Bu evrede Güneş ışınları Ay’ın arkasında oldu- ğundan Ay karanlıktır. Ay’ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş’e dönük olan parlak yüzü Dünya’dan görülmez.

13 İLK DÖRDÜN Ay’ın eğri kısmının sağa doğru olan yarım Daire biçimindeki evresine ilk dördün denir. Yeni Ay’dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra ayın aydınlık yüzeyinin yarısı dünyadan gözlemlenir. Bu döneme ilk dördün denir.

14 Yeni Ay’dan 14 gün sonraki görünen durumdur. Ay Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında dünya ve güneşle aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş’ten aldığı ışınları Dünya’nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya’nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünüm dolunay durumudur. DOLUNAY

15 SON DÖRDÜN Ay’ın eğri kısmının sola doğru olan yarım daire biçimindeki evresine son dördün denir. Ay’ın Dolunay’dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya’dan görülme evresidir.

16 İlk dördün hilal hilal Son dördün Dolunay Şişkin ay Yeniay Dünya GÜNEŞ IŞINLARI

17 Bu slaytlar kullanım amaçlıdır. kişisel ve başka sitelerde yayımlanması yasaktır. © 2011 www.erdoganegitim.com Tüm hakları saklıdır.


"AY’IN GÖRÜNÜŞÜ NEDEN DEĞİŞİR. Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur. Ay’da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları