Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER
Advertisements

ZAMİRLER.
EK FİİLLER.
SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
İNGİLİZCE PROJE ÖDEVİ HazIrlayan:onur rahman gürcan SInIf:9-e no:1106 konu:Simple present tense.
SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
KATMERLİ BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
ZARFLAR.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
MODALVERBLİ ALMANCA CÜMLE ÇEKİMLERİ.
yapIlarIna göre fİİller
Düzenli Fiiller beginnen fliegen reiten bleiben gehen rennen bringen
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö) 2.SINIF
Dersi mutlaka dikkatli ve sessiz izleyelim.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
FİİL (EYLEM).
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
Eğitim Öğretim Yılı II. Dönem I. Ortak Sınav Programı.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
yapIlarIna göre fİİller
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
THE PRESENT CONTINuOUS TENSE POSITIVE aND NEGATIVE SENTENCES
DAS WETTER.
Das Perfekt Perfekt Geçmişte yapılıp bitmiş olan eylemleri anlatır.
Düzenli Fiiller beginnen fliegen lernen bleiben gehen trinken bringen
5 N 1 K
PAST SIMPLE TENSE GEÇMİŞ ZAMAN.
ENGLİSH LESSON MY DAİLY ROUTİNE.
MITKOMMEN: Birlikte gelmek İch komme mit  Bende geliyorum (seninle) Kommst du mit?  Sende geliyor musun? (benimle/bizimle) ABSCHREIBEN: Bir yerden yazmak,kopyalamak.
TEMPUS-ZAMANLAR Almancada fiiller toplam 6 zamanda bulunur.
MODALVERBEN.
PERSONALPRONOMEN (KİŞİ ZAMİRLERİ)
DİE UHRZEİTEN Almanca'da saatler günlük konuşmalarda 1-12 arasındaki rakamlarla ifade edilirler. Örneğin : saat 3'te-saat beşte gibi.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
EK FİİL / EK EYLEM /.
Gewohnheiten, Sprache & Umgang
KLASSE KK KUNSTRAUM M MUSİKRAUM B B BİBLİOTHEK DİE KÜCHE DİE KANTİNE S SCHLAFRAUM.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
SIMPLE PRESENT TENSE.
DIE UHRZEITEN Almanca'da saatler ifadeleri iki şekilde söylenir resmi ve gayri resmi saatler. Resmi olmayan saat ifadeleri 1-12 arasındaki rakamlarla ifade.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Ögeler konusunda bakalım ne kadar iyisiniz?
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
ICH HABE DIR DEN NAMEN LIEBE GEGEBEN
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
KATMERLİ BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Deutsche Leistungsvergabe. İch Fahre Gerne İch mag reisen.
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
Passiv (Edilgen Çatı) Etken : Er schreibt den Brief.
Zamanlar 1. Bildirme kipi 1. Präsens : Şimdiki zaman/Geniş zaman
MEİNE FAMİLİE. MEİN VATER ; NAME : Saffet CENGİZ ALTER : 49 Geburtsort : Adana Saimbeyli BERUF : Klassenlehrer HOBBYS : Fußball, Leichtathletik, treffen.
Passiv (Edilgen Çatı) Etken : Er schreibt den Brief.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
ICH  Mein name ist Muhammed. Ich bin sechzehn jahre alt. Ich komme aus Rize. Ich wohne in İstanbul. Ich höre musik gerne. Mein gesicht ist oval. Meine.
ALMANCA FİİL ÇEKİMLERİ
BELİRTEÇ (ZARF).
FİLLER.
Sunum transkripti:

Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER Bu dersimizde ‘das Perfekt’ konusunu inceleyeceğiz. Almanca’da 2 ayrı -di’li geçmiş zaman vardır. Perfekt; Geçmişte yapılıp bitmiş olan eylemleri anlatır. Präteritum; genellikle yazı dilinde kullanılır, deyimlerde kullanılır, masallarda, roman veya hikayelerde çok kullanılır, Perfekt ise konuşma dilinde kullanılır, roman, hikaye gibi eserlerde kullanılmaz

Das Perfekt YARDIMCI FİİL Perfekt’in yapılmasında iki yardımcı fiil kullanılır, bunlar; HABEN(sahip olmak) ve SEIN(olmak) filleridir. Bu filler yardımcı fiil olarak kullanıldıklarında bir anlam ifade etmezler. Perfekt yapılırken bu fiillerin şimdiki zamana göre (Präsens) çekimleri kullanılır. Şimdi bu fiillerin şimdiki zamana göre çekimlerini verelim.

HABEN VE SEİN ÇEKİMLEMELERİ ŞAHISLAR haben sein ich habe bin du hast bist er/sie/es hat ist wir haben sind ihr habt seid sie haben sind Sie haben sind

CÜMLE DİZİLİMİ Ich bin gekommen. Du hast geschlafen. ÖZNE + YARDIMCI FİİL + DİĞER ÖĞELER + ge’li ESAS FİİL Ich bin gekommen. Du hast geschlafen. Wir haben gegessen.

KURAL Madem ki Perfekt’te özneden sonra yardımcı fiil kullanacağız ve karşımızda “haben” ve “sein” olmak üzere iki tane yardımcı fiil var, bu durumda “haben” mi kullanacağız yoksa “sein” mi? Haben veya sein yardımcı fiilerinden hangisini seçeceğiz? Neye göre seçeceğiz? Bu sorulara cevabımız şudur: Perfekt’te hangi yardımcı fiili kullanılacağımızı esas fiile bakarak belirleriz. Bazı fiillerle haben kullanılır, bazılarıyla sein kullanılır. Hangi yardımcı fiili kullanacağımıza, kuracağımız cümlenin esas fiiline bakarak karar veririz. Genel olarak Perfekt’te en çok kullanılan yardımcı fiil “haben” dir. Özellikle düzensiz olan bazı fiillerle ise “sein” kullanılır. Hangi fiillerle sein, hangi fiillerle haben kullanacağımızı aşağıda yer alan fiil listesinde görebilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi, Almanca grameri yoğun ezber gerektiren bir yapıya sahiptir, dolayısıyla hangi fiillerle haben, hangi fiillerle sein kullanıldığını da ezberlemeniz gerekmekte. Burada küçük bir gruplama yapmak gerekirse; hal veya hareket değişimi (örneğin yukarıdan aşağı inmek, çıkmak, sağdan sola gitmek, ya da düz zeminde herhangi bir yöne ilerlemek gibi) anlam veren fiillerle “sein” kulanılır.

ÖRNEK CÜMLELER VIEL SPASS!

Fiilleri nasıl geçmiş zaman takısıyla kullanacağız?

DÜZENLİ FİİLLER Düzenli ve zayıf fiillerde fiilin üçüncü hali: ge- fiilkökü -t örnek: spielen  gespielt machen  gemacht hören  gehört

Hadi bakalım bu filleri geçmiş zaman şekline getirelim. haben kaufen spielen tanzen sagen sparen schauen faulenzen machen plaudern

Cevaplar gehabt gekauft gespielt getanzt gesagt gespart geschaut gefaulenzt gemacht geplaudert

BAZI DÜZENSİZ FİİLLERİN PARTIZIP PERFEKTİ sehen  gesehen schreiben  geschrieben lesen gelesen fernsehen ferngesehen schlafen  geschlafen essen  gegessen trinken  getrunken vergessen  vergessen verlieren  verloren besichtigen  besichtigt Ezberlemekten başka çaremiz yok 

NOT: Ayrılabilir Fiiller Ayrılabilir fiilleri geçmiş zamana göre çekimlerken önek’lerini ayırarak fiil kökünün başına –ge takısını getiririz. Örnek: fernsehen ( televizyon izlemek)– ferngesehen anrufen( telefonla aramak)- angerufen