Çevre ve Beslenmenin Reprodüktif Performansa Etkisi Balıklarda üreme, iç mekanizmaları harekete geçiren çevresel olaylar yardımıyla başlamaktadır. Fotoperiyot, Su sıcaklığı, Su kalitesi (çözünmüş oksijen, ph, sertlik, tuzluluk, alkalilik vs.) Su taşkınları, sel, su akıntısı, gelgit ve ayın safhaları, Hava şartları (atmosfer basıncı, yağmur vs.) Yumurta bırakılacak yer (su bitkileri, odun parçaları, koğuklar vs.) Beslenme, Hastalıklar ve parazitler Diger balıkların varlığıdır. Bu faktörler birbirlerinden bağımsız olmayıp, birbirleriyle bağlantılıdır
Yumurta ve Sperma Almada Hormon Kullanımları Hipofiz ekstraktları, Ovaryum ve testisleri uyarmak için pürifiye gonadotropinler, Hipofizi stimüle etmek için LHRHa (GnRHa) ve bazı balık türlerinde sperma üretimini düzenlemek için kullanılan steroidlerdir. Prof.Dr.Ergun AKÇAY, 2012
Yumurta ve Sperma Almada Hormon Kullanımları Levreklerde yumurtlamayı uyarmak için en etkin yolun LHRHa’nın sürekli salınımı sağlamaktır. Uzun salınımlı LHRHa sistemleri, implantlar (3 mm çapında), mikroküreler (50-150 µm çapında) şeklinde intramuskuler veya intraperitonal olarak uygulanmaktadır. Bu da bakımları oldukça masraflı olan anaçların sayısını düşürerek işletme maliyetinde önemli düşüşler sağlayabilir.
Yumurta ve Sperma Almada Hormon Kullanımları Erkeklerde en önemli sorun sperma miktar ve kalitesindeki düşüşlerdir. En çok kullanılan yöntemlerden biri olan gonodotropik salgılatıcının sentetik agonistidir (GnRHa). HCG’nin sperma miktarını artığı gibi gamet kalitesine etkilemediği ve özellikle 1 yaşındaki erkek levreklere sperma üretimini artırmak için kullanılması gerektiği belirtilmektedir
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri Yeni yumurtlanmış ve döllenmemiş bir yumurta dış görünüş açısından havası alınmış bir futbol topunu andırır. Döllenmiş yumurtalar pelajik, küresel ve saydamdır.
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri Yumurtalar döllenmemiş olsa dahi su alarak şişer ve düzgün bir yüzeye sahip olur. Yumurtaya su, mikropil deliğinden girer. Mikropilin su alıp şişmesi 2 dk iken su alma işlemi 15-20 dk sürer. Türün yumurta çapı büyüdükçe yumurta sayısı azalır, çıkan larvanın boyu ve yaşama oranı artar.
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri Yumurtanın kalitesi, yumurtanın yüzebilirliği, yağ damlası sayısı, açılım oranı ve normal yapıdaki larva miktarı ile orantılıdır. Levrek yumurtalarında biri merkezi konumlu olmak üzere ortalama 4-5 adet yağ damlası bulunur. Levrek yumurtalarının çapı ort. 115085 µ , Yağ damlalarının çapı ise 360-420 µ arasındadır.
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri Yumurta büyüklüğü larva çalışmaları için çok önemlidir. Büyük yumurtadan çıkan larva, ilk canlı yeme geçişinde daha büyük olacağı için yaşama yüzdesi yükselecektir. İri larvaların ağız açıklığının daha büyük olması ve nispeten daha iri canlı yemleri alabilmeleri ve hava kesesi doldurma döneminde daha fazla gelişmiş olduğu için daha az zorlanacaklardır.
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri Yumurtaların döllenip döllenmediği veya canlı olup olmadığı yumurtaların pelajik (yüzen) yapısından dolayı 2 şekilde yapılmaktadır. 1-Yüzeyde kalan ve bölünen yumurtalar canlı yumurta olarak, 2-Dibe çöken yumurtalar (döllenmiş buruşuk ve katinden önce bırakılan) bozuk yumurta olarak değerlendirilir.