11/5/2000 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği (Madde28) MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Advertisements

ACİL MEVZUATLAR DOÇ.DR.DOĞAÇ NİYAZİ ÖZÜÇELİK UZ. DR. AKKAN AVCI
KİMLİK DOĞRULAMA İŞLEMİNDE FOTOĞRAF UYGULAMASI
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEK OKULU
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
ASKOM (2009) 1.TOPLANTI (İl Acil Sağ.Hizm.Koord.Komisyonu)
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC)
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Uygulamaları
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HASTANIN TRANSFERİ Giriş : Acil Serviste ilk müdahalesi yapılan ve acil servisten, hastane içindeki bir başka birime veya hastane dışında bir sağlık kurumuna.
KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Uzman Gözüyle Asistan Eğitimine Bakış
BAŞHEKİMLERİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Yard. Doç. Dr. FATİH ESAD TOPAL İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
Bilinci Kapalı Hastaya Yaklaşım (KOMA)
ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
Yükseklik Hastalığı Yrd. Doç. Dr. Gürkan Ersoy.
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
Herhangi bir kaza durumunda,
.   Kurumuza tedavi olmak için gelen yardıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımızın tedavi süresince destek ve yardımcı olmak  Yatarak tedavi olan.
Okulumuz Nallıhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 6 Kasım 1989 tarihinde 2 şube olarak Hemşirelik Bölümü ile eğitim öğretime başlamıştır.
Süspansiyon travması Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN NAKLİ
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ İAY 103 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÜK.HEM.DAĞHAN AYLANÇ.
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
ORGAN NAKLİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
 Staj süresi, toplam 50 işgünüdür. Bu sürenin 25 işgünü ENT 200 fabrika stajını, 25 işgünü de ENT 300 büro stajını kapsar. Öğrenci, bölümde geçirdiği.
 Staj süresi, toplam 50 işgünüdür. Bu sürenin 25 işgünü ENT 200 fabrika stajını, 25 işgünü de ENT 300 büro stajını kapsar. Öğrenci, bölümde geçirdiği.
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
Av. GÜLTEZER HATIRNAZ EROL HATIRNAZ EROL gmail.com SAĞLIK/TIP HUKUKU (Facebook grubum )
Hastane İ çi Kardiyak Arrestler Dr Salahi ENG İ N Prof Dr Oktay ERAY.
MAKSİLOFASİYAL TRAVMA
ATT VE AABT MESLEĞİ MENSUPLARININ TIBBİ UYGULAMALARDAN DOĞAN YASAL SORUMLULUKLARI Av. Nesrin ÖZKAYA Adli Bilimler +Sağ.Kur.Yön.Bilm.Uzm. 1.
1.  2 3 S imple T riage A nd R apid T reatment.
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Dr. Ahmet Haki Türkdemir Ankara 112 İl Ambulans Servisi
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
ANKARA TREN GARI TERÖR SALDIRISI
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
Mükerrer Vaka Başvuruları (Ankara, Mart-2005) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Sevinç Türkdemir Ankara 112 Acil Sağlık.
HASTANE ÖNCESİ ACİL TIBBİ YARDIM VE BAKIM
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil sağlık hizmetlerinde acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla,
DOĞUBEYAZIT GEVHER NESİBE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
AD:Ömer Siraç Soyad:Çiçekdağ Sınıf:11/F Numara:341.
ACİL HASTA BAKIMI-1 DERSİN TANITıMI VE GİRİŞ Öğr. Gör. Yusuf GÜNER.
ACİL SAĞLIK HİZMETLE Rİ-1 GIRIŞ VE DERSİN TANITıMI ÖĞR. GÖR. YUSUF GÜNER.
İlköğretime Hazır Bulunuşluğun Değerlendirilmesi
Sunum transkripti:

Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri’nin görev ve sorumlulukları

11/5/2000 tarihli ve 24046 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği (Madde28) MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil sağlık hizmetlerinde acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla, Bakanlıkça belirlenen sertifikalı eğitim programlarını tamamlamak suretiyle hastaya müdahale ve bu hususta lazım gelen iş ve eylemleri yapabilirler.

Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. Bu personel gerektiğinde ambulans aracının sürücüsü olarak görev yapar

15/3/2007 tarihli 26463 sayılı Sağlık Acil Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Madde 10) Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri’nin acil bakımda tıbbi görev, yetki ve sorumlukları şunlardır;

a) Ambulans ve acil bakım teknikerleri, Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere uygun olarak; 1) İntravenöz girişim yapmak. 2) Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak. 3) Oksijen uygulaması yapmak. 4) Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak. 5) Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak

6) Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak. 7) Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak. 8)Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak. 9) Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak. 10) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak. 11) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak

b) Acil tıp teknisyenleri, tıbbi danışman koordinasyonu ve onayı ile Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere uygun olarak; 1) İntravenöz girişim yapmak. 2) Oksijen uygulaması yapmak. 3) Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak. 4) Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak.

5) Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak. 6) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak. 7) Temel yaşam desteği protokollerini uygulamak. 8)Temel yaşam desteği uygulaması sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanmak. 9) Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak

Acil Hasta Bakımı II dersinde; Hasta veya yaralıyı izlemek, ilaç uygulamak, enfeksiyon hastalıklarını değerlendirmek ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır Bu ders kapsamında öğrenciye hastane öncesi acil hastanın değerlendirilmesi, bu hastalara uygulanacak ilk bakım, intravenöz sıvı uygulamaları, asepsi-antisepsi-bireysel hijyen, şok konularında teorik bilgi verilir ve öğrencinin bu konulara ilişkin uygulamalarla beceri kazanması sağlanır.

Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler; Yönetmeliğin Öngördüğü İlaçları Uygular, Sindirim Sistemi Hastalıklarını Değerlendirir ve Acil Bakım Uygular, Karın Ağrılı Hastanın Değerlendirir ve Acil Bakım Uygular Metabolik Hastalıkları Değerlendirir ve Acil Bakım Uygular, Enfeksiyon Hastalıklarını Değerlendirir ve Acil Bakım Uygular, Ürogenital Hastalıkları Değerlendirir ve Acil Bakım Uygular

Acil Hasta Bakımı II Ders Konu ve Başlıkları 1. Hafta Dersin Tanıtımı: Giriş , amaç ve Öğrenim hedefleri 2. Hafta Hasta Veya Yaralıyı İzlemek, 3. Hafta İlaç Uygulamak 4. Hafta Sindirim Sistemi Hastalıklarını Değerlendirmek, 5. Hafta Sindirim sistemi acilleri 6. Hafta Karın Ağrılı Hastaya Acil Bakım Uygulamak 7. Hafta Metabolik Hastalıkları Değerlendirmek, 8. Hafta Ara Sınav

9. Hafta Metabolik Hastalıklarda Acil Bakım Uygulamak 10 9. Hafta Metabolik Hastalıklarda Acil Bakım Uygulamak 10. Hafta Metabolik Hastalıklar- Diyabet 11. Hafta Enfeksiyon Hastalıklarını Değerlendirmek, ve Acil Bakım Uygulamak 12. Hafta Ürogenital Hastalıkları Değerlendirmek ve Acil Bakım Uygulamak. 13.-14. Hafta Metabolik Hastalıklar -Sıvı-elektrolit, asit- baz

  Kaynaklar: 1- Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR.: “Paramedic Emergency Care”. 3rd Ed., Prentice Hall Inc, New Jersey, 1997. 2-Sanders MJ, Lewis CM, Quick G, McKenna K.: “Mosbys Paramedic Texbook”. 2nd Ed., Mosby Inc, Missouri, 2000 3-Uçan ES, Çelikli S, Baruş NÜ, Ersoy G.: “Paramedik”. İzmir, 2000. 4-Heckman JD, Rosenthal RE, Worsing RA, McFee AS. “Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi”4 rd Ed., Nasetti, 1991 5-Paramedik Derneği Tüzüğü

TEŞEKKÜRLER