TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞBİRİLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME YÖNTEMİ. İşbirliğine dayalı öğrenme, çocukların ortak bir amaç için birlikte çalışmaları ile sağlanan bir öğrenme türüdür(Berk,1997).
Advertisements

Mastarlar.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Karakalem Tekniği ve Özellikleri
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Bina İçi Atık Su Tesisatı
AKIŞKAN STATİĞİ.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
TEMELLER.
Pazarlama İlkeleri.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
Seraların sınıflandırılması
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
DESEN.
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
AMAÇ Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında, alçı şekillendirmede kullanılan pim çeşitlerini tanıyarak, teknik resim kurallarına.
Öğretimin Uyarlanması
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
YAPI STATİĞİ II Düğüm Noktaları Hareketli Sistemlerde Açı Yöntemi
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
Kırınım, Girişim ve Müzik
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
BİNA PLANLARI Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL Teknik Resim.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
‘AHŞAP OYUNCAK YAPIMI VE AHŞAP BOYAMA KURSU’
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
KESİTLER VE KESİT GÖRÜNÜŞLER
Fotoğraf Terimleri- Diyafram
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İSTASYON YÖNTEMİ.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
CİSİMLERİN GÖRÜNÜŞLERİNİ ÇIKARMA
İKİ KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Maç Sonucunun Belirlenmesi
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Bitirme Çalışması Poster Hazırlama Kılavuzu Poster Boyutları:
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA)

GÖRÜNÜŞ

Yapıların görünüşlerinin çizilmesinde uygun konum ve yöne göre ifade edilmesi çok önemlidir. Genellikle masa üzerine bağlanan projenin bakış yönü istikametine göre çizim yapan kişiye en yakın olan cephe ön cephe olarak kabul edilmesine karşın binaya giriş yapılan kısım çoğunlukla ön cephe olarak kabul edilmektedir Aksi belirtilmediği sürece giriş olan kısım ön cephedir. Ancak yapıda yön ifadeleri belirtilmişse bu takdirde ön, arka, sol ve sağ görünüş yerine kuzey, güney, doğu ve batı cephe görünüşü de denebilmektedir

Görünüş Çizme Kuralları Görünüşler, bir yapıya ait, plandan ve kesitlerden gelen gerçek çizgiyi en doğru ve açık şekilde ortaya koymalıdır. Plan ve kesitlerde alınan kararlarla, görünüşler tam ve doğru uyum içinde olmalıdır.

Ön Görünüş çizimini yaparken aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir Zemin altında kalan sömeller, bodrum kat duvarı, kuranglez gibi yapı bölümlerinin dış çizgileri, denizlik üstü ve altı, kapı ve pencere lento altı ve üstü, saçaklar, balkonlar, döşemeler, oluk, mahya, baca ve çıkıntılar kesik veya noktalı çizgi ile gösterilip düşey olarak kotlandırılmalıdır, kotlandırma yapılırken ± 0,00 kotu esas alınmalıdır. Doğal zemin ( ± 0,00 ) kesik veya noktalı çizgi, zemin olarak kabul edilen ve işlem görmüş zemin ( + 10) dolu ( düz) çizgi ile çizilmeli ve kotlandırılmalıdır. Görünüşlerde farklı derinlikteki yüzeyler için cephe hareketlerine uygun olarak çizgi kalınlıkları seçilmelidir. Yapı tek bloktan oluşuyorsa dört görünüşü de çizilmelidir. Ancak yapının özelliği dört görünüş ile anlatılamayacaksa bu takdirde ara yönlerdeki görünüşlerde çizilebilir. Kapı ve pencere doğramaları, açılan kanatların menteşe takılan yan başlıklarının dış iki köşesini, kilit takılan diğer yan başlığın dış kenarının orta noktasına birleştiren çizgiler kesik çizgi ile çizilerek açılış yönleri gösterilmelidir. Plan ve kesitlerde gösterilemeyen kısımların gösterilmesi mümkün olduğunca sağlanmalı ve kotlandırılmalıdır.

GÖRÜNÜŞ ÇİZİLMESİ 1. İlk önce görünüşü çizilecek olan planın cephelerini belirleyiniz. Aksi belirtilmediği sürece size göre planın üst kısmı arka ( kuzey ), alt kısmı ise ön (güney) görünüş şeklinde (kabul edilebilir) çizilir. 2. Görünüşü çizilecek olan cepheyi çizim masasının üst kısmına yapıştırınız. 3. Görünüşte belirtilmesi gereken her noktayı resim kağıdına izdüşüm ışınları yöntemi ile taşıyınız.

4. Dış cephe çizgisi başta olmak üzere tretuvar, çatı saçak çizgisi ve cephe derinliği (blok kayması) gibi tüm özellikleri resim kağıdına izdüşüm ışınları yöntemi ile taşıyınız. 5. Cephe dış ve diğer ayrıntıları düşey olarak taşıdıktan sonra yatay konumdaki detayları sırasına göre çiziniz. 6. İlk önce zemin ( ± 0,00 kotu ) çizgisini kesik çizgi ile çiziniz. 7. Tretuvar yüksekliğini zemin çizgisi üzerine düz çizgi ile çiziniz.

8. Kat planında belirtilen kat yüksekliğini esas alınarak normal kat yüksekliğini çiziniz. 9. Çatı saçak hizasına göre çatı döşemesini çiziniz. 10. Düşey izdüşüm ve yatay yardımcı çizgiler çizildikten sonra Cephe üzerinde yer alacak olan pencere ve kapıları tekniğine ve plandaki ölçülerine uygun olarak düşey izdüşüm çizgilerini kullanarak yerlerini belirleyiniz.