KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Advertisements

GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Yüksek Riskli Gebelikler
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
GEBELİĞİN OLUŞUMU VE GEBELİKTE OLUŞAN SORUNLAR
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
EVLİLİK ÖNCESİ DANIŞMANLIK ve Genetik Danışma
11-14 Tarama Testi Dr. Fatih Çelik.
Embriyonun Dışında Kalan Zarlar
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
PRENATAL TANI YÖNTEMLERİ VE ENDİKASYONLARI
Mid-trimester gebelik kayıpları ve serklajın yeri
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Bebek-Çocuk İzlem Protokolleri
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
GÜVENLİ ANNELİK.
FETAL ZARLAR VE PLASENTA
MUSTAFA ABAK Özel Eğitim Öğretmeni
Servikal Kanserin Erken Tanısı
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 12 Haziran 2014 Perşembe Uzm. Dr. Özlem.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Doç.Dr. Oluş APİ Yeditepe Üniversitesi Hastanesi,
Gebe Hastada Triaj Senaryoları
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen
Preterm Doğumu Önlemede Servikal Serklajın Güncel Yeri
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
FETAL SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ
GEBELİKTE AŞILANMA.
SPİNA BİFİDA VE GEBELİK
GEBELİK VE LOHUSALIK.
Yrd.Doç.Dr.Özgür ALDEMİR TIBBİ GENETİK AD.
BİLAMİNAR GERM DİSKİ 2.HAFTA.
DOÇ. DR. BANU KUMBAK AYGÜN
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
 Fetal hareketlerde yavaşlama  Anne kanında AFP seviyesinin yüksek olması  Fetal aritmi  Hemoglabinopati  Preterm eylem hikayesi, preterm eylem.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
Yenidoğanın transportu
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
POSTTERM GEBELİKLER.
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI EĞİTİMİ
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
PRENATAL GENETİK TANI TESTLERİ
DETAYLI FETAL ANATOMİK TARAMA
AMNİYOSENTEZ Doç.Dr. Başak Baksu.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
Çocuk Gelişiminde Temel Yaklaşımlar
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
ÇOĞUL GEBELİKLERDE İNVAZİV PRENATAL TANI YÖNTEMLERİ
İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ
ROBERTS SENDROMU Dr Reyhan Ayaz Bilir TC İstanbul Medeniyet Üniversitesi.
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ Doç. Dr. Başak Baksu

SUNUM AKIŞI Anatomi ve terminoloji Koriyon villüs biyopsisi: Nedir? Kimlere önerilir? Riskleri nelerdir? İşlem sonrası nelere dikkat etmeli? Kararı nasıl almalı? Nasıl uygulanır? Sonuçlar ne zaman çıkar? Sonuçunda sorun varsa nasıl yol alınır?

FETUS ve EKLERİ Fetus Göbek kordonu Koriyon Plasenta Rahim Yolk kesesi Amniyon

PLASENTA Koriyon Amniyon Göbek kordonu Fetal yüz Plasenta Maternal yüz Anne atar-damar Anne toplar-damar Rahim duvarı

Koriyonik villüs Plasenta Fetus KORİYONİK VİLLÜS

KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ NEDİR ? Koriyon villüs biopsisi, prenatal tanı yöntemidir. 10-13. gebelik haftalarında yapılır. Bebekte genetik hastalık ve kromozom anomali tanısı için başvurulan bir yöntemdir. Erken tanı ve daha fazla inceleme örneği sağlaması avantajıdır. Bebeğin eşinden (plasenta) bir parça doku (koriyonik vilüs) alındığından, düşük riski, diğer prenatal tanı yöntemlerine göre daha fazladır.

KİMLERE ÖNERİLİR ? Prenatal tarama test sonuçları pozitif Önceki gebelikte kromozom bozukluğu İleri anne yaşı Siz veya partneriniz bilinen bir genetik hastalık için taşıyıcı Siz veya partnerinizin ailesinde bilinen bir genetik hastalık öyküsü

RİSKLERİ NEDİR ? Düşük: %1 Enfeksiyon: Çok nadir. Uzuv şekil bozukluğu: ? < 10 hafta uygulamalarda

NELERE DİKKAT EDİLMELİ ? İşlem sonrası kendinizi zorlamamalısınız. Mümkünse eve arabayla başkası sizi götürsün. İlişki, bir hafta yasak. Karın içi basıncını arttıracak, zorlayıcı, yorucu aktiviteler 3 gün yasak. Uçak yolculuğu riskli değil. Ancak, bir sorunda eve yakın olmak tercih edilir. Hafif kramp tarzı kasık ağrısı, ilk 1-2 gün normal Kasık ağrısı Kanama Su gelişi >38oC ateş Acil başvuru

NASIL KARAR VERECEĞİM ? Bir doğru karar’ yoktur. Her çift için kabul edilebilir riskler farklıdır. Aynı durum karşısında farklı çiftler farklı karar alabilir. Bazı çift, gebelik yönetimi değişmeyecekse, düşük riskinden dolayı işlemi istemez. Bazı durumlar gebelikte tedavi edilebilir. Bunları saptamak için koriyonik villüs biopsisi tercih edilebilir.

NASIL KARAR VERECEĞİM ? Bazı çiftler Down sendromu varlığında gebeliğe devam kararı alsa da kesin sonucu bilmek istediklerinden tanısal işlem yaptırır, çünkü sonuça göre yaşamlarını düzenleyecek, psikolojik olarak kendilerini hazırlayacak, gereğinde belli bir merkezde doğum planlayacaktır. Kimi çift olumsuz sonuç durumunda kesin olarak gebeliğin devamını istemez. Kimi çift ise nasıl karar vereceğini bilmese bile işlemi kabul eder.

NASIL KARAR VERECEĞİM ? Tüm gebelere hem tarama hem de tanısal testler seçenek olarak sunulmalıdır. Doktorunuzla bu yaklaşımların artılarını, eksilerini tartışmalısınız. Sonuçta, kararı verecek olan sizsiniz. Çoğu kişi önce tarama testini yaptırır. Sonuca göre hareket eder. Kimi gebe hiçbir şey yaptırmaz. Kimi gebe direk tanı testi ister. Bu grup, yüksek riskli olduğunu bilir. Bebeğin durumu ile ilgili mümkün olan herşeyi önceden öğrenmek ister. Tarama test sonucu riskli çıkarsa, gebelik haftasına göre hangi tanı testinin yapılabileceği, işlemlerin artı-eksilerini, düşük riskini doktorunuzla değerlendirirerek karar vermelisiniz.

NASIL UYGULANIR ? Poliklinik şartlarında yapılır. Mesanenin dolu olması istenir. Sırtüstü yatar pozisyonda ultrason ile bebeğin gebelik haftası ve plasenta yerleşimi saptanır.   Ultrasonla eşliğinde uygun iğne ile plasentaya ulaşılır. Özel bir düzenekle negatif basınç ile plasental doku alınır. İşlem karından (transabdominal) veya rahim ağzından (transservikal) uygulanabilir.

TRANSABDOMİNAL YÖNTEM Sıklıkla lokal anestezi iğnenin geçiş yerine uygulanır. Karın cildi antiseptikle temizlenir. Özel, uzun, ince bir iğne ile karın ön duvarı ve rahim duvarı geçilir. Bu sırada önce batma hissi, sonra kramp hissedilebilir. Şırınga ile plasental doku negatif basınç uygulanarak alınır. İğne çıkarılarak işleme son verilir. İğne Ultrason Plasenta

TRANSSERVİKAL YÖNTEM Ülkemiz pratiğinde pek uygulanmaz. Ultrason Vajinal spekulum Kateter Fetus Koriyonik villus Ülkemiz pratiğinde pek uygulanmaz.

SONUÇLAR NE ZAMAN ÇIKAR ? 1-2 haftada sonuçlar çıkar. 46 çift kromozom ve eşey kromozomları yapı ve sayı açısından incelenir. %1 ‘plasental mozaizm’ nedeniyle yalancı pozitif sonuç çıkar. Amniosentez ile bebeğin genetik yapısı aydınlatılmalıdır. Negatif basınçlı şırınga Fetus Plasenta Fetal hücreler Koriyonik villüs Kartotip

SORUN VARSA NASIL YOL ALINIR ? Genetik danışmalık alınır. Durumla ilgili daha fazla bilgi alınarak seçenekleriniz konuşulur. Kararınız ne olursa olsun psikolojik danışmanlık almanızda fayda vardır.