Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Advertisements

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
UNI-SET Toplantı Notları
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Uzaktan Eğitim Sürecinde Materyal Ortam ve Teknoloji Tasarımı Yusuf DOĞANAY.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ( HASAL) eğitim-öğretime 4 Haziran 1984’te 108 öğrenciyle başladı.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Şube Md Yılı Faaliyet Raporu Sunumu.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
TED Üniversitesi Alt Başlık Tarih:.
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI(GÖRME ENGELLİLER İÇİN)
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
İletişimin Zamanda yolculuğu
ÖĞRETİM YILI “SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK” DERSİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
KA1 – Yüksek Öğrenimde Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Medya okuryazarlığı eğitimi dersi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
UZAKTAN EĞİTİM.
Hazırlık Sınıfı Hazırlık Sınıfı 1. Kurs Olarak Uygulama
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Doç. Dr. Fevzi HANSU
AKILLI SINIF NEDİR? Görsel ve işitsel elektronik teknolojilerin kullanılarak, bir sınıfın özel olarak tasarlanmasıyla, derslerin daha anlaşılabilir ve.
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ “e-Campus” Sistemi Bir Sanal Kampüs Çalışması
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Yrd. Doç. Dr. Fevzi HANSU
UZAKTAN EĞİTİM.
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersinde Online Sınav Uygulaması
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Okul Öncesi Eğitim.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
T.C. SİİRT ÜNİVERSİTESİ  TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ YILI BRİFİNG.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Filiz KUŞKAYA MUMCU Tülin HAŞLAMAN Yasemin KOÇAK USLUEL
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
Sunum transkripti:

Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi Hazırlayan: Zekiye ÖKÇE 140310043 BÖTE-3

içerik Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitimin tarihçesi Ülkemizde uzaktan eğitim gelişimi Uzaktan eğitim süreçleri Mektup öncesi dönem Mektupla öğretim dönemi Çoklu ortam dönemi Tele öğrenme dönemi Türkiye’de uzaktan eğitim veren üniversiteler Kaynakça

Uzaktan eğitim nedir? Eğitmen ve öğrencinin aynı mekanda olma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Öğrencinin kendi öğrenme sorumluluğunu kazandıran bir eğitim sistemidir. 

Uzaktan eğitimin tarihçesi Uzaktan eğitimin tarihi tam olarak bilinmese de 19. yüzyılda başladığı düşünülmektedir. 1728: İlk Uzaktan eğitim çalışması Boston gazetesinde "Steno Dersleri" ile başlamıştır. 1833: İsveç Üniversitesinde hanımlara "Mektupla Kompozisyon Dersleri" verilmiştir. 1906: Yazışmalı İlköğretim ABD'de başlamıştır. 1923: ABD'de Mektupla Lise Eğitimi başlamıştır. 1939: Fransa'da savaş yıllarında uzaktan eğitim ile öğrencilerin eğitimini sağlamıştır.  1907: Fransa 1947 Hollanda ve Finlandiya 1914 Avustralya ve Norveç 1953 Malezya da ilk uzaktan yazışmalı eğitim kurumları kuruldu. 

Uzaktan eğitimin tarihçesi Ülkemizde uzaktan eğitim gelişimi Türkiye de ise ilk uzaktan eğitim uygulaması 1956 yılında Ankara Üniversitesin 'de bankada çalışanların hizmet içi eğitimi için kullanılmıştır.  1958 de ise Türk eğitim sistemine uzaktan eğitime ilk önemli adımın atıldığı görülmüş, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde mektupla eğitim merkezi kurulup dışarıdan okul bitirmek isteyenlere kursların mektupla verilmesine başlanmıştır. 

Uzaktan eğitimin tarihçesi Ülkemizde uzaktan eğitim gelişimi 1974 yılında ise mektupla öğretim merkezi yerini mektupla öğretim okuluna bırakmıştır. 1983 te ise Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu açılmıştır.  1981 yılında yürürlüğe giren 2547 Yüksek Öğretim Yasası nedeniyle Anadolu Üniversitesi bünyesinde Açık Öğretim Fakültesi kurulmuştur

Uzaktan eğitimin tarihçesi Uzan eğitimin 5 süreci vardır. Bunlar; Uzaktan eğitim süreçleri; Mektupla Öğretim Öncesi Mektupla Öğretim Çoklu Ortam Tele Öğrenme Esnek Öğrenme

Uzaktan eğitimin tarihçesi Mektupla öğretim öncesi dönem Öğretim materyallerinin öğrenciye gönderilmesi, Sınav cevaplarının öğretmene gönderilmesi, Sınav sonuçları ve dönem notlarının öğrenciye gönderilmesi.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Mektupla öğretim dönemi İlk olarak okulların ve üniversitelerin evde çalışma olarak adlandırıldığı mektupla öğretime evden veya işten bağımsız olarak çalışmak isteyenlere hizmet vermesiyle başlamıştır. Kültürel ve mesleki gelişim için her bilim dalında eğitim sağlamıştır. Öğrenciler öğretmenlerinin sesini duyamaz, yüzünü göremez ve karşılıklı iletişim kuramaz.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Mektupla öğretim dönemi DEZAVANTAJLARI İletişim sorunlarına neden olabilen bir modeldir. Öğrencilere tanınan eşitlik ilkesi bazı durumlarda ortadan kalkabilir. Posta dağıtımında yaşanan sıkıntılar, öğrencilerin eğitimini direk olarak etkiler. Bu model öğrencilerin grup çalışmasına elverişli bir model değildir.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Çoklu ortam dönemi Avrupa’da 1800’lü yıllarda sanayileşmenin etkisiyle iletişim teknolojilerindeki yeni buluşlar uzaktan eğitimi etkilemiştir. Bu dönemde radyo ve televizyon kullanılmaya başlandı.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Çoklu ortam dönemi İlk olarak 1919’da ABD’de eğitimsel yayın yapan bir radyo istasyonunun kurulması ile beraber ilgi odağı olmuş ve şu ana kadar da geçerliliğini sürdürebilmiştir. Birden çok ortamı aynı anda kullanmamızı sağlar. Çeşitli sosyo-kültürel yapıdan birçok insana hitap eder. Radyo ve televizyon gibi ekonomik, zaman ve mekandan bağımsız kitle yayınına uygun, görsel ve işitsel öğeleri aynı anda aktarabilme özelliği olan araçların eğitim sürecine katılmasıdır.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Çoklu ortam dönemi DEZAVANTAJLARI Etkileşimin tek yönlü olmasıdır. İzleyiciye ileti verilir ama tepki alınamaz. Etkili öğrenmeyi kısıtlar. Radyo veya televizyon yayınını herkesin yararlanabileceği bir saatte yayınlamak zordur.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Tele öğrenme dönemi İki yönlü ses, iki yönlü görüntülü sesli ve görüntülü konferans uygulamalarına verilen genel isim olan senkron model, aynı zamanda tele öğrenme modeli olarak da bilinir. Tele öğrenme modeli; Video konferanslar, Sesli konferanslar, Görsel metin tabanlı konferanslar, Canlı televizyon ve radyo yayınlarını kapsamaktadır.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Tele öğrenme dönemi VİDEO KONFERANS İki ya da daha fazla bölgede eş zamanlı olarak ses ve görüntü transferine olanak sağlayan bir etkileşimli telekonferans teknolojisidir. Farklı yerlerde insanlar oturdukları yerde sanki yüz yüzeymişçesine iletişime geçebilmelerini sağlar. 2 çeşit video konferans vardır; Bir noktayla video konferans Birden çok noktayla video konferans

Uzaktan eğitimin tarihçesi Tele öğrenme dönemi SESLİ TELEKONFERANS Bu yöntemle aynı anda farklı bölgelerde bulunan öğrencilere canlı olarak hitap edilmektedir. Öğretmen ve öğrenci arasında sesli iletişim kurulabilir. En önemli avantajı, iki yönlü iletişimi sağlayabilmesidir. En büyük dezavantajı ise, görsellikten yoksun olmasıdır.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Tele öğrenme dönemi CANLI TELEVİZYON ve RADYO YAYINLARI Amacı öğrencileri sınava daha iyi hazırlamaktır. Soruların canlı yayında sunulması hem soran için hem de dersi takip eden diğer öğrenciler için faydalı olmaktadır.

Uzaktan eğitimin tarihçesi Esnek öğrenme dönemi Etkileşimli çoklu ortamlar, İnternet vasıtasıyla web tabanlı kaynaklara ulaşım, İletişimi internet tabanlı yapmak ve Kullanıcıya otomatik cevap veren sistemleri kullanmak, Sanal kampüs ortamları oluşturmak yer almaktadır.

Türkiye’de uzaktan eğitim veren üniversiteler Ahmet Ye sevi Üniversitesi – Kazakistan Çukurova Üniversitesi – Adana Afyon Kocatepe Üniversitesi – Afyon Ankara Üniversitesi – Ankara Gazi Üniversitesi – Ankara Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – Burdur Trakya Üniversitesi - Edirne Fırat Üniversitesi – Elazığ Atatürk Üniversitesi – Erzurum Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim – Eskişehir İstanbul Karabük Üniversitesi – Karabük Kırıkkale Üniversitesi – Kırıkkale Sakarya Üniversitesi – Sakarya Uşak Üniversitesi - Uşak

kaynakça http://slideplayer.biz.tr/slide/3135088/ http://slideplayer.biz.tr/slide/3366761/ http://slideplayer.biz.tr/slide/2987697/ https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzaktan_e%C4%9Fitimin_tarihsel_geli%C5%9Fimi http://docplayer.biz.tr/7855879-Uzaktan-egitim-tarihsel-gelisimi.html

Teşekkürler