SERAMİK MALZEMELERİN ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Mastarlar.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Hat Dengeleme.
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
Pik (Ham) Demir Üretimi
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
Malzeme muayenesine giriş
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Seramik Matrisli Kompozitler
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
AMAÇ Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında, alçı şekillendirmede kullanılan pim çeşitlerini tanıyarak, teknik resim kurallarına.
BARALAR.
MAC KARBON REFRAKTERLER
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Tıkalı Boru Açma - Boru Açma - Tıkanmış Boru Nasıl Açılır?
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
Madde ve Maddenin Özellikleri
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Oyun İçine Gömülü Öğretim
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
Işığın Kırılması.
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
MADDEYİ TANIYALIM.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

SERAMİK MALZEMELERİN ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ: Seramik parçaların şekillendirilmesinde kullanılan yöntemleri temel olarak: 1-Döküm 2-Plastik şekillendirme 3-Presleme GELENEKSEL SERAMİKLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ ( KİL –SU SİSTEMİ) Kil içeren seramik ürünlerin şekillendirilmesinde kil- su sisteminin plastiklik özelliğinden geniş ölçüde yararlanılır. Sistemde su oranı ne kadar yüksekse , şekillendirme basıncı o kadar düşüktür. Karışımdaki su oranı çamurun bileşimine, elde edilecek ürünün özelliklerine, ve şekillendirme yöntemine göre değişir. Şekillendirme yöntemlerine göre şekillendirme basıncı ve % su oranı: Şekillendirme Yöntemi Kullanılan Basınç kg/cm2 % su oranı DÖKÜM 25-30 PLASTİK ŞEKİLLENDİRME 0.4-4 12-25 PLASTİK EXSTRÜZYON 5-750 15-20 PRESLEME 70-1100 5-10 İZOSTATİK PRESLEME 400-7500 0-15

1-DÖKÜM YÖNTEMİYLE ŞEKİLLENDİRME ( SLİP DÖKÜM YÖNTEMİ) Karmaşık şekilli ve büyük hacimli ürünlerin eldesin de tercih edilir. Bu yöntem, simetrik olmayan tabakalar, bazı özel ateş tuğlaları, sofra takımları ve lavabo klozet, küvet gibi sağlık gereçlerinin şekillendirilmesinde ve ileri teknoloji seramiklerinin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır

DÖKÜM YÖNTEMİYLE SERAMİK ÜRÜN ÜRETİMİ

ALÇI KALIP: Dökümde kullanılan kalıplar gözenekli yapıda ve su emme yeteneğine sahip alçı kalıplardır. Genellikle alçı kalıplar % 40-50 porozite içerir ve por boyutu 1-5 m arasında değişir. Alçı kalıbın içine doldurulan döküm çamurunun suyu, oluşan kapiler kuvvetle kalıp tarafından emilir. Emilen su ile birlikte hammadde tanecikleri kalıbın yüzeyine doğru hareket eder. Suyun çekilmesiyle birlikte partiküller yüzey gerilimi kuvvetleriyle sımsıkı bir şekilde yüzeye yapışır. Alçı doğada Gips adı ile bol miktarda bulunan kalsiyum sülfattır..( CaSO4.2H2O) Gips doğada bünyesinde 2 mol kristal su ile bulunur. Ocaklardan çıkarılan gips alçı fabrikasında 120-140 0C ye kadar ısıtılır. Bu sırada kristal suyunun %75 ini kaybederek yarı hidrat haline gelir CaSO4.2H2O CaSO4.1/2H2O Yarı hidrat alçı su ile karıştırılıp kalıplara dökülerek iş kalıbı üretilir. CaSO4.1/2H2O +1+1/2 H2O CaSO4.2H2O Su ile karıştırılma sırasında suyun bir kısmı alçının donması sırasında kristal su haline dönüşürken bir kısmı da serbest su halinde kalıbın bünyesinde kalır. Kalıpların istenilen şekilde su emmesini sağlayabilmek için serbest suyun kalıptan uzaklaştırılması gereklidir. Bu amaçla 50 0C yi geçmeyen ve hava sirkülasyonu olan bir alanda kurutulur.

DÖKÜM ÇAMURU Döküm çamuru, plastik olan kil, kaolen, plastik olmayan kuvars, feldspat gibi hammaddelerden oluşur. Bu çamurlar katı madde yüzdesi yüksek, düşük vizkoziteli kararlı hale getirilmiş karışımlardır. Döküm çamurları, kalıp içerisinde kolaylıkla yayılabilmelidir. Dökme işleminden sonra üründe çok hızlı bir et kalınlığına ulaşma, kuru çekmenin az olması ve mukavemetin yüksek olması istenir. Döküm çamurlarında istenilen akışkanlığı fazla su kullanılmaksızın elde etmek gerekir. Fazla su kalıpları ıslatır. Kalıptan çıkma süresini artırır ve ürünün kalıp içerisinde çatlamasına neden olabilir. Elektrolitler, döküm çamurunun su oranını azaltarak istenilen akışkanlığı sağlamak amacıyla kullanılırlar. Elektrolitler, taneciklerin yüklerini değiştirerek etkin bir şekilde su içinde dağılmasını sağlarlar. Yaygın olarak kullanılan elektrolitler sodyum karbonat (Na2CO3) ve sodyum silikattır(Na2SiO3). Bunların dışında sodyum polifosfatlar, sodyum akrilat gibi elektrolitlerde kullanılmaktadır.

Kil tanelerinin istiflenmesi Saf kaolinin kısa kenarlan (+) geniş yüzey­leri (-) yüklüdür. Bu kil taneleri ile döküm yaptığımız zaman (+) kenarlan (-) yüzeylere yapışır ve Şekil b’deki gibi topaklanma olur. İstifleyici madde katılırsa tüm yüzeyin negatifyüklenmesini sağlar. İstifleyiciye bağlı olarak pH değişir. Her tarafı negatif yüklü taneler birbirine yapışmak istemezler. Fakat, presleme, döküm suyun yapıdan uzaklaşması gibi yöntemler ile kil taneleri birbiri üzerine yapışmaya zorlanır. Bu durumda iki kil tanesi birbirine yaklaştığında önce taneler birbirine tam paralel hale gelir, dış etkiler nedeni ile birbirine yapışır. Bu olaya istiflenme denir

İstiflenmiş yapı, topaklanmış yapıya göre daha yoğundur. İstiflenmiş yapıda tanelerin temas yüzeyi daha fazla olduğu için, yaş halde mukavamet daha fazladır. İstiflenmiş sistem’in kuruma küçülmesi, toplanmış sistemden daha azdır. TOPAKLANMIŞ İSTİFLENMİŞ Süspansiyon hızlı çökelir Süspansiyon yavaş çökelir Yoğunluk düşük Yoğunluk daha yüksek Viskozite yüksek Viskozite düşük Kuruma küçülmesi fazla Kuruma küçülmesi az Düşük yaş mukavemet Yüksek yaş mukavemet

Buna bağlı olarak viskozite azalır, akıcılık artar. İstifleyici madde oranı artınca pH artar ve kil taneleri (-) ile yüklenir. Bu durumda sudaki süspansiyon halindeki taneler biribirinden uzaklaşma eğilimi gösterir. Buna bağlı olarak viskozite azalır, akıcılık artar. İstifleyici oranına bağlı olarak bu eğilim artar. Belirli bir kritik değerde viskozite en az, akıcılık en fazladır. Viskozite( sn) % elektrolit Bu kritik değerden sonra istifleyici oranının arttırılması bu özellikleri olumsuz yönde etkiler. Elektrolit katılan bir döküm çamuru karıştırıldığı an akışkan ve hareketlidir. Çamurun bileşimine göre bu akışkanlık çamur karıştırılmadan hareketsiz bırakıldığında yavaş yavaş ortadan kalkar ve sonuçta çamur donmuş gibi bir görünüm alır. Akışkan çamurların hareketsiz durdukları zaman akışkanlıklarını kaybedip pıhtılaşmasına ve karıştırıldıklarında eski haline dönmesine tikstropi denir. Döküm çamurlarının belli miktarda tiksotropi özelliğine sahip olması istenir.

Viskozite ve tiksotropinin döküm üzerindeki etkisi Çamur Özelliği Genel Düşünceler Çok düşük viskozite Uzun döküm süresi Düzgün olmayan döküm yüzeyi Çatlaklar Çok yüksek viskozite İğne deliği seklinde yüzey hataları Çamurun boşaltılmasında zorluk Çok düşük tiksotropi Kırılgan yapı Zayıf bünye Çok yüksek tiksotropi Yumuşak döküm Uzun kuruma süresi

Et kalınlığında tam olarak yönlenme olduğu halde döküm hamurunda hiçbir yönlenme belirtisi görülmemektedir Dökümde Yönlenme : Su gradyanı, dış yüzey­den merkeze doğru gidildikçe artmaktadır. Et kalınlığındaki su oranı, gözenekli alçı kalıba göre ani artış göstermektedir.

Dökümde genellikle parçalı kalıp kullanılır. Yönlenmenin ani değişme gösterdiği köşelerde darbelere dayanıksız olduğu için köşeler yuvarlatılır. Dökümde genellikle parçalı kalıp kullanılır. Kalıbın ek yerlerinde, parça ek yerlerin de bir çıkıntı meydana getirir. Kil taneleri bu çıkıntıya doğru yönlenirler. Fakat seramik, kalıptan çıkarıldıktan sonra bu çıkıntı tıraşlanır. Ancak, pişme sırasında, yönlenmiş olduğu doğrultuda pişme küçülmesi az, diğer doğrultuda fazla olduğu için çıkıntı oluşur

SLİP DÖKÜM ÇEŞİTLERİ 1-BOŞALTMALI SLİP DÖKÜM En yaygın kullanılan slip döküm çeşididir. Bu döküm çeşidinde döküm çamurunun istenilen döküm et kalınlığına ulaşması için gerekli zamanda döküm kalınlığının elde edilmesi gerekir. Dökümden sonra döküm çamurunun fazlası tekrar geri boşaltılır. 2-KÜTLE (DOLU)SLİP DÖKÜM Boşaltmalı slip döküm çeşidine çok benzer. Bu dökümün tek farkı; kütle halinde döküm elde edilene kadar kalıp tarafından emilen su miktarını tamamlamak üzere döküm kalıbına sürekli olarak hazırlanan döküm çamuru ilave edilir. 3-BASINÇLI SLİP DÖKÜM Bu slip döküm çeşidinde gözenekli plastik( epoksi , poliüretan) veya alçı kalıp kullanılır. Hazırlanan döküm çamuru döküm hızını artırmak için basınçla sıkıştırılır. Basınç 70-80 kg/ cm2 kadardır.Bu durumda döküm zamanı kısalır. 1 cm kalınlığa erişmek için 1 dakika süre yeterli olmaktadır. Klasik yöntemde kalıplar 60-150 kere kullanılırken bu yöntemde kalıplar 40.000 kere kullanılabilir.

4-VAKUMLU SLİP DÖKÜM Çok az kullanılan slip döküm çeşididir. Döküm hızını artırmak için kalıbın dış kısmına vakum uygulanmıştır. 5-SAVURMALI (SANTRİFUJLU) SLİP DÖKÜM Slip dökümün geliştirilmiş bir çeşididir. Bu döküm çeşidinde kalıbın merkezinde hızlıca döndürülmesi ve bu sırada döküm kalınlığının artırılması yönünde etkili olan büyük kuvvetler oluşmasıdır. Bu döküm çeşidinde kullanılan kalıpların gözenekli olması gerekir. Kalıplar farklı metal ve plastik malzemelerden imal edilebilir.