ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
TİCARİ İŞLETME KAVRAMI
TACİR YARDIMCILARI (BAĞIMSIZ YARDIMCILAR)
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR YARDIMCILARI (BAĞIMSIZ YARDIMCILAR)
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
İŞ SÖZLEŞMESİ TANIMI VE TÜRLERİ
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü- Ders Notları 1 Kaynak: Sami.
Ticaret Hukuku Dersi 1. ve 2. Haftalar
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
TİCARİ İŞLETME KAVRAMI
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
BANKA İŞLEMLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Yrd. Doç. Dr. Serkan TERZİ, SMMM
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.

Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
GENEL İŞLETME İŞLETME EKONOMİSİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE İLİŞKİLİ OLDUĞU BİLİM DALLARI.
Pazarlama Ve Perakende Bölümü Alan Tanımı
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
İŞ VE TİCARET HUKUKU -İŞ HUKUKU -TİCARET HUKUKU. Ticaret Hukuku, ticari karakter taşıyan her türlü olaya uygulanan ve ticari nitelikli hükümlerin bir.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
İŞLETMELERİN KURULUŞU
5. İŞLETMENİN GELİRLERİ.
SİGORTA PRİMİ Prim; sigortalının ödediği ücrettir. Sigorta edilen rizikonun gerçekleşmesi halinde sigortacının ödeyeceği meblağların esasını teşkil eden.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Kurumlararası Yatay Geçiş
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
HEDEF PAZAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BÜROSU
TAPU SİCİLİ 1.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TICARET HUKUKU DERSI 1. VE 2. HAFTALAR. İŞLETME KAVRAMı VE İLIŞKISI TTK’nın hazırlanmasında ticari işletme esasından hareket edilmiştir ve TTK’nın temel.
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI TİCARET HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

TİCARİ İŞLETME HUKUKU Ticaret hukukunda esas alınan temel kavram ticari işletmedir Ticaret hukukuna ilişkin birçok kavram ticari işletmeye dayalı olarak açıklanmıştır.

TİCARİ İŞLETME

TİCARİ İŞLETMELERİN DÖRT ÖZELLİĞİ VARDIR 1-GELİR SAĞLAMA AMACIYLA KURULAN İŞLETMELERDİR 2-DEVAMLI ŞEKİLDE FAALİYETTE BULUNAN İŞLETMELERDİR 3-DİĞER İŞLETMELERDEN BAĞIMSIZ ŞEKİLDE İŞLETİLEN İŞLETMELERDİR. 4-ESNAF İŞLETMELERİNDEN DAHA BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDİR.

GELİR SAĞLAMA AMACIYLA KURULAN İŞLETMELERDİR Ticari işletmeler iktisadi bir amaç elde etmek için kurulurlar Her ticari işletme gelir elde amacı taşımalıdır Hayır veya yardım amacıyla kurulan işletmeler ticari işletme sayılmazlar. Örneğin aşevleri, hayır çarşıları ticari işletme niteliğine sahip değillerdir. Ayrıca işletmenin gelir elde edememesi veya zarar etmesi, ticari işletme niteliğine zarar vermemektedir.

GELİR SAĞLAMA AMACIYLA KURULAN İŞLETMELERDİR Ticari işletme bakımından eld edilen gelirin harcanma şeklinin bir önemi yoktur. İşletmenin sahibi faaliyetten elde ettiği geliri kendisi için ya da ihtiyaç sahipleri için kullanabilmektedir. Fakülte yönetimi tarafından geliri kurum ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan bir kantin de ticari işletme niteliği taşımaktadır. Vakıflar tarafından kurulan üniversiteler de ticari işletmedir. Üniversitenin gelirinin tamamının vakfa bağışlanması ticari işletme niteliğini ortadan kaldırmamaktadır.

DEVAMLI ŞEKİLDE FAALİYETTE BULUNAN İŞLETMELERDİR Ticari işletme faaliyeti devamlı şekilde yürütülen faaliyetlerden oluşmaktadır. Bir defaya mahsus veya tesadüfen ortaya çıkan bir fırsattan yararlanmak için yapılan faaliyetler, ticari işletmenin varlığını göstermezler. Örneğin sınıfını geçen öğrencinin ders kitabını satması

DEVAMLI ŞEKİLDE FAALİYETTE BULUNAN İŞLETMELERDİR İşletmenin belirli dönemlerde işe ara vermesi ticari işletme özelliğini devam ettirir Örneğin bir pansiyonun sadece yaz aylarında açık olması, okul kantinlerinin sadece eğitim öğretim dönemlerinde çalışması

DİĞER İŞLETMELERDEN BAĞIMSIZ ŞEKİLDE İŞLETİLEN İŞLETMELERDİR Ticari işletme faaliyetinin başka birim ve işletmelerden bağımsız şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Bir işletme başka bir işletmenin irade ve işlemine bağlı olmaksızın işlemlerde bulunabildiği takdirde ticari işletme olarak kabul edilmektedir. Örneğin üçüncü kişilerle işlem yapmayan veya müşterilerden gelen talebi karşılama yetkisi olmayan depo, üretim veya dağıtım merkezleri, atölyeler bağımsız olmadıkları için ayrı bir ticari işletme olarak kabul edilmezler. Bu sayılanlar sadece ticari işletmenin bir bölümünü oluştururlar. Bir işletmenin şubeleri de merkeze bağlı olarak faaliyette bulunduğundan ayrı bir ticari işletme sayılmazlar.

ESNAF İŞLETMELERİNDEN DAHA BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDİR İşletmenin faaliyetinin esnaf işletmesi sınırlarını aşması gereklidir. Gelir sağlamayı amaçlamak, süreklilik ve bağımsızlık unsurları, esnaf işletmeleri için de geçerlidir. Bir iktisadi faaliyet, iş hacmi itibariyle esnaf işletmesinin sınırlarını aştığı takdirde ticari işletme olarak kabul edilir.

ESNAF İŞLETMELERİNDEN DAHA BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDİR EKONOMİK FAALİYETİN NAKDİ SERMAYEDEN ÇOK BEDENİ ÇALIŞMAYA DAYANMASI GELİRİN BAKANLAR KURULUNCA ÇIKARILACAK KARARNAMEDE GÖSTERİLEN SINIRI AŞMAMASI

TİCARET ÜNVANI Ay Huzurevi Bakımevi Sağlık ve Turizm Hizmetleri Limited Şirketi ÖZCİVELEK SEYAHAT ACENTESİ A.Ş.