UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VAGİNAL KANAMA 1 Dr.Aytekin Altıntaş.
Advertisements

Riskler / Yan etkiler Ciddi OHSS Assit Plevral effüzyon tromboz PCO / PCOS x 3-4 MacDougall et al, 1990 BG.
TUR-P İşleminde Massif Hemoraji ve Embolizasyon
Anormal Uterİn Kanamalara Güncel Yaklaşım
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
Prof.Dr.Erol TAVMERGEN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
Overyan Rezerv Koruyucu Cerrahi Teknikler
Gestasyonel Trofoblastik Hastalıkta Tedavi-Monitorizasyon
TOTAL DİZ ARTROPLASTİSİ UYGULANAN HASTALARDA PREOPERATİF PROPRİOSEPSİYON EĞİTİMİ.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
Paratiroidektomi Komplikasyonlarımız
Mikrodiseksiyon TESE Nasıl Yapıyorum?
SERVİKAL VE SEZARYEN SKARI GEBELİKLERDE YÖNETİM
IVF & HASTA SEÇİMİ Prof. Dr. N.Cem FIÇICIOĞLU Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı & ÜYTM Merkezi Direktörü,
ANORMAL JİNEKOLOJİK KANAMALAR’a
Over rezervinin değerlendirilmesi
İleri yaşta kontrasepsiyon
Arş.Gör.Dr.D.Betül Gürkaynak
Meme Kanserinde Fertilitenin Korunması
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
EGZERSİZİN VİTAL BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
Hastane Odası Tefrişi
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
AKUPUNKTUR TEDAVİSİNİN UTERUS MİYOMU ÜZERİNE ETKİSİ
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
Comt Val158Met Polimorfizminin Obez Erişkinlerdeki Önemi Avşar, Orçun 1,2,3 ;Kuşkucu, Aysegül 2 ; Sancak, Seda 4 ;Genç, Ece 1 1 Tıbbi Farmakoloji Anabilim.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Prematür Over Yetmezliğinde Beslenme
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
TRAVMATİK BEYİN HASARI GEÇİREN ÇOCUKLARDA SEREBROVASKÜLER BASINÇ REAKTİVİTESİ DR. SALİM REŞİTOĞLU
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
Plasenta Pekreatada Sezaryan Histerektomi Öncesi Bulldog Klamp
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
FOKAL EL DİSTONİSİ OLAN BİR OLGUDA İŞ VE ÜRETKENLİK AKTİVİTELERİNE YÖNELİK ERGOTERAPİ MÜDAHALESİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: OLGU ÇALIŞMASI Özge Buket.
Dr.Ömer Erkan YAPÇA AÜTF-TJOD 2016
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
İki Eş Arası Farkın Önem Kontrolü İki Yüzde Arası Farkın Önem Kontrolü
Mevlüde ERGEN, Fatma ARIKAN
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
25 Nisan 2018 İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler Önü, 13.00
Sunum transkripti:

UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan Akyol, Ali Galip Zebitay Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi

Amaç Uterin arter ligasyonu, postpartum hemorajilerde özellikle fertilitenin korunması amacıyla, kanamayı durdurmak için kullanılan cerrahi yöntemlerden biridir.

Amaç Ancak bu yöntemin over reservi üzerine olan uzun dönem etkileri tam olarak bilinememektedir. Çalışmanın amacı uterin arter ligasyonunun over reservi ve kan akımı üzerine olan etkilerini incelemektir.

Yöntem Çalışmaya sezaryen operasyonu yapılan yaşları 21-36 arasında değişen toplam 49 hasta dahil edildi.

Yöntem Hastaların 25 sine sezaryen operasyonu esnasında postpartum kanama nedeniyle uterin arter ligasyonu yapıldı. 24 adet sezaryen operasyonu esnasında arter ligasyonu yapılmayan hasta da kontrol grubu olarak seçildi.

Yöntem Operasyondan minimum 6 ay sonrasında tüm hastalara over reserve markerleri olarak 3.gün FSH, antral follikul sayısı, AMH ve overyan arter kan akımına bakıldı.

Bulgular Her iki grup arasında demografik özellikler olarak bir fark saptanamamıştır (p>0.05, hepsi) (Tablo 1).

Bulgular FSH, antral follikul sayısı ve AMH acısından da her iki grup arasında istatiksel bir anlamlılık görülmemiştir (p>0.05, hepsi) (Tablo 1).

Bulgular

Bulgular Uterin arter ligasyonu yapılan hastalarla kontrol grubunun overyan doppler indeksleri Tablo 2 de gösterilmiştir.

Bulgular Çalışma ve kontrol grubunda her iki over arasında pulsatil ve rezistif indeksi arasında istatiksel anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05, hepsi) (Tablo 2).

Bulgular

Sonuç Postpartum hemoraji tedavisinde kullanılan uterine arter ligasyonunun over reserve markerleri ve overyan kan akımı üzerine negatif bir etkisi bulunamamıştır.

Sonuç Uterin arter ligasyonu postpartum hemorajilerde özellikle de fertilitenin prezervasyonu için güvenle kullanılabilir.