Faj Vektörler 8-25 kb arası fragmentleri etkin olarak taşıyabilirler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Biyoteknoloji ve Genetik II
Advertisements

Gen Klonlama.
Klonlamada Plazmit Seçimi
TATVAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK BİLGİLERİNİN GİRİLMESİ.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Mastarlar.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
SİMÜLASYONLAR Simülasyonlar Gerçek hayata en yakın yöntem olması, ilginç ve motive edici yönleri nedeni ile diğer yöntemlere göre gittikçe fazla.
Arasınav ders ve temaları. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Diploit hücrelerde, biri anadan diğeri babadan gelmiş olan, şekil ve büyüklük bakımından birbirine benzer kromozomlara homolog kromozomlar denir. Homolog.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Genetik Transfer.
İndeksi Niçin Kullanırız?
Kırkyama.
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
Hazırlayan: Meltem ÖZCAN
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Klonlamada Kullanılan Vektör ve Konak Sistemleri
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
. . AÇILAR ..
Yoğurt Mikrobiyolojisi
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Bölüm 6: Araştırma Evreni ve Örnekleme
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Genetik kopyalama (klonlama).
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
Biyoinformatik.
BAKTERİYOFAJLAR.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Düz hatlar, makaslar & kruvazmanlar için ivmelenme izleme sistemi
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
Oyunun Başlaması ve Tekrar Başlaması
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
Gelişim ve Temel Kavramlar
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
İnsan Kaynakları Yönetiminin
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
TRANSPOZONLAR HAZIRLAYANLAR SERKAN ÇAM HASAN KESKİN DANIŞMAN
Sunum transkripti:

Faj Vektörler 8-25 kb arası fragmentleri etkin olarak taşıyabilirler En yaygın kullanım alanı bulan lamda fajıdır Litik yolun sağlanması için genomun % 60’ına gereksinim vardır Lamda DNA kolları arasında kalan bölgeler çıkarılarak bu bölgeye yabancı fragment bağlanabilir. Böylece vektörün büyüklüğü değişmeden yabancı DNA vektöre ilave edilmiş olur Faj vektörlerin aktarıldığı konak suşlarda tanımlanmasında; insersiyonal inaktivasyon ya da bir gen ile (yaşam icin zorunlu olmayan) yer değiştirme (replacement) ve fajın konakçı kromozomuna girmesi sonucu restriksiyon endonukleaz enziminin kesim bölgesinin değişimi gibi kriterler kullanılabilir.

Lamda faj vektörünün klonlama stratejisi

Kozmid ve Fajmid Vektörler Kozmidler Plazmidler (Seçim marker’ları ve replikasyon orijini) ve lamda faji elemanları (cos bölgesi) ile kombine edilerek geliştirilmişlerdir Klonlamaya olanak tanıyacak tek restriksiyon endonukleaz kesim bölgeleri içerirler Kozmidler lamda fajı baş yapısı içerisine paketlenebilirler Transdüksiyon yolu ile hedef hücreye aktarıldıktan sonra burada plazmidler gibi replike olurlar (plazmid replikasyon orijini. Bu nedenle aktarıldıkları hücrelerden plazmid izolasyon yöntemleri ile geri kazanılabilirler Tek Zincir Fajlardan Türetilen Vektörler ve Fajmidler Tek zincir faj replikasyon orijinleri ve regülatör genlerinin , çift zincir plazmid replikasyon orijinleri ve seçici marker’lar ile kombine edilmesi sonucu oluşturulurlar. DNA dizi analizlerinde, cDNA nın in-vitro sentezinde ve RNA’nın ifade süreçlerindeki regülasyonunda yaygın olarak kullanılırlar.

Tipik bir kozmid vektörünün klonlama stratejisi

Bakteri Yapay Kromozomlar (BACs) ve Maya Yapay Kromozomlar (YACs) BAC’ lar 300 kb büyüklüğe kadar olan fragmentleri taşıyabilir. Çoklu klonlama bölgeleri içerirler Genellikle rekombinant BAC vektörler hedef hücrelere elektroporasyon yolu ile aktarılırlar. Bu konakçılarda plazmidler gibi bağımsız bir şekilde replike olurlar. Örnek; pBAC108L F plazmidleri esas alınarak geliştirilmilerdir. elektroporasyondan sonra, ara konakçıdan diğer konakçı suşlara konjugasyon yolu ile aktarılabilir F plazmid kökenli İlaç dirençlilik genleri, replikasyon orijini regülatör genleri ve kopya sayısı genleri içerirler Başlıca kullanım alanı genom projeleridir YAC’lar 2000 kb büyüklüğe kadar ilaveleri taşıyabilirler Yabancı DNA içermediklerinde plazmid gibi eşlenecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Yabancı DNA ilave edilip konak hücreye aktarıldıklarında, ökaryotik kromozomlar gibi replike olurlar YAC’lar bir maya sentromeri, iki maya telomeri, bir bakteriyel replikasyon orijini ve bakteriyel seçim marker’leri içerirler DNA parçası tek restriksiyon endonukleaz kesim bölgesine ilave edilir Başlıca kullanım alanı genom projeleridir

BAC YAC