Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Karahanlılar Gazneliler
Advertisements

CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNDAKİ
SELÇUKLU’NUN DOĞUŞU Taner Tatar.
OĞUZLAR Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı zamanda “kabile” manasındadır. Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı.
MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ Abbasi halifelerinin merkezi otoriteyi kaybettikleri dönemde merkezden uzak eyaletlerde asayişi sağlamak için geniş yetkilerle.
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ KABULÜ VE İSLAM DEVLETİ'NDEKİ HİZMETLERİ
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
İSLAMİYETİN YAYILIŞI SOSYAL B. PERFORMANS GÖREVİ
SELÇUKLULAR DÖNEMİ.
TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
2. ESKİ HİNT ETKİSİ: Hint kültürünün, İslam uygarlığının gelişmesine etkisi özellikle matematik ve astronomi konularında olmuştur.
I.ÜNİTE: TÜRKLERDE DEVLET TEŞKİLATI
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
İLK TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
TÜRK DÜNYASI -I ( Yüzyıl)
Avrupa Hun Devleti.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ [ ]
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
İlk Müslüman Türk Devletleri
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
OSMANLI DEVLETİ.
UYGURLAR.
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
Türkler ve Müslümanlık
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ.
ZÜHRE NUR PEHLİVAN SABİRE DALKILIÇ YURDANUR TURELİ
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
FatImi Tarihi Berat Köse.
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ KABULÜ
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
Büyük selçuklu devletİ
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
ARDA KIRTASİYE. Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Malhun Hatun, babası Osman gazidir yılında 45 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Kardeşi.
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ VE BU DEVLET DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
ABBÂSÎLERE BAĞLI DEVLETLER
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
GAZNELİLER ( ).
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
Sunum transkripti:

Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219

Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük Selçuklu Devleti’ne, bu boydan olan Selçuk Bey adını verdi. * Selçuk Bey, Oğuzlar Devleti’nde subaşı iken, Oğuz Devleti’nin hükümdarı ile arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden kendisine bağlı ordularla güneye inerek Seyhun ırmağı yakınlarındaki Cent şehrine yerleşti ( ). Hükümdarları: * Selçuk Bey * Arslan Yabgu * Tuğrul ve Çağrı Beyler * Alp Arslan * Melik şah * Sultan Sencer Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük Selçuklu Devleti’ne, bu boydan olan Selçuk Bey adını verdi. * Selçuk Bey, Oğuzlar Devleti’nde subaşı iken, Oğuz Devleti’nin hükümdarı ile arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden kendisine bağlı ordularla güneye inerek Seyhun ırmağı yakınlarındaki Cent şehrine yerleşti ( ). Hükümdarları: * Selçuk Bey * Arslan Yabgu * Tuğrul ve Çağrı Beyler * Alp Arslan * Melik şah * Sultan Sencer

Selçuk Bey: * Cent şehrinde İslamiyet’i kabul etti. * Bir çok Türk boyunu yönetimi altına aldı. * Samanoğulları ile Karahanlılar arasındaki savaşta, daha güçsüz olan Samanoğullarına yardım etti. Karşılığında toprak aldı. Arslan Yabgu: * Selçuk Bey’in ölümünden sonra yerine oğlu Arslan Yabgu geçti. * Selçukluların güçlenmesini istemeyen Gazneli Mahmut, Arslan Yabgu’yu tutuklattı. Tuğrul ve Çağrı Beyler: * Tuğrul ve Çağrı beyler, iki kardeş olarak toprakları parçalamadan aralarında iş bölümü yaparak ülkeyi idare ettiler. * Gaznelilerle başarılı savaşlar yaptılar. * Horasan’ın önemli şehirlerinden biri olan Nişabur’u aldılar (1038).

SELÇUK BEY

Arslan Yabgu

TUĞRUL VE ÇAGRI BEY

Alp Arslan ( ): * Önce iç işlerini düzeltti. Çıkan ayaklanmaları bastırdı. * Bizans İmparatorluğuna savaş açıldı. Gürcistan, Ani Kalesi ve Kars alındı. * Alp Arslan, komutanlarını Anadolu’nun fethi ile görevlendirdi. Türk akıncıları Akdeniz kıyılarına kadar ilerlediler Alp Arslan ( ): * Önce iç işlerini düzeltti. Çıkan ayaklanmaları bastırdı. * Bizans İmparatorluğuna savaş açıldı. Gürcistan, Ani Kalesi ve Kars alındı. * Alp Arslan, komutanlarını Anadolu’nun fethi ile görevlendirdi. Türk akıncıları Akdeniz kıyılarına kadar ilerlediler

MELİK ŞAH: Ege Denizine ve boğazlara kadar bütün Anadolu alındı. MELİK ŞAH: Ege Denizine ve boğazlara kadar bütün Anadolu alındı. Suriye, Filistin ve Arabistan alındı. Suriye, Filistin ve Arabistan alındı. Devletin sınırları; doğuda Tanrı dağları ve Seyhun ırmağından batıda Akdeniz kıyılarına, kuzeyde Kafkas dağlarından güneyde Basra körfezine kadar genişletildi. Devletin sınırları; doğuda Tanrı dağları ve Seyhun ırmağından batıda Akdeniz kıyılarına, kuzeyde Kafkas dağlarından güneyde Basra körfezine kadar genişletildi. Vezir Nizamülmülk’ün koyduğu kanun ve metotlarla devlet işleri çok düzenli olarak yürütüldü. Vezir Nizamülmülk’ün koyduğu kanun ve metotlarla devlet işleri çok düzenli olarak yürütüldü. Güçlü bir ordu ile, çıkan ayaklanmalar hemen bastırıldı. Güçlü bir ordu ile, çıkan ayaklanmalar hemen bastırıldı. Başkent, Rey’den İsfahan’a taşındı. Başkent, Rey’den İsfahan’a taşındı. Selçukluların en parlak dönemidir. Selçukluların en parlak dönemidir. Melik şah’ın ölümünden sonra oğulları arsında taht kavgaları başladı ve ülkede ayaklanmalar çıktı. Melik şah’ın ölümünden sonra oğulları arsında taht kavgaları başladı ve ülkede ayaklanmalar çıktı. Sultan Sencer ( ) Sultan Sencer ( ) Merve şehri başkent yapıldı. Merve şehri başkent yapıldı. Gaznelilerden Gazne şehri, Karahanlılardan Maveraünnehir alındı. Gaznelilerden Gazne şehri, Karahanlılardan Maveraünnehir alındı. Karahitaylılarla yapılan Katvan Savaşı’nda Selçuklular yenilgiye uğradı (1141). Maveraünnehir elden çıktı. Karahitaylılarla yapılan Katvan Savaşı’nda Selçuklular yenilgiye uğradı (1141). Maveraünnehir elden çıktı. Bundan sonra ayaklanan Oğuzlar üzerine gidildi. Fakat Sultan Sencer esir düştü. Bir süre sonra 1157’de öldü. Bundan sonra ayaklanan Oğuzlar üzerine gidildi. Fakat Sultan Sencer esir düştü. Bir süre sonra 1157’de öldü. Sultan Sencer’in ölümüyle Büyük Selçuklu Devleti yıkıldı (1157). Sultan Sencer’in ölümüyle Büyük Selçuklu Devleti yıkıldı (1157).

SLAYT BİTTİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞŞEKKÜR EDERİM