Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sperma Özellikleri Küre şeklinde, akrozomsuz bir başa sahiptir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sperma Özellikleri Küre şeklinde, akrozomsuz bir başa sahiptir."— Sunum transkripti:

1 Sperma Özellikleri Küre şeklinde, akrozomsuz bir başa sahiptir.
Kısa ve biçimsiz orta kısım, silindirik ve uzun bir kuyruğu vardır. Teleost (kemikli) balıklarda sperma ejakulasyon sırasında inaktif bir durumdadır. Su ile aktif hale geçerler. Akrozoma sahip olmayan spermatozoon, yumurtadaki mikropili hızlıca bulmak ve mikropil deliğini kullanarak yumurtaya girmesi için en fazla 2 dakikaya sahiptir.

2 Sperma özellikleri Osmolaritesi için 363-408 mOsm/kg
Motilitesi % arası Spermatozoon yoğunluğu Çipura için ortalama × 109 pH’ı 8.3 Levrek için spermatozoon yoğunluğu x 109 arası olabileceği belirtmiştir. Prof.Dr.Ergun AKÇAY, 2012

3 Sperma Özellikleri Motilite tayininde aktivasyon için (%37) deniz suyu 1:10 oranında kullanılmaktadır Teleost balıkta spermatozoon

4 Kuluçka Doğal yumurtlama ile döllenmiş yumurta toplanması deniz kültüründe rutin bir tekniktir. Bu teknik, anaçlarda elle yapılan maniplasyonlara göre stresi en aza indirdiği saptanmıştır. Yumurta toplama periyodu yaklaşık olarak 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir.

5 Kapalı kuluçka sistemi. Yumurta çıkışı sırasında loş ışık.

6 Kuluçka Çipurada yumurta üretim programı için önerilen yaş arası dişilerin kullanılmasıdır. Dişi-erkek oranı ise genel olarak 1:1 veya 2:1 olarak kullanılmaktadır. 16-18 °C arasında değişen sıcaklıklarda, %35-38 tuzluluktaki ortamlar tatmin edici iyi sonuçlar vermekte, Açılım yüzdesi daima %80-90 dolayında olmaktadır . Levrek olduğu gibi çipurada da μ göz açıklığına sahip inkübatörler kullanılmaktadır.

7 Larval Dönem Yumurtaların embriyolojik gelişimini tamamlayıp larvaların çıkması ile birlikte larva yetiştiriciliği de başlar. Larva yetiştiriciliği biyotik, abiyotik ve yabancı biyotik faktörlerin kontrol altına alındığı akuakültür tesislerinde yapılmaktadır. Larvanın sadece vitellüs kesesinden beslendiği bu döneme lecithotrophik periyot adı verilir

8 Larval dönem İki türde de larva yetiştiriciliğinde açık devre ve kapalı devre sistemler kullanılmaktadır. Kapalı devre sistemler, suyun ısıtılmasında veya soğutulmasında kullanılan enerji açısından avantajlıdır. Kapalı devre sistemlerde suyunun her gün analizleri yapılarak amonyak miktarı kontrol edilmelidir, aksi halde ani ve kitlesel ölümler ile karşılaşılır .

9 Çipura Larval Dönem Çipura prelarvaları, yumurtadan çıktıklarında yaklaşık 2,6 - 2,8 mm boydadırlar. Vitellüs kesesi çapları ise 0,9 - 1 mm’dir. Ağız ve anüs kapalıdır. Baş vücuda oranla küçük, gözler büyük ve pigmentsizdir. Ağız açılmadan önce vitellüs kesesinin çoğu absorbe edilir

10 Çipura Larval Dönem Çipura ve Levrek’te yüzgeçlerden yalnızca pektoral yüzgeç bir taslak halinde 3. günde oluşur. Bu yüzgeç larvanın yüzeyini genişletip su üstünde kalmasını ve O2 ihtiyacını karşılar. Larvanın ağız-anüsünün açılması ve gözlerde pigmentasyonun meydana gelmesi ile postlarval evre başlar. Hava kesesi oluşumu dördüncü günden itibaren gözlenebilir.

11 Çipura Larval Dönem Çipura prelarvaları yoğun üretim koşullarında adet/lt olacak şekilde hacimleri 2 m3’ten 15 m3’e kadar olan tanklara yerleştirilir. Oksijen değeri 5-6 mg/lt dir. Su girişi alttan, çıkışı ise üsttendir. 16-18 °C su sıcaklığında çipuralarda prelarval dönem 3. günde sona erer ve postlarval dönem başlar.

12 Çipura Larval Dönem Su sıcaklığı ilk 15 günlük dönem içerisinde °C arasındadır. Çipurada levrekte olduğu gibi larval dönem beslemede rotifera (Brachionus plicatilis) ve artemia (Artemia sp.) kullanılır. Bunun yanı sıra larva tanklarına alg uygulaması yapılmaktadır. Alg uygulaması ortama verilen rotiferlerin canlılığını koruduğu gibi, ortamın pH dengesini sağlaması ve larvaya loş bir ortam yaratması açısından önemlidir.

13 Larva üretim tankları Çipura larvası


"Sperma Özellikleri Küre şeklinde, akrozomsuz bir başa sahiptir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları