Yusup MAMETKULYYEV. SEĞİRTMENLİK SPORU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
Advertisements

Çelik irade ve boyun eğmeyen kafa
ATLETİZM Atletizm, koşuları, yürüyüşleri, atlamaları içeren kurallara bağlanmış spor yarışmalarının tümüdür. Eski çağlardaki antik olimpiyatlar, vücut.
A T L E T İ Z M YARIŞMA KURALLARI
T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ 3 AHMET ÇOLAK Doç.Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN MAYIS-2010.
ATLETİZM ATMALAR ATLAMALAR KOŞULAR ÇOKLU MÜSABAKALAR YÜRÜYÜŞLER.
ŞARKİKARAAĞAÇ KAYMAKAMLIĞI
ATLETİZİM-ATLAMA.
ATLETİZM GENEL BİLGİLERİ
DAYANIKLILIK ANTRENMANLARI
KAYAKLI KOŞU (Antrenman Bilimi) Ebru ÇETİN Erzurum 2011.
LEYLA ERSİN İSTANBUL DRESAJ ŞAMPİYONASI 1.Sİ
ÇOKLU YARIŞMALAR.
YOL KOŞULARI : - Maraton (42km 195m) - Yarı maraton (21km 100m)
Türk Balıkadamlar Kulübü
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
YÜZMEDE YARIŞMA YÖNETMELİĞİ.
ENGELLİ KOŞULAR : (100m engelli, 110m engelli, 400m engelli)
“Takımınızı destekleyebilirsiniz,
BASKETBOL.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
 DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın önemli birer parçalarıydı.
Türkiye’de sporun başlangıcı ve gelişimi
Çelik irade ve boyun eğmeyen kafa
Teknik Kurulun Görevleri
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
02-11 Ekim 2015 tarihleri arasında Güney Kore organizatörlüğünde icra edilen 6’ncı Dünya Askeri Olimpiyatlarına TSK altı branşta katılım sağlamış, Hv.K.K.lığını.
ATLETİZM.
YIL SONU HAKEM SEMİNERİ İstanbul, 16 Kasım 2015 İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü İstanbul, 16 Kasım 2015 YIL SONU HAKEM SEMİNERİ.
KANO.
ATLETİZM FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU FAALİYET SUNUSU.
Engel Koşuları.
HENTBOL.
UZUN ATLAMA.
BAYRAK YARIŞLARI 4x100 METRE 4x400 METRE 4X200 METRE.
CİRİT.
DERS NO: 5 ANTRENMAN DEĞİŞKENLERİ (ÖĞELERİ)
MARATON.
ONDALIK KESİRLERİ KULLANAN SPOR DALLARI
ATLETİZM DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER KONU: BAYRAK KOŞULARI
Sporlar Voleybol Futbol Basketbol Tenis. Spor İle İlgili Bilgi Öğrenmek İçin Evet’e Basın Çıkmak İçin HAYIR’A BASIN.
Başlangıç noktasının denge tahtasına olan mesafesi18 m 1. İSTASYON SPRINT BAŞLANGıÇ.
KIŞ SPORLARI BEĞÜM ŞEVVAL ÜNAL.
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
ATLETİZM.
Yüzme müsabakaları ve stilleri
İLKOKUL FİZİKSEL ETKİNLİKLER ÖRNEK OYUNLARI
DÜNYA'DA ATLETİZM DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın.
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
 Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi)
BİSİKLET SPORU NEDİR ? İki tekerlekli bisikletin gelişmesiyle oluşmuş bir spor dalıdır. Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmıştır. Her yaştan insan bu sporu.
Beden Eğitimi Performans Ödevi İsimler Umut Güney Mert Ateş Ünal Aytar Yiğit Zaptiye Öğretmen Adı=Mustafa Güçlü Konu Atletizm.
YUSUP MAMETKULYYEV İŞİTME ENGELLİLERDE KARATE
Antik Olimpik Oyunlar MÖ 776 – MS 393 Dini temeller - Zeus
ATLETİZM.
AY-TUR TURİZM SAN VE TİC A.Ş. TURUNÇ RESORT OTEL
ATLETİZM KOŞULARI MERVE ANDAÇ 9\D 932. ATLETİZM NEDİR ?  İnsanoğlunun yaptığı en eski spor dallarından biri. Fiziksel güç, dayanıklılık, çeviklik, hız.
Triatlon Nedir? 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor anlamına gelmektedir. Triatlon.
Triatlon Nedir? :HAZIRLAYAN: ROJHAT DEMİR 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor.
Volleyboll Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? İbrahim koca 28 İbni sina okulu.
ATLAMALAR. UZUN ATLAMA Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır. Atlet, yaklaşık metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜREK TAKIMI SEZONU ANTRENMAN PROGRAMI
NAIM SÜLEYMANOĞLU NAIM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?. Naim Süleymanoğlu ■ Dünya halterinin efsane ismi, olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu,
Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? SECEM ATEŞ 9/B606.
Prof. Dr. Fehmi TUNCEL Basketbol Oyunu
ATLET İ ZM NED İ R. Atletizm Nedir ? Atletizm; bir alan yada pistte yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Atlet diye tabir edilen sporcu, koşu,
ATLETİZM.
Sunum transkripti:

UŞAK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ DERS: Beden Eğitimi Ve Spor Tarihi DANIŞMAN: Öğr.Gör. Taner Yılmaz ADI: Yusup SOYADI: Mametkulyyev SINIF: 3(i.ö) NUMARA: YU ÖDEV KONUSU: Seğirtmenlik Sporunun Tarihi ( Koşu Sporu)

SEĞİRTMENLİK SPORUNUN TARİHİ (KOŞU SPORU) Eski Türklerdeki geleneklerden biri de törenlerde yapmış oldukları diğer faaliyetlerin yanında yaya koşularıdır. Berlin Müzesinde bulunan bazı tabletlerde, Türklerde yaya koşuları hakkında bilgilere rastlanmaktadır. Eski Türklerde, yaya yarışlarına, “seğirtme” denirdi. Kırgızlarda çocukların doğumunda, kadınlarında katıldığı uzun mesafeli koşu yarışları yapılırdı. Bunun yanında Türklerin dayanıklılık koşuları, tek yada çift ayakla hız alarak veya almayarak uzun atlama yarışları düzenledikleri belgelerde yer almaktadır ve bu zamanın ATLETİZMİ denilebilir.

KOŞULAR Önceden belirlenmiş çeşitli mesafelerde koşularak rakiplere ve zamana karşı yapılan mücadeleyi ifade eder. Tüm zamanların en eski ve en çok ilgi gören spor dallarından biridir. Pist yarışları ve yol yarışları olarak iki ana dala ayrılır.

PİST YARIŞLARI 6 BÖLÜMDEN OLUŞUR Sürat OrtaMesafe UzunMesafe Bayrak Engelli Hendek

Sürat Koşuları: Pist ve alan sporlarında; kısa mesafe atletlerinin bütün güçleriyle koşmasına dayanan, en süratli olanı belirleyen yarışlardır. Sürat koşularında atletler çıkış takozları kullanırlar. Çıkış takozları ile çömelmiş durumda çıkış yapmaya 1894'ten sonra başlanmış olup, ilk kez 1930'da resmi yarışmalarda kullanılmıştır. Üç ana yarıştan oluşur: 1-100m m m. Koşusu

Orta Mesafe Koşuları: Orta mesafe koşuları, kısa mesafe koşuları ile uzun mesafe koşuları arasında sürat ve güç öğelerinin her ikisine de gereksinim duyulan yarışlardır. 20. yy başlarına kadar yarım mil ve bir mil koşuları düzenlenirdi. Ülkemizin başarılı orta mesafe atletleri olarak 800 m'de Ekrem Koçak, Muharrem Dalkılıç, 1500 m'de ise Mehmet Tümkan’dır. Ekrem KOÇAK Mehmet TÜMKAN'a 1972 Balkan Şampiyonası sonrası Çivili ayakkabı hediye etmesi.

Uzun Mesafe Koşuları: Uzun mesafe koşuları, finişte atağa kalkmanın orta mesafede olduğu kadar önem taşımadığı, her şeyin tempoya bağlı olduğu son derece sağlam bir yapı isteyen koşulardır. İsmail Akçay, 1960'lı yıllarda sürekli yarıştığı Atina Maratonu'nda Uzun mesafe koşuları üçe ayrılır: m m m Koşusu

Bayrak Koşuları: Takımların 30 cm boyundaki tahta veya metal bir sopayı (stafeti), elden ele geçirerek ve sırayla koşarak yaptıkları yarışlardır. Takımlar 4 atletten oluşur. 4x100 Bayrak Takımı, Dünya Yedincisi Oldu

Engelli Koşular: Eşit aralıklarla yerleştirilmiş engelleri aşarak, koşmaya dayanan hafif atletizm sınıfından pist ve alan sporudur. Engelli koşu 19. yy'da İngiltere'de ortaya çıkmıştır. 1920'lerde bayanlar da bu sporu yapmaya başlamıştır. 1935'te ağır ve ters çevrilmiş T biçimindeki engel yerine, L biçimindeki engellerin kullanılmaya başlaması, engelli koşuların en önemli gelişmesi sayılır. Uluslararası Amatör Federasyonu (IAAF)'nin kararına göre engelli yarış mesafeleri dörde ayrılır. Buna göre: 1-100m. Engelli Bayanlar 2-110m. Engelli Erkekler 3-200m. Engelli Erkekler 4-400m.Engelli Erkekler

Engelli / Hendekli: Olimpik hendekli koşusu 3000 metre koşulan ve erkekler arasında yapılan bir yarışmadır. Hendek yarışının parkurunda 28'i kuru, 7'si sulu 35 engel bulunur. Yarışmacılar engellerin üzerine basıp geçebilirler ya da atlayabilirler. Engellerin arası ortalama 78 m olup, yüksekliği cm, genişliği 3.66 m, ağırlıkları ise kg'dır.

YOL YARIŞLARI 4 BÖLÜMDEN OLUŞUR Maraton: Yürüyüş: Kır Koşuşu: Yol Koşusu:

Atletizmde en uzun mesafeli ( m), sert tabanlı yollarda gidiş dönüş olarak yapılan mukavemet koşusudur. Türkiye'de maraton, ilk kez 1937'de resmi yarışmalarda yer aldı. 1970'lerde bayanlar yarışmalarda yer almaya başladı. Uluslararası popüler yarışma olarak Boston Maratonu, Türkiye'de ise 1979'dan beri yapılmakta olan Asya-Avrupa Maratonu gösterilebilir. Maraton: Türk atletizminin önemli isimlerinden, efsane maratoncu Hüseyin Aktaş. 10 bin metrede Akdeniz Oyunları üçüncülüğünü elde etti. Türkiye'de ilki 1983'te düzenlenen Asya- Avrupa Maratonu her yıl gerçekleştirilmektedir. Türk yarışmacı Veli Ballı 1977 Boston Maratonu'nda ikinci

Bir spor dalı olarak yürüyüş, adımların zeminle temasını kaybetmeden hızla ilerlemeye dayanan, Olimpiyat Oyunları'nda yer alan, hafif atletizm dalında bir spordur. Türkiye'de 1940 yılında Robert Koleji'nde yapılan atletizm yarışmalarında, 1500 m yürüyüş yarışması yer almasına rağmen, ilk resmi yarışmalar 1952 yılında İstanbul'da yapılmaya başladı. İlk yürüyüş yarışması 10 km üzerinden Fenerbahçe Stadı'nda yapıldı. Bu yarışmalarda yer alan ilk Türk atletleri Selahattin Yıldız, Vartan Avukyan ve Isak Franco'dur. Yürüyüş:

Kır Koşusu: Kırsal alanlarda inişli-çıkışlı toprak üzerinde yapılan uzun mesafe koşusudur. Kros olarak da bilinir. İlk uluslar arası yarışma Fransa ile İngiltere arasında 1898'de yapılmıştır yılında İngiltere, İrlanda ve İskoçya'nın katılımı ile başlayan şampiyonaya daha sonra diğer ülkeler de katılmıştır yılında yaz yarışmalarına uygun olmadığı için Olimpiyat Oyunları'ndan çıkarılmıştır.

Yol Koşusu: Kış koşularının değişik bir türü olup, şehir içindeki ana cadde ve sokaklarda koşulur. Türkiye'de ilk kez 1922 yılında Fatih ile Harbiye arasında koşuldu. Şehir trafiğinin yoğunlaşması bu koşulara olan ilgiyi azaltmasına karşın, Ankara'da yapılan 2000 yılında 65'incisi. düzenlenen "Büyük Atatürk Koşusu", 10 bin 500 m'lik bir sokak koşusu olarak yapılmaya devam etmektedir.

Teşekkür ederim