YARIŞMA ÖNCESİ SIRASI SONRASI BESLENME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Advertisements

SPORCU BESLENMESİNDE TEMEL İLKELER Prof. Dr. Gülay Koçoğlu Cum. Üni. Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D.
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Sporcularda Yeme Bozuklukları
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Yazılım ve resimler alıntıdır!
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
KİŞİSEL HİJYEN.
SPORCU BESLENMESİ.
Türkiye Futbol Federasyonu
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Kanatlılarda kesim.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Menü Planlama.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
LAKTASYON.
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
KARBONHİDRAT NEDİR...
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltır. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
ŞEKER HASTALIĞINDA BESLENME
İŞÇİ BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Böbrek Hastalıkları.
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
FOTOSENTEZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

YARIŞMA ÖNCESİ SIRASI SONRASI BESLENME

Aktivite sırasında vücudun enerji elde etmesi için glikojen depoları son derece önem taşımaktadır. Bu yüzden CHO tüketimi sporcularda ön plana çıkmaktadır . Sporcu beslenmesinde temel ilke; Yüksek karbonhidrat, yeterli sıvı alımı, orta düzey protein, düşük miktarda yağ ve posa şeklindedir

Yarışma veya antrenman öncesi, sırası ve sonrasında beslenme ve sıvı tüketimi farklı olarak ele alınmalıdır. Hatta yarışma öncesindeki kamp dönemlerinde de farklı beslenme programları geliştirilerek glikojen depoları doldurulmaya böylece sporcu performansını arttırmaya çalışılmaktadır.

YARIŞMA ÖNCESİ BESLENME YARIŞMA SIRASI BESLENME BAŞARI YARIŞMA SONRASI BESLENME HIZLI TOPARLANMA

MÜSABAKA ÖNCESİNDE BESLENME Müsabaka öncesi son öğün sporcunun alışık olduğu besinler arasından seçilmelidir. Bu öğünün temel ilkeleri hidrasyonu sağlamak için yeterli sıvı, düşük posa (mide boşalımını kolaylaştırmak ve gastrointestinal distresi azaltmak için), yüksek karbonhidrat (kan glikoz seviyesini korumak ve glikojen depolarını doldurmak için) orta düzey protein olarak belirlenmiştir.

NELER TÜKETİLMELİ? Müsabaka öncesinde glikojen depolarının doygunluğu açısından kompleks karbonhidratları içeren sindirimi kolay besinler tercih edilmelidir. (Ekmek, pirinç, makarna, şehriye, kahvaltılık tahıllar, patates) Gaz yapıcı özellikte olan kurubaklagiller, lahana, soğan, turp, karnabahar gibi yiyecekler ve çiğ sebze, meyve, kuruyemişler müsabaka öncesi öğünde yer almamalıdır. Posa içeriği fazla olan çiğ sebze ve taze meyveler (ıspanak, pırasa, marul, kayısı, erik, incir ve kabuklu meyveler), ki besinler, acılı ve baharatlı yiyecekler müsabakadan 1-2 gün önce kısıtlanmalı ve müsabaka öncesi son öğünde tüketilmemelidir.

Müsabaka öncesinde yüksek glisemik indeks yerine düşük glisemik indeksli karbonhidrat tüketiminin performans için daha yararlı olduğu öne sürülmektedir. Yağdan zengin besinlerin sindirimleri geç olduğundan yağlı yiyeceklere, yağlı kızartmalara müsabaka öncesi son öğünde yer verilmemelidir. Müsabaka öncesinde son yemeğin yoğunluğu midede gerginliğe neden olacağından fazla olmamalıdır. Müsabaka öncesi yemek yavaş yenmeli ve iyice çiğnenmelidir.

Egzersiz Öncesi Besin Sıvı ÖRNEK MENÜ NE KADAR TÜKETİLMELİ? Egzersiz Öncesi Besin ISSN 3-4 saat önce 0,15-0,25 gr/kg protein+ 1-2 gr/kg karbonhidrat ACSM 200-300 gr karbonhidrat Sıvı ACSM Antrenman veya müsabakadan 2-3 saat önce 400-600 mL su veya sporcu içeceği * Çeşitli kaynaklarda müsabakadan 30 dakika önce 400 ml kadar su veya sporcu içeceği tüketilmesi de önerilmektedir. ÖRNEK MENÜ Az yağlı süt Mısır gevreği Meyve suyu Tahıl unu/ şehriye çorba Garnitürlü tavuk ızgara Pilav Komposto Tavuklu/peynirli sandviç Muz Meyve suyu

MÜSABAKA BOYUNCA BESLENME Yetersiz hidrasyon, performansı olumsuz etkilediği gibi termal stresi arttırmakta, plazma hacmini azaltarak yorgunluk ve sakatlanmalara neden olabilmektedir. Aşırı sade su tüketimi ise vücutta sodyum azalması ve hiponatremiye neden olmaktadır. Karbonhidrat içeren spor içeceklerinin egzersiz sırasında tüketimi sade su tüketimine göre kan glikozunun optimal düzeyde sürdürülmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle antrenman ve müsabaka sırasında karbonhidrat ve elektrolit içeren sıvıların tüketilmesi önerilmektedir.

Egzersiz Boyunca Sıvı Miktar NE KADAR TÜKETİLMELİ? Egzersiz Boyunca Sıvı Miktar ISSN Egzersiz süresi > 60 dk ise %6-8 oranında karbonhidrat içeren sporcu içecekleri ile 30-60 gr karbonhidrat - ACSM %6-8 oranında karbonhidrat içeren sporcu içecekleri ile 30-60 gr karbonhidrat/saat veya 0,7 gr/kg karbonhidrat içeren solüsyonlar 600-1200 mL/saat veya Her 15-20 dakikada 150-300 mL 1 saatten uzun süren aktivitelerde sporcular için 60-66 gr/saat (1.0-1.1 g/dak) karbonhidrat tüketilmesi önerilmektedir. Bu yaklaşık, 240-265 kcal/saat eşdeğerdir. Yarışma sırasında %6-8 karbonhidrat içeren spor içeceği tüketildiğinde (200-250 ml/10-15 dk) hem yeterli hidrasyon sağlanmış hem de saatte 60-66 gr karbonhidrat kolaylıkla sağlanmış olur. 1 saatten daha az egzersiz yapanlar için bu içeceklere gerek duyulmamaktadır. Sıvı olarak önerilen miktarda normal su içilmesi gerekmektedir.

Sporcu içeceklerindeki karbonhidrat oranı %10’u geçmemeli ve daha kolay tolere edilebilmesinden dolayı karbonhidrat türü olarak glikoz, sükroz ve glikoz polimerleri tercih edilmelidir. Eğer sporcu içeceğinde glikoz yerine fruktoz kullanılmış ve bu oran %12’den fazla ise gastro intestinal problemler kusma, ishal görülebilmekte ve performans kaybı yaşanmaktadır.

MÜSABAKA SONRASINDA BESLENME Müsabaka sonrasında beslenme bir sonraki antrenman veya müsabaka için kas ve karaciğerdeki glikojen deposunun resentezide önemli rol oynamaktadır. Yoğun bir antrenmandan ya da müsabakadan hemen sonra dolaşımdaki yüksek adrenalin seviyesi nedeniyle yakıt depoları kullanılmaya devam etmektedir. Bu nedenle müsabaka sonra ilk 30 dk içerisinde besin tüketimi insülin salınımı sağlayarak adrenalinin etkisini azaltmakta ve glikojenin yenilenmesini sağlamaktadır. Egzersiz sonrası ilk iki saat içinde, glikojen sentezi (%7), 4 saat sonrasında (%4) olarak belirlenmiştir. Bu durumdan ötürü sporcuların egzersizden sonra iki saat içinde karbonhidrat yönünden zengin yiyecek ve içecek tüketmeleri gerekmektedir.

İnsanların kas ve karaciğerinde saatte toplam kapasitenin %3-7’si (ort İnsanların kas ve karaciğerinde saatte toplam kapasitenin %3-7’si (ort. %5) kadar glikojen sentezlenebilmektedir. Bir sporcunun glikojen depolarının dolması 24-48 saatlik bir süre sonunda gerçekleşir. Günlük ortalama 500-600 gr karbonhidrat alımı yoğun antrenman boyunca glikojenin resentezi için yeterli olabilmektedir. Egzersiz sonrası yalnızca su içilmesinin plazma sodyum konsantrasyonunda ve plazma osmolitesinde süratli düşmeye neden olduğu, bu değişikliğin ise idrara çıkışı artırdığı, kişinin su içme isteğini azalttığı böylece rehidratasyonu geciktirdiği belirtilmektedir.

NELER TÜKETİLMELİ ? Öncelikle maden suyu, limonata, meyve suları ve sporcu içecekleri daha sonra çorba, pilav veya makarna, meyve patates, komposto, sütlü veya hamur işi tatlı, yoğurt, tavuk, balık tüketilebilir. Glisemik indeks (Gİ); 50 gr karbonhidrat içeren bir besinin sindirimden sonra kan glikozunda ve insülin sekresyonunda neden olduğu artıştır.

Egzersiz sonrası alınan yüksek glisemik indeksli bir besin, anabolik proseste (ilk 15-30 dk), insülin salınımını artırması, protein sentezinin regülasyonunda rol oynaması, kas güç ve dayanıklılığın artırılması açısından önem taşımaktadır. Bu açıdan egzersiz sonrası, vücudun boşalan glikojen depolarını doldurmak için karbonhidrattan zengin (glisemik indeksi yüksek) besinler; sporcu içecekleri, protein barları, taze ve kurutulmuş meyvelerin tüketimi önerilmektedir.

Egzersizden 4 saat sonra (mmol glikojen/protein gr) Müsabaka sonrası diyette proteinlere de yer verilmelidir. Bir miktar protein (insülin salınımını uyarmakta) tüketimi yoğun egzersiz sonrası ilk saatlerde glikojenin yeniden sentezini artırmaktadır. Protein, karbonhidratla birlikte tüketildiğinde (örneğin, süt ve tahıl karışımı, peynirli, tavuklu sandviç) iyi bir karışım olmaktadır. En iyi oran her 3 gr KH tüketimine karşılık 1 gr protein tüketmektir. Beslenme şekli Karbonhidrat (gr) Protein Egzersizden 4 saat sonra glikojen depoları (mmol glikojen/protein gr) 1 40 +30 2 112 +103 3 +142

Egzersizden Sonra Besin NE KADAR TÜKETİLMELİ? Egzersizden Sonra Besin Sıvı ISSN CHO:PRO=3:1 İlk 30 dk içinde 1,5 g/kg veya 0,6-1,0 g/kg ve sonraki 6 saat içerisinde ise her 2 saatte bir aynı miktarda karbonhidrat 0,2-0,5 gr/kg protein - 3 saat içerisinde 30-40 gr yüksek glisemik indeksli CHO + 6-20 gr Protein ACSM İlk 30 dk içinde 1,0-1,5 g/kg karbonhidrat ve 6 saat içerisinde ise her 2 saatte bir aynı miktarda karbonhidrat alımı Terleme sonrası kaybedilen 1 kg için 1 L sıvı IOC İlk 4 saat boyunca 1,0-1,2 gr/kg/saat karbonhidrat. Sonrasında kalan günlük ihtiyaç + 20-25 gr kadar yüksek kaliteli protein