DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
PROJESİ.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ

DENGELİ BESLENME Bütün canlılar yaşamsal etkinliklerini sürdürebilmek için beslenmek zorundadırlar. insan bedeni sürekli yenilenir. Kemikler, kaslar, kan v dokular her gün yavaş yavaş yenilenir. Bütün bu etkinlikler için enerji gereklidir. Bu enerjiyi yediklerimizden alırız.

DENGELİ BESLENME Vücudun için gerekli enerjinin miktarı KALORİ ile ölçülür. İnsanların günlük enerji miktarı 15-18 yaşına kadar sürekli artar.

BESİN GRUPLARI

KARBONHİDRATLAR PROTEİNLAR YAĞLAR BESİNLER VİTAMİNLAR MİNERALLER SU

KARBONHİDRATLAR Vücudun temel enerji kaynağıdır Un, kuru baklagiller, pirinç, mısır, makarna, patates ve bal başlıca karbonhidrat kaynaklarıdır. Fazla alınırsa karaciğer ve kaslarda depolanır ve yağa dönüşür. Kilo aldırır.

PROTEİNLER Vücudumuzdaki bakım ve onarım için gerekli yapı taşlarıdır. Et ve et ürünleri, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller başlıca protein kaynaklarıdır. Büyüme ve gelişmede temel rol oynar. Çocukların ve gençlerin bol miktarda alması gerekir.

YAĞLAR Vücudumuzun temel enerji kaynaklarındandır. Zeytin, ayçiçek, ceviz, fındık, süt vb. besinlerde bulunur. Kalorisi çok yüksektir. Fazla alınması kilo yapar.

MİNERALLER Vücudumuzun düzgün çalışması, yenilenmesi ve canlılığını sürdürmesi için gereklidir. Sofra tuzu, su, sebze ve meyvelerden, maden suyu, süt ve süt ürünleri ve tahıllardan alırız. Kalsiyum, fosfor, iyot, demir, magnezyum, potasyum, çinko, bakır vb. minerallerdir.

SU Yaşamın temel kaynağıdır. İnsan vücudunun 2/3’si sudur. Vücudun düzenli çalışması için gereklidir. Yetişkin bir insan günde 8-10 bardak su içmelidir.

VİTAMİNLER Vücudun savunma sistemini güçlendiren maddelerdir. Bazı besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır. A Vitamini:Karaciğer, yeşil sebzeler, tereyağı, yumurta, sütte bulunur. B Vitamini: Karaciğer, yeşil sebzeler, süt, yumurta, balık, et, tahıllar ve baklagillerde bulunur. C Vitamini: Turunçgiller, yeşil sebzeler, domateste bulunur. D Vitamini: Karaciğer, balık, süt, yumurta, tahıllar, marul vb. bulunur. E Vitamini: Karaciğer, balık, süt, yumurta, tahıllar, marul vb. bulunur. K Vitamini: Karaciğer, ıspanak, lahanada bulunur

DENGELİ BESLENMENİN TEMEL ÖĞELERİ Çeşitli besin gruplarından oluşan bir beslenmedir Bol miktarda meyve-sebze yemeliyiz Nişastalı yiyecekleri bol miktarda tüketmemeliyiz Yağ içeren yiyecekleri az yemeliyiz Yiyeceklere tuz katmamalıyız Şekerli içeceklerden uzak durmalıyız Süt ürünlerini orta düzeyde tüketmeliyiz Et, balık veya bunlara karşılık gelen mercimek, fasulye, fındık, ceviz, soyayı orta düzeyde tüketmeliyiz

ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık bir hastalıktır. Besinleri gerekenden az veya çok almamalıyız. Dengesiz beslenme alışkanlığı, hareketsizlik kişinin fazla kilo almasına neden olur. Fazla kilolar yüksek tansiyon, şeker, kalp ve damar hastalıklarına yol açar.

ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Yetişkin birinin şişman olup olmadığına BEDEN KİTLE İNDEKSİ (BKİ) denen bir ölçütle karar verilir. BKİ= Kilo (kg) Boy (m) X boy (m) BKİ Durumu Normal Zayıf Kilolu Şişman 18.5’in altı 18.5 - 25 25 - 30 30’un üzeri

Teşekkürler…