KADIKÖY İLÇESİ HAVA KALİTESİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI A

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
Advertisements

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü AB Taşkın Direktifi Kapsamında Yürütülen Çalışmalar Işıl SAKIN Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
PVC'nin çevresel etkisinin gerçek yüzü. PVC yaşam döngüsü: bizlere anlatılan şekli Tuz Elektrik Sodyum hidroksit klorEDC -etilen diklorür VCM -vinyl klorür.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İzleme Dairesi Başkanlığı Laboratuvarlar Şube Müdürlüğü GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMI Haziran 2013 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI.
Coğrafya Performans Ödevi
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
6 Sigma Project, Istanbul June 2016 BORUSAN EnBW Enerji Improving the design of the Control Buildings in WEPPs.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Konu : Çevre ve Sürücü Davranışları
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ASİT YAĞMURLARI Mahmut Sait ADALAN Mehmet ÖZBEK Ömer Faruk SARI.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Ünite 2.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
Kanatlılarda kesim.
ÇEVRE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Resmi Gazete;13. 05
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
İK MAKALESİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE SORUNLARI.
AYKOME TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ 04 TEMMUZ 2012
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

KADIKÖY İLÇESİ HAVA KALİTESİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI A KADIKÖY İLÇESİ HAVA KALİTESİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI A. Şule SÜMER Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü

Kadıköy’ün Nüfusu: 452.302 (2016, TÜİK) Kadıköy’ün Alanı: 25,2 km2 Mahalle Sayısı: 21 Yeşil Alanlar: 15 ha

Kadıköy İlçesi Hava Kirliliği Kaynakları Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği (Kömür Kullanımı) Ulaşımdan Kaynaklanan Hava Kirliliği (Yoğun egzoz gazları) Kentsel Dönüşümden Kaynaklanan Hava Kirliliği (Yoğun yıkım, hafriyat ve beton santralleri) Kentsel Yenilemeden Kaynaklanan Hava Kirliliği ( Yoğun yıkım ve hafriyat )

Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliği Isınma amacıyla düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kalitesiz kömürlerin yaygın olarak kullanılması özellikle kış aylarında hava kirliliğine yol açmaktadır. Kadıköy’de 2017 yılında dağıtılan Kömür Miktarı: 900 ton 2017 yılında Müdürlüğümüze iletilen ısınmadan kaynaklanan şikayetler kapsamında konutlardan alınan 13 kömür numunesi, İBB Çevre Analiz Laboratuarına gönderilmiştir. 

Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliği

Ulaşımdan Kaynaklı Hava Kirliliği Motorlu taşıtlar %47 oranında hava kirliliğine sebep olan en büyük etkendir. Yoğun ve sıkışık trafik hava kirliliğinin artmasına sebep olmaktadır.

Ulaşımdan Kaynaklı Hava Kirliliği Hakim Rüzgar Yönü: Kuzeydoğu

Kentsel Dönüşümden Kaynaklı Hava Kirliliği Bina yıkımlarında yüksek miktarda toz çevreye yayılmaktadır.

Kentsel Dönüşümden Kaynaklı Hava Kirliliği

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesi Beton Santralleri

Kentsel Yenilemeden Kaynaklı Hava Kirliliği

İstatistiklerle Kadıköy’de Kentsel Dönüşüm 2017 Fikirtepe Yıkım Ruhsatı Sayısı: 237 Kadıköy Geneli Yıkım Ruhsatı Sayısı: 430 Toplam Yıkım Ruhsatı Sayısı: 667 Hafriyat Belgesi Sayısı: 490 Yapı, Tadilat Ruhsatı ve Restorasyon Sayısı: 866 Hafriyat Atıkları Moloz Atıkları Yıkımlar İnşaat Atıkları

Yıllara Göre Verilen Yıkım Ruhsatı Sayıları İlçemizde 2017 yılına göre her ay ortalama 60’ın üzerinde bina yıkımı yapılmaktadır.

Asbest Nedir ?

Asbest Neden Bu Kadar Tehlikeli ? 3-5 mikron boyutlarında ve toz halde havaya karışır. Kanca şeklindeki moleküller akciğerlere saplanır. 10-15 yıl gibi bir sürede akciğer kanseri ve akciğerde kalıcı kayıplara neden olur.

Asbest İnşaat Sektöründe Nerelerde Kullanıldı ? Çatı Eternitlerinde Kalorifer Kazanı ve Borularının İzolasyonunda Çatı Kaplama ve İzolasyonunda Vinil Yer Kaplamalarında Asma Tavan ve Yer Kaplamalarında

08.01.2014 tarih ve 2014/6 sayılı Kadıköy Belediyesi Meclis Kararı ile Bina Yıkımları Yapılırken, Aranılacak Hususlar İnşaat Sahası Atık Yönetimine İlişkin Kriterler Çevresel Kirliliklerin Önlenmesine İlişkin Kriterler Bu kriterlerden biri de tehlikeli atık sınıfına giren malzemelerin ilgili yönetmeliklere uygun şekilde bertaraf edilmesinin sağlanmasıdır.

Binalarda Asbest Atıklarının Tespit Edildiği Yerler (Ağustos, 2017) Denetlenen İnşaat Sayısı : 1771 Asbestli İnşaat Sayısı : 548 Marley : 305 ton Kazan : 202 ton Eternit : 201 ton Diğer : 10 ton Sökülen Toplam Asbest Miktarı :718 ton

Meteorolojik Kaynaklı Hava Kirliliği Sıcaklık Terselmesi (İnversiyon) Yüksek basınçlı, açık havalı ve sakin rüzgarlı günlerde yer ve yere yakın yüzeyler, yukarıdaki yüzeylerden daha soğuk olur. Hava kütlesi daha soğuk ortam olan aşağı doğru hareket eder. Sıcaklık Terselmesi bacadan veya egzozdan atılan kirleticiler olmazsa, zararlı sonuçlar oluşturmayan normal bir meteorolojik olaydır. Bu günlerde bacadan atılan sıcak kirleticiler yer seviyesinde tutulabilir ve birikebilir. Kirletici miktarı azaltılmıyorsa ve terselme süresi de uzuyorsa, o bölgede ciddi hava kirliliği problemi yaşanabilir. Daha Soğuk Hava Soğuk Hava Soğuk Hava Ilık, Hafif Sıcak Terselme Katmanı Ilık, Hafif Sıcak Hava Soğuk Hava Normal Günlerde Sıcaklık Terselmesi Olan Günlerde

Kadıköy’de Bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları

EPA* Hava Kalitesi İndeksi Hava Kalitesi İndeksi (AQI) Değerler Sağlık Endişe Seviyeleri Renkler Anlamı Hava Kalitesi İndeksi bu aralıkta olduğunda.. ..hava kalitesi koşulları.. ..bu renkler ile sembolize edilir.. ..ve renkler bu anlama gelir. 0 - 50 İyi Yeşil Hava kalitesi memnun edici ve hava kirliliği az riskli veya hiç risk teşkil etmiyor. 51 - 100 Orta Sarı Hava kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan çok az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açısından orta düzeyde sağlık endişesi oluşabilir. 101- 150 Hassas Turuncu Hassas gruplar için sağlık etkileri oluşabilir. Genel olarak kamunun etkilenmesi olası değildir. 151 - 200 Sağlıksız Kırmızı Herkes sağlık etkileri yaşamaya başlayabilir, hassas gruplar için ciddi sağlık etkileri söz konusu olabilir. 201 - 300 Kötü Mor Sağlık açısından acil durum oluşturabilir. Nüfusun tamamının etkilenme olasılığı yüksektir. 301 - 500 Tehlikeli Kahverengi Sağlık alarmı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri ile karşılaşabilir. *EPA: Amerikan Çevre Koruma Ajansı

Ulusal Hava Kalitesi İndeksi Kesme Noktaları HKİ SO2 [µg/m³] NO2 [µg/m³] CO [µg/m³] O3 [µg/m³] PM10 [µg/m³] 1 Sa. Ort. 8 Sa. Ort. 24 Sa. Ort. İyi 0 – 50 0-100 0-5500 0-120 0-50 Orta 51 – 100 101-250 101-200 5501-10000 121-160 51-100 Hassas 101 – 150 251-500 201-500 10001-16000 161-180 101-260 Sağlıksız 151 – 200 501-850 501-1000 16001-24000 181-240 261-400 Kötü 201 – 300 851-1100 1001-2000 24001-32000 241-700 401-520 Tehlikeli 301 – 500 >1101 >2001 >32001 >701 >521 Ulusal ve AB Hava Kalitesi Sınır Değerleri Parametre SO2 [µg/m³] NO2 [µg/m³] CO [µg/m³] O3 [µg/m³] PM10 [µg/m³] PM2,5 [µg/m³] 1 Sa. Ort. 8 Sa. Ort. 24 Sa. Ort. Ulusal Sınır Değer 410 270 10.000 120 70 - AB Üye Ülkeleri Sınır Değeri 350 200 50 25 (DSÖ)

FİKİRTEPE ZEHİR SOLUYOR

İlçemizde Hava Kalitesinin Korunması için Tespit ve Modelleme Çalışmaları Yapılması Yerleşim etki alanında 28.06.2017 – 31.07.2017 tarihleri arasında 3 noktada 1 ay süreli kısa vadeli (24 saatlik) hava kalitesi PM10 , PM2,5, Çökelen Toz ve BTEX ölçümleri yapılmıştır.

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları

Kadıköy İlçesi 2017 Yılı Temmuz Ayı Hava Kalitesi Sonuçları 24 saatlik, bir ay boyunca yapılan PM10 ölçümlerinde 70 μg/m3 sınır değerini aşan günler tespit edilmiştir. PM10 ölçüm sonuçlarına göre ölçüm noktalarından elde edilen değerlerden; Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde 3 gün, Halil Türkkan Ortaokulunda 20 gün, Onikiler Camiinde 29 gün süreyle PM10 sınır değerinin aşıldığı gözlemlenmiştir. 26.07.2017 tarihli yapılan ağır metal ölçümlerinde Kurşun ve Kadmiyum tespit edilmiş, bu parametreler için belirtilen sınır değerlerin aşılmadığı tespit edilmiştir. Çöken Toz ölçüm sonuçları ölçüm sonuçlarının tamamında sınır değerin aşılmadığı tespit edilmiştir.

Hava Kirliliğini Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler Yönetimler Kentlerde kömür yasaklanmalı, Kömür santraller kapatılmalı, Toplu taşımacılık özendirilmeli, elektrikli toplu ulaşım araçlarının kullanımı yaygınlaştırılmalı, Karbon piyasası yaratılmalı, Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması sağlanmalı, ayrıca sanayi kuruluşları yer seçimi düzenli yapılmalıdır. Günlük Hayatta Kentlerde kömür kullanılmamalı Kentlerde ya yürümeye ya bisiklet ya da elektrikli araçlar kullanılmalı,  Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanılmamalı,  Kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakım yapılmalı, Kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılımı sağlanmalı, Yeni yerleşim yerlerinde merkezi ısıtma sistemleri kullanılmalı, Ormanların tahribatı önlenmeli, ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmeli, ağaçlar kesilmemelidir.

TEŞEKÜRLER www.kadikoy.bel.tr