AFİŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Advertisements

Teknik Metin Yazarlığı ve Çeviri
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU.
HAZIRLAYAN: ÖMER SAMİ ÖZTOPALOĞLU
FERİHA UYAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİNE HOŞGELDİNİZ
Yaşam3Geni Eğitim Danışmanlık
SANATA EVET YES WE ART. FOTOGRAF SANATI ART OF PHOTOGRAPHY İSA ÇELİK.
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya Çalışanları -.
SANAT VE TARİH MÜZESİ.
MEDYA Medyayı Tanımak - Medyaya Dair Temel Bilgiler -
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
Her gözden iyilik Uluslararası ÜNİVERSİTELER KISA FİLM FESTİVALİ
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
İletişim Araçları.
ALANLARIMIZ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI MATBAA TEKNOLOJİSİ ALANI
HİCABİ DEMİRCİ.
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
MALTEPE ORHANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
BASIN VE YAYIN Gazetecilik,televizyonculuk ve radyoculuğun çağdaş bir şekilde nasıl uygulanacağı anlatılmaktadır. Bu programda elektronik dizginin ve tasarımın.
Halkla İlişkiler ve Halk Kütüphaneleri
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
SÜMERLER Ve İLERİ TEKNOLOJİLERİ.
KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
WEB PROGRAMCILIĞI.
Dokuz Eylül Üniversitesi Web Sitesi Projesi 2009.
YÜKSEK SADAKAT KONSERİ
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI VE MESLEKİ AMAÇLAR
Dersin Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Canan ÇETİN
YABANCI DİLLER TOPLULUĞU
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM VE YÖNELTME SEMİNERİNE
Görsel İletİşİm TasarImI
TEOG SINAVI VE TERCİH İŞLEMLERİ
DOODLE(KARALAMA) İLLÜSTRASYON ÇALIŞMASI
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
PERŞEMBE MESLEKİ TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SPORDA KULLANILAN İLETİŞİM ARAÇLARI
ŞEHİT ORHAN DURUKAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Bilişim Teknolojileri Alanı.
Psikolojik Danışman: Hasan KARAKIŞ.  Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
1- RADYO TV PROGRAMCILIĞI PROGRAMI 2-BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ PROGRAMI Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet BIYIK GÖRSEL-İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
BİZ KİMİZ 2000 Yılından bu yana farklı organizasyonlarda aktif olarak görev almış; alanında uzman ve akademik anlamda ciddi projelere imza atmış bir ekibiz.
MEDYA & MATERYAL VE GÖRSELLİK
İLAN NEDİR?.
MODA TASARIMCILIĞI.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar Fakültesi
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
İletişim Araçları.
BÖLÜM GRAFİK TASARIM KONU AFİŞ TASARIMI DERS ÖĞRETMENİ NESLİHAN AYHAN
MATBAACILIK ve BASKI SÜREÇLERİ
HÜDAVEND HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Fazilet Hazal Burmabıyık
Kitap Kapağı Resimleme
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar Fakültesi
Ders:Temel Tasarım Konu:Piktogram Sınıf:10.sınıf Ders Öğretmeni:
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI 6.SINIFLAR İÇİN KOLAJ TEKNİĞİ.
Resimle İlgili Meslekler
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
AFİŞAFİŞ. T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Resim-İş Eğitimi.
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
AFİŞ NEDİR? AFİŞ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? ELİF KARAGÖZ 10/M.
DOKU.
Sunum transkripti:

AFİŞ

RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI   T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Resim-İş Eğitimi Hazırlayan Nazife Aşçıoğlu 515712007 Öğretim Üyesi Prof. Dr. ÜMRAN BULUT 2013

İÇİNDEKİLER -Afiş -Afişin Tanımı -Afişin Kullanım Yerleri -Grafiker-Grafik Tasarım -Grafikerin Çalışma Alanları -Grafik Tasarımcısının Özellikleri -Afişin İlk Temsilcileri ve Örnekleri -Afiş Çeşitleri -1.Ticari Afişler -2.Kültürel Afişler -3.Sosyal Afişler -Bir Afişte Olması Gereken Özellikler -Mini Test -Sözlük -Kaynakça

Bir haberi veya olayı birçok insana duyurmak için neler yaparsınız?

Bir haberi bir olayı, topluma duyurmak veya insanları bilgilendirmek amacıyla, köy, kasaba ve şehirlerin çeşitli yerlerine asılan resimli yazı ve duyurulara afiş diyoruz.

Afiş gazete ilanları gibi yalnızca okuyucularına değil, geniş topluluklara seslenir. Afiş, her türlü ürünün tanıtımını yapmak için kullanılır ve onları her yerde görmek mümkündür.

Örneğin; Yol kenarlarında,

Otobüs durakları ve metro istasyonlarında,

Köyümüzdeki veya mahallemizdeki muhtarlık vb. resmi kurumlarda,

Okul panolarında, ve bunlara benzer birçok yerde…

Her gün karşılaştığımız bu afişleri tasarlayanlara grafiker diyoruz. Grafikerler, liselerin ya da üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümü- Grafik Tasarım alanından mezun olmuş kişilerdir. Grafik Tasarım, bir mesajı görsel yolla belirli hedef kitleye ulaştırmak amacıyla afiş, logo, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi tasarımları yazılı ve görsel elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan ve çizen kişileri yetiştiren eğitim dalıdır.

Grafikerler: -Reklam Ajanslarında -Grafik Tasarım Bürolarında -Matbaalarda -Gazetelerde -Etiketçilerde -Reklam bölümü bulunan şirketlerde -Web sayfası yapan şirketlerde -Bağımsız olarak kendi iş yerlerinde çalışırlar.

Bir Grafik Tasarımcısı: -Hayal gücü zengin, yaratıcı, -Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen, -Renk ve şekilleri en ince ayrıntılarıyla algılayabilen, -Şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, -Sosyal, psikolojik ve sanatsal alanlara ilgili, -Yeniliklere açık ve teknolojiyi yakından takip eden kimseler olmalıdır.

Afişin İlk Temsilcileri ve Örnekleri

M.Ö. 4000 yıllarında Asur ticaret kolonilerinin Anadolu’ daki alışverişlerinde mallarını daha iyi tanıtmak ve satmak amacıyla, kil tabletler üzerine çivi yazıları yazar ve halka duyururlardı. Bu çalışmalar afişin ilk örnekleri sayılabilir.

Afiş sanatının ilk temsilcisi, Fransız sanatçı, Jules Cheret’tir

Daha çok kadın figürlerinin yer aldığı Paris’in eğlenceli dünyasını yansıtan büyük ve renkli afişler tasarlamıştır.

Önemli sanatçılardan bir diğeri de Henri de Toulouse Lautrec’ tir

Lautrec, Paris’in renkli gece hayatını afişlerine konu seçmesi ve yazıyla resmi bir arada kullanması açısından önemli bir yenilik getirmiştir.

Ülkemizde ise ilk afiş örnekleri matbaanın açılması, tiyatronun yaygınlaşması, sinemanın doğuşu ve gelişmesiyle kendini göstermiştir. İlk ve önemli temsilcilerinden biri Almanya’da eğitim gören İhap Hulusi Görey’ dir (1898-1986).

İhap Hulusi, afişlerinde işlediği konu ve tiplerle, genç Türkiye Cumhuriyeti’ni ve ilkelerinin toplum tarafından benimsenmesinde önemli rol oynamıştır.

Afiş sanatının ülkemizdeki önemli isimlerinden biri de Mengü Ertel’ dir (1931-2000). Bu dalda birçok ödülü bulunan Mengü Ertel, 1998’ de Devlet Sanatçısı ünvanını almıştır.

Özgün ve mizahi üslubuyla bilinen Mengü Ertel, tiyatrolar için birçok afiş yapmıştır.

Afişle neleri duyurabiliriz?

Afişle neleri duyurabildiğimizi görmek için afiş çeşitlerini birlikte inceleyelim! Afiş Çeşitleri 1. Ticari Afişler 2. Kültürel Afişler 3. Sosyal Afişler

1. TİCARİ AFİŞLER Bir ürünü ya da hizmeti tanıtmak için hazırlanan afişlerdir. İnsanları etkilemek ve yönlendirmek için hazırlanırlar.

1.Ticari Afişler Moda Gıda

1. Ticari Afişler Endüstri Turizm

2. KÜLTÜREL AFİŞLER Sanatsal veya kültürel etkinlikleri duyurmak ve insanları bilgilendirmek üzere hazırlanan afişlerdir.

2. Kültürel Afişler Müzik Film

2. Kültürel Afişler Festival Spor

2. Kültürel Afişler Sergi Tiyatro

İnsanlara, eğitici veya uyarıcı bir düşünceyi tanıtan afişlerdir. 3. SOSYAL AFİŞLER İnsanlara, eğitici veya uyarıcı bir düşünceyi tanıtan afişlerdir.

3. Sosyal Afişler Siyasi Çevre Eğitim

Bir Afişte Olması Gereken Özellikler

Afiş, iletilmek istenen mesaja uygun olmalıdır.

İlk bakışta algılanabilir olmalıdır.

Sözcükler kısa, ilginç ve anlaşılır olmalıdır.

Görüntü karmaşası yaratacak kadar çok resim olmamalıdır.

Resimde ayrıntı azaltılarak etki arttırılmalıdır.

Akılda kalıcı olmalıdır.

MİNİ TEST Ticari Afiş Kültürel Afiş Sosyal Afiş Bu afişlerin her birini, hangi tür afişlere örnek olarak gösterebiliriz? Ticari Afiş Kültürel Afiş Sosyal Afiş

Afiş: Bir haberi bir olayı, topluma duyurmak veya insanları bilgilendirmek amacıyla, köy, kasaba ve şehirlerin çeşitli yerlerine asılan resimli yazı ve duyurulardır. Grafik Tasarım: Bir mesajı görsel yolla belirli hedef kitleye ulaştırmak amacıyla afiş, logo, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi tasarımları yazılı ve görsel elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan ve çizen kişileri yetiştiren eğitim dalıdır. Grafiker: İnternette, gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda, afişlerde kısacası hayatın her alanında gördüğümüz grafikleri yapan kişilere grafiker denir. Ticari Afişler: Bir ürünü ya da hizmeti tanıtmak için hazırlanan afişlere denir. Kültürel Afişler: Sanatsal veya kültürel etkinlikleri duyurmak ve insanları bilgilendirmek üzere hazırlanan afişlerdir. Sosyal Afişler: İnsanlara, eğitici ve uyarıcı bir düşünceyi tanıtmak için hazırlanan afişlerdir. SÖZLÜK

Tepecik, A. (2002). Grafik Sanatlar. Ankara. Detay Yayıncılık. http://tr.wikipedia.org http://www.grafikerler.org KAYNAKÇA: