( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SELİM İLERİ.
Advertisements

YAZILI ANLATIM ÜRÜNLERİ
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
SALAH BİRSEL
ASLI DER.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
GARİP AKIMI (I. YENİ).
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
BİLGİSAYAR DERSİ ÖDEV SLAYTI NECİP FAZIL’ IN TANITIM SLAYTI.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
HAZIRLAYAN SERPİL ÖZDEMİR
Necip Fazıl Kısakürek.
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
HALDUN TANER ve FAZİLET ECZANESİ
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
NECİP FAZIL KISAKÜREK HAYATI ŞİİRLERİ ŞİİR HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
NAMIK KEMAL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
Servet-İ fünun edebİyatI
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
NECİP FAZIL KISAKÜREK Rana Önay 11/B 3. YAŞAMI YAŞAMI 26 Mayıs 1905'da doğdu. Maraş'lı bir soydan gelen Necip Fazıl'ın çocukluğu, mahkeme reisliğinden.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
Ahmet Kutsi Tecer.
Falih Rıfkı Atay
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
Necip Fazıl Kısakürek.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
Hisarcılar (HİSAR GRUBU)
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
YUNUS EMRE ÇAY. YUNUS SERİSİ YAZARI YUNUS EMRE ÇAY’IN YAZDIĞI BU KİTAPLAR ŞEHİRLER HAKKINDA BİLGİ ALMAMIZI VE ÇOCUKLARI EĞLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANAN.
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)

Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
 NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?  Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Fransız Frerler Mektebi'nde,
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
TEK ADAM Tek Adam, Şevket Süreyya Aydemir'in yılları arasında kaleme aldığı biyografi kitabı. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK HAYATI ŞİİRLERİ ŞİİR HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ ŞİİR HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ TİYATROLARI İLE DİĞER ESERLERİ TİYATROLARI.
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Sunum transkripti:

( )

 1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul Darülfünunu Edebiyat Medresesi Felsefe şubesine girdi.

 İstanbul ve Ankara’da çeşitli bankalarda müfettişlik ve muhasebe müdürlüğü yaptı.  1925’te ilk şiir kitabı ‘’Örümcek Ağı’’nı bastırdı.  1981’de Sultanü‘ş Şuara (Şairlerin Sultanı) unvanını almıştır.

 Şiir ve tiyatrolarıyla ün kazanmış usta bir yazardır.  “Büyük Doğu” ve “Ağaç” dergilerini çıkarmıştır.  İlk dönem şiirlerinden sonra mistik konuları, madde ve ruh ilişkilerini, insanın evrendeki yerini konu edinen şiirler yazmıştır.

 ‘’Kaldırımlar’’şiiriyle geniş bir kesim tarafından tanınmış ve sevilmiştir.  Şiirlerini ‘’Çile’’başlığı altında bir kitapta toplamış ve bu kitapta bir şiir anlayışını düz yazı olarak anlatmıştır.  Şiir, monografi, piyes türünde eserler vermiştir.

 Şiirlerini sade ve temiz bir Türkçe ile hece vezni ile yazmıştır.  Pek çok şiirinin ilham kaynağı tasavvuftur.  Fıkra ve makalelerinde, dini eserlerinde konuyu değişik açıdan görüp yenilik yapmıştır.  Şiirlerinde yakından tanıdığı Fransız şiirlerinden izler görülür.

 ŞİİR: Örümcek Ağı, Kaldırımlar, Ben ve Ötesi, Sonsuzluk Kervanı, Çile, Şiirlerim, Esselam…  OYUN: Tohum, Bir Adam Yaratmak, Künye, Sabır Taşı, Para, Namı Diğer Parmaksız Salih, Reis Bey, Ahşap Konak, Siyah Pelerinli Adam, Ulu Hakan Abdülhamit, Yunus Emre…

AHŞAP KONAK  Necip Fazıl’ın 1960 ihtilalından sonra girdiği hapishanede yazdığı ikinci piyestir.  Ahşap Konak giderek yozlaşan ve ahlaki değerlerinden uzaklaşan bir toplumu anlatır.

AYNADAKİ YALAN  Necip Fazıl’ın roman kalıpları içinde kaleme aldığı tek eser.  Roman üniversitede felsefe asistanı olan Naci’nin hayatı etrafında geçer.

BİR ADAM YARATMAK  Geçirdiği ruh çilesinin sahte destanı.  İstanbul Şehir Tiyatrosunda Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelenen eseridir.

ÇİLE  Yeni mecmuada yayınlanmış ilk şiirinden başlayarak bizzat kendisi tarafından düzeltilen ve bir araya getirilen bütün şiirleri…

KAFA KAĞIDI  Kafa Kağıdı olayların dış tezahür çizgilerinden ziyade,onları doğuran ruhi oluşları tespite yönelik otobiyografidir…

 Yarın elbet bizim, elbet bizimdir; Gün doğmuş gün batmış, Ebed bizimdir…  Sevdiğime kul oldum, Güzelliği seçeli. Varlıkta yoksul oldum, Benliğimden geçeli…

Türk Edebiyatı – Dil ve Anlatım Dersleri İçin Kaynak Site