Temel Genetik Laboratuvarı Lab 1: Karyotip Analizi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mayoz Bölünme.
Advertisements

/ 151 EğitimYöntemleri Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Beşinci hafta. Müfredat programı Ödev teslim Projelerini teslim edenler; Belediye Projesi -> Tamam Ulaşım Projesi -> Geldi ama kavramsal tasarım yerine.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
/ 91 Beyin Fırtınası Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
YOZGAT TAPU VE KADASTRO XXII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Takım Lideri : Elvan SİVAS Takım Raportörü : İsmail AKSOY Takım Üyeleri :Seval ŞAHİNER Onur EREN Hakan.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Pazarlama İlkeleri.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Mayoz Bölünme. Mayoz Bölünme MAYOZ BÖLÜNMESİ Canlıların çoğu diploit kromozom sayısına sahiptir. Ancak bitki bitleri, erkek arılar vb. canlılarda haploit.
Işık Mikroskobu İki bölümde incelenir: Mekanik Bölümleri
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Tek-gen Hastalıkları.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TAM SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ CETVELİ EZGİ BÖLEK, ÖZGE AYTAÇ, AYŞE NUR KOÇALİ MATERYALİN AMACI MATERYALİN.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
Kırınım, Girişim ve Müzik
Biyoinformatik.
İK MAKALESİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Maddeler doğada karışık halde bulunur
MADDEYİ TANIYALIM.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
metaHUN a web tool for Meta Analysis
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
AİLE TUTUMLARI.
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

Temel Genetik Laboratuvarı Lab 1: Karyotip Analizi Arş. Gör. Ayşenur ÖZDEMİR Erzurum Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 02.10.2017

Karyotip ve İdeogram Nedir? Bir bireyin tüm kromozomlarının sayıları, büyüklükleri ve şekilleri bakımından görünümleri KARYOTİP Karyotipi oluşturan kromozomları göz önüne alınarak hazırlanan grafikler İDEOGRAM

Kromozomlar Kromozom boyutu türden türe değişir. Kromozom eksikliği veya fazlalığı genetik hastalıklarla ilişkilidir. Kromozomların belirli bölgelerinin varlığı veya yokluğu genetik hastalıklarla ilişkilidir.

Bilinmesi Gereken Kavramlar Homolog kromozom: Biri anneden diğeri babadan gelen kromozomlardır.

Kromozom Analizi Neden Önemlidir? Şekil ve büyüklüğü bakımından birbirinden ayırt edilemeyen kromozomları ayırmak. Genetik hastalıkların kökenini anlayıp, hastalıklara karşı strateji geliştirmek.

Kromozom Bantlama Şekil ve Büyüklüğüne göre birbirinden ayrılmayan kromozomların ayrımı için geliştirilmiş bir yöntemdir. Çeşitli boyalar kullanılarak yapılır. Asetokarmin Feulgen Giemsa G bantlama, R bantlama, Q bantlama …vs. çeşitleri vardır.

G- Bantlama

İleri Çalışmalar

Uygulama :İnsan kromozom gruplarının genel karakteristikleri Grup A:  Kromozom 1–3.  Bunlar insan karyotipinin en büyük kromozomlarıdır. Kromozom 1 en büyük ,3 ise grubun en küçüğüdür bu iki kromozom metasentriktir. Kromozom 2 submetasentriktir. Grup B: Kromozom 4–5.  A grubundan sonraki sub metasentrik olan diğer iki büyük kromozomdur. Bu gruptaki kromozomların boyutları birbirine çok yakın olmasına rağmen kromozom 4 kromozom 5’de biraz büyüktür. Grup C: Kromozom 6–12.  Orta büyüklükteki submetasentrik kromozomlardır. Bu grup kromozomları büyüklüklerine bakarak birbirinden ayırmak oldukça güçtür. X kromozomu bu grup kromozomlardandır. Grup D: Kromozom 13–15.  Orta büyüklükteki akrosentrik kromozomlardır. Büyüklükleri ve şekilleri birbirine çok yakındır ve gözle ayırt edilmeleri zordur. Bu grup kromozomlar incelenirken satellit yapıları görülebilir. Grup E: Kromozom 16–18. 16. kromozom, küçük metasentriğe yakın ve grubun en kolay ayırtedilir kromozomdur. Kromozom 17 ve 18 submetasentrik kromozomlardır ve birbirlerinden ayırt edilmeleri güçtür. Grup F: Kromozom 19–20.  En küçük metasentrik kromozomlardır. Normal boyama ile mikroskop altında ayırt edilmesi imkânsızdır. Grup G: Kromozom 21–22.  En küçük akrosentrik kromozomlardır.  Birbirinden ayırt edilmeleri çok güçtür. Y kromozomu bu gruba dâhildir, 21. ve 22. kromozomdan boyanma şeklinin farklı olması ile ayrılır.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA: Pedigri Analizi yapılacaktır. ÇOK ÇALIŞIN!!!