CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
Advertisements

Mastarlar.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Hafta 1. 2 Temel Kavramlar Veri Olguların, kavramların, veya talimatların, insan tarafından veya otomatik yolla iletişim,
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
CÜMLEDE YAPI.
 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir,
CÜMLE TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ.
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
 Türkiye’de Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesi ile okul ortamlarının teknoloji ile bütünleşmesini sağlayacak olan.
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
Öğretmen Merkezli Egitim
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Mert ÇELİKTOPUZ Türkçe / Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Metinlerin Sınıflandırması
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
FİİLLERDE ÇATI.
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
SÜREÇ KONTROL Öğr.Grv.Canan AKAY.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
ATATÜRK İLKOKULU’NUN TANITIMI VE TARİHİ. ATATÜRK İLKOKULU’NUN TANITIMI VE TARİHİ.
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla,
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
AÇILAR.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Hazırlık Sınıfı Hazırlık Sınıfı 1. Kurs Olarak Uygulama
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Okul Öncesi Eğitim.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Dersi Planlama.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE) OĞUZ TEKE TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF ÖRGÜN ÖĞRETİM

CÜMLE YAPISI SIRALI CÜMLE Tanım : Bağımsız kuruluştaki birden çok cümleden oluşan cümle biçimine "sıralı cümle" denir. Bir anlatımın içinde anlamca birbirine bağlı birden çok cümle bulunabilir. Her bir cümle, aslında tek başına yargı içeren bir anlatımdır. İki cümle, aralarında anlamca bağ olduğu için tek cümle şekline getirilir. 11.1.2013

ÖZELLİKLER Birbirine anlamca ba11.1.2013ğlı cümlelerden oluşan sıralı cümledeki cümleler, virgül (,) ya da noktalı virgülle (;) bağlanır. Sıralı cümlenin içinde en az iki yargı vardır. Bu yüzden sıralı cümlelerde en az iki yüklem vardır. Sıralı cümleler iki fiil cümlesinden oluşabileceği gibi, iki isim cümlesinden; bir fiil, bir isim cümlesinden de oluşabilir. 11.1.2013

ÖRNEKLER "Dün gece biraz kar yağdı; bu sabah okullar tatil edildi." "Dün gece biraz kar yağdı." sözü tam bir cümledir. "Bu sabah okullar tatil edildi." sözü de tam bir cümledir. İki cümle arasında anlamca bağ olduğu için bu iki cümle birbirine bağlanarak tek cümle biçimine getirilmiştir. "Dün gece biraz kar yağdı; bu sabah okullar tatil edildi." cümlesi bir sıralı cümledir. Sıralı cümle, eylemlerin birbirini izlemesi, anlam yakınlığı, eşitliği ya da karşıtlığı dolayısıyla arka arkaya sıralanmış cümlelerden oluşur. "Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer; onları herkes görür." 11.1.2013

SIRALI CÜMLE BAĞIMLI SIRALI CÜMLE BAĞIMSIZ SIRALI CÜMLE 11.1.2013

Bağımlı sıralı cümle Tanım : Birbirine yalnız anlam yönünden değil, öğeleri bakımından da bağlı olan sıralı cümle çeşididir. Sıralı cümleyi oluşturan cümleler ortak öğe kullanır. Farklı yüklemler ortak özneye, nesneye ya da tümlece bağlanır. Yani özne, nesne ya da herhangi bir tümleç her iki cümlenin de öznesi, nesnesi, tümleci olur. 11.1.2013

ÖZELLİK VE ÖRNEKLER 11.1.2013 Özellik: • Bir sıralı cümleye "bağımlı sıralı cümle" denmesi için tek öğenin ortak olması yeterlidir. Örnekler: "Barış, geçen hafta hastaydı; üç gün okula gidemedi." Yukarıdaki cümle birbirine noktalı virgülle bağlanmış iki cümleden oluşan bir sıralı cümledir. Bu cümlenin öğelerine bakalım. Kim hastaydı? - Barış Kim gidemedi? - Barış "Barış" her iki cümlenin de öznesidir. 11.1.2013

Bağımsız sıralı cümle Tanım: Öğe ortaklığı olmayan sıralı cümle çeşididir. Sıralı cümleyi oluşturan cümleler anlamca birbirine bağlıdır; ancak aralarında öğe ortaklığı söz konusu değildir. Örnekler: * "Gelişmek değişmektir, kusursuz olmak için her zaman değişmelisiniz." * "Bir iş açmak kolaydır, onu açık tutmak ise çok zordur." * "Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır." * "Kötümser, yalnız tüneli görür; iyimser tünelin sonundaki ışığı da görür." * "Hayat bisiklete binmek gibidir; pedalı çevirdiğiniz sürece düşmezsiniz." * "Zamanı ve sözleri dikkatsiz kullanma; ikisi de geri alınmaz." 11.1.2013

ESERİNİN ÜZERİNDE İMZASI OLMAYAN SANATKAR ÖĞRETMENDİR (ATATÜRK) 11.1.2013

Sıralı cümle çeşitleri a- Bağımlı sıralı cümle CÜMLENİN YAPISI Sıralı Cümle Tanım Özellikler Örnekler Sıralı cümle çeşitleri a- Bağımlı sıralı cümle b-Bağımsız sıralı cümle 11.1.2013

KAYNAKÇA Edebiyatogretmeni.com 11.1.2013