Demokrat Parti ( ) Dönemi Basını

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
Advertisements

Medya  Medya, her türden sözlü, yazılı, basılı, görsel metin ve imgeleri içeren çok geniş iletişim araçlarını kapsayan bir kavramdır. Bu kavramın içine.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
Siyaset Bilimine Giriş
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
Medya ve Kültür Emperyalizmi Kuramları
Türkiye Siyasi Tarihi.
BASKI GRUPLARINI SINIFLAMA PROBLEMİ
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Siyaset Bilimine Giriş 10. Hafta
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Aslen, Ankaralı olan Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 yılında, babasının memuriyeti dolayısıyla Kırşehir'de, doğdu. İlk ve orta okulları Ankara’da okuyan Mumcu.
4.BÖLÜM GAZETECİ KİMDİR? DUYGUNAZ ULUSU GZT3. Gazetecilik: Gerekli mi Değil mi? Toplumbilimciler bu mesleğin “Yaşamsal gereksinimleri karşılamaya yönelik”
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
İnteraktif Medya Dünü Bugünü Yarını Uğur Şeker / Dijital Büro İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi 'Mobile Marketing Conference'
Eğitimin Politik Temelleri
GAZETECİLİK ARAŞTIRMALARI
Medya Tarihi ve Kavramlar
ULS1040 Türk Sİyasal HayatI - I
HAZIRLAYANLAR MERVE ERDOĞAN SİMGE AKYILDIRIM
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
Ait Ders çalışma soruları.
KAMU POLİTİKASINDA ROL OYNAYAN AKTÖRLER
Teknoloji Merkezli Yaklaşımlar
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
SOSYALİZM NEDİR? Kara dayalı sistemindeki özel mülkiyet yerine ortak mülkiyetin, sermayeyi elinde tutan azınlık kitlenin kendi istekleri doğrultusunda.
Marksizm.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE TÜRKİYE
Devletler aşağıda sıralanmış yöntemleri kullanarak hizmetlerin kamusal sunumundan uzaklaşmaktadırlar: 1)Kamusal hizmetlerin tamamen özel sektörün inisiyatifine.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
Yeni İletişim Teknolojileri ve Küreselleşme Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM ANLAYIŞI.
Temel Bilgi Teknolojileri
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
ATATÜRK’ÜN İLETİŞİME VERDİĞİ ÖNEM
EKONOMİ POLİTİK Ekonomi yönetiminde ve uygulamalarında tercih edilen politikalardır. Kırsal alan için ekonomi-politik belirlemeleri i. Nüfus ii. İstihdam.
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Anadolu’dan Haber Var
SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama
SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama Türkiye'de Öncelik Esasına Dayalı Sosyal Politika Uygulamaları Doç.Dr.Filiz YILDIRIM.
PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Yeni Medya Teknolojileri ve Modernleşme
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
SOSYAL BİLGİLRİN TEMELLERİ
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
. DERS.
T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TBMYO
Yayıncılığa Giriş “Türkiye”
Gazetecilik Etiği ve Toplumsal Sorumluluk
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PLANLI KALKINMANIN DEĞİŞME DÖNEMİ (1980 Sonrası)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI – ATATÜRK ve İLETİŞİM 1.
Sunum transkripti:

Demokrat Parti (1950-1960) Dönemi Basını

Demokrat Parti’nin modernleşme anlayışı: Popülist Modernleşme Demokratik yasa ve uygulamalardan, hükümetin iktidarda bulunduğu süre arttıkça anti demokratik uygulamalara geçiş söz konusudur. Planlama değil iktidarın gereksinimlerine göre biçimlenen keyfilik giderek kural haline gelmiştir.

*Basının büyük desteğiyle iktidara gelen Demokrat Parti liberal bir basın yasası hazırlamıştır. Ancak basının denetimi esastır. Bu nedenle Basın Yasası rafa kaldırılmış, basının modernleşmenin sağlanmasında kamusal çıkar çerçevesinde biçimlenen rolü yerine siyasal iktidarın politikalarının doğrudan destekçisi, “besleme basın” rolü kitle iletişim araçlarına uygun görülmüştür.

Modernleşme anlayışı dış yardımlar ve yabancı yatırımların arttırılması üzerine kuruludur. Sağlanan yardımlar ile popülist politikalar uygulanmıştır. Özellikle Marshall yardımı, bu politikaların uygulanmasının aracıdır. Basından beklenen yardımı alabilmek için imzalanan antlaşma çerçevesinde yardımın propogandasının yapılması ve hükümet politikalarının desteklenmesidir.

Çok Partili Hayat ve Medya Soğuk Savaş ve Medyada Yaşanan Dönüşüm *Marshall Yardımı ve Gazeteler *Marshall Yardımı ve Radyo *Marshall Yardımı ve Reklamlar

Biçim Değiştiren Tüketim Alışkanları (Amerikanlaşma), Gündelik Yaşam ve Bunun Ankara ile İstanbul Basınına Yansımaları *Beyoğlu muhabirliği ve İstanbul’un haber kaynakları *Rüzgarlı Sokak muhabirliği ve Ankara’da değişen gazetecilik

İletişim Teknolojileri ve Modernleşme Türk Haberler Ajansı (THA) -Cumhuriyet döneminin ilk özel haber ajansıdır. -1958 yılında anonim şirket olmuştur. Hisselerin % 51’i Milliyet, Tercüman ve Dünya gazeteleri ile Hayat dergisine devredilmiştir. -İlk telefoto sistemini getirmiştir (1961)

Dünyada İletişim Araştırmaları Modernleşme Skalası, Soğuk Savaş ve Türkiye’de İlk İletişim Araştırması İlişkisi

Muhafazakar Basın ve Modernleşme 1950’li yıllar boyunca muhafazakar basının modernleşmeye yaklaşımı *Sahiplik yapısı *Okuyucu kitlesi

Eleştirel Basın ve Modernleşme 1950’li yıllar boyunca eleştirel basının modernleşmeye yaklaşımı *Sahiplik yapısı *Okuyucu kitlesi

Radyo ve 1950’li Yıllar *Kentleşme, şehre göç ve radyo *Siyasal iktidar ve radyo *Muhalefet ve radyo *Radyo ve dinleyici kitlesi