T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Advertisements

7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
Şİddet Muhammet GÜLER.
ÜMMÜHAN YAPAR ÖZEL GÜVENTAŞ LİSESİ P.D.R.
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
ANA BABA VE ERGENLİK.
KORUYUCU AİLE NEDİR?.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
BİYOLOJİK VE PSİKOLOJİK, SEVECEN VE KARARLI ANNE BABA OLMAK
TIBBİ SOSYAL HİZMET BİRİMİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
FARKI BİRLİKTE YAŞAYALIM
EŞ SORUNLARI EŞ SORUNLARI HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
REHBERLİK.
ÇOCUK İHMALİ.
Internet Projeleri Projeler, öğrencilerin belirli bir konuyu araştırmak amacıyla çeşitli türdeki (görsel, işitsel, görsel ve işitsel) kaynaklardan elde.
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
YusufAlpaydın AEP Formatör Eğitimi İstanbul, 30 Kasım-06 Aralık 2012 Eğitim Materyallerini Yerelleştirme Prof. Dr. Halil EKŞİ
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Okul Rehberlik Servisi
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ AİLE İÇİ ŞİDDET.
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
0-18 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
ŞİDDET NEDİR???.
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
BEYKOZ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
BEYKOZ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU. EVLİLİK OKULU ( ) 2 Mart 2016 Çarşamba Günü Başlıyor 10 Hafta boyunca, haftada 1 gün, 3 saat.
ERGENLİK DÖNEMİ PSİKOSOSYAL GELİŞME
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
Engelli çocuğun kardeşlerinin tepkileri
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
UŞAK ÇOCUKLARINA KORUYUCU AİLE OLUYOR
ANA BABA VE ERGENLİK.
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
1.1. GENEL DÜZEYDE HEDEF NEDİR?
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
ERGENLİKTE ARKADAŞLIK ve ANNE BABALARA ÖNERİLER
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
YARGI KARARLARI.
Sunum transkripti:

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR

AİLE RUH SAĞLIĞI VE KARŞILAŞILABİLECEK BAŞLICA SORUN ALANLARI

AMAÇ: Aile ruh sağlığı ve karşılaşılabilecek başlıca sorun alanları hakkında bilgi ve tutum kazandırmak.

ÖĞRENİM HEDEFLERİ : Ailenin, ruh sağlığı için önemini açıklayabilmeli, Evlilik kararı verebilme ve evlilikte sağlıklı iletişimi anlayabilmeli, Sağlıklı iletişim becerilerini sayabilmeli, Ruh sağlığının korunmasında aile içi ilişkilerin önemini kavrayabilmeli, Çocuk ihmal ve istismarı konusunu kavrayabilmeli, Ailenin, devamlılığı olan bir yapı olduğunu anlayabilmeli, Aile içinde çeşitli üyelerin yaşadığı sorunların, ailenin tüm üyelerini etkilemekte olduğunu kavrayabilmelidir.

Aile Ruh Sağlığı ve Karşılaşılabilecek Başlıca Sorun Alanları Evlilikte iletişim hataları Akraba ve sosyal çevre ile olan ilişkilerin evlilik üzerine etkileri Çocuğa hazır olma aşaması Ailede engelli bireyin bulunması durumunda eş ve aile içi dinamiklere ve ilişkilere olan etkisi Eşler arasındaki cinsel işlev problemleri Çocuk ihmal ve istismarı Ana-babalık rollerinin (çocuk ve ergen kaynaklı problemlerin) eş ilişkisine olumsuz yansıması Ailede kronik hasta ya da yaşlı bulunması Yeni durumlara uyum sorunu

Kültürel ve aile yaşantısı olarak birbirinden farklı iki insanın, aynı evi, aynı zaman ve mekânı paylaşmaya başladıkları yeni hayat dönemindeki partner ilişkilerine “evlilik” denir. EVLİLİK

Evlilik Kararı Verme Evlenecek bireylerin; Kendisini tanıması ve gerekiyorsa profesyonel yardım alması, Fiziksel ve ruhsal yönden evliliğe hazırlıklı olması, Evlilik kararı vermeden önce birbirlerini yeterince tanımış olmaları gerekir.

Evlilikte Sağlıklı İletişim Yeni bir aile kurmanın zor ve emek gerektirdiğinin farkında olunması (bireylerin, yeni kurdukları ailenin önceki aile yapılarının bir uzantısı olmadığını baştan kabullenmeleri), Öncelikle aile içinde rollerin tanımlanması, Kısa vadeli ve ulaşılabilir hedeflerin ön plana alınması, Aile dışındaki kişilerle ilişkiler konusunda olabildiğince ortak karar alınması, Çiftlerin birbiri ile yarışmak ya da düşündüğünü kabul ettirmek yerine, birbirini anlamaya çalışması önemlidir.

Sağlıklı İletişim Önerileri Onun yerine düşünmeyin; onun ne düşündüğünü sorun! Dinleyin! Düşünce okumayın!

Çocuk İhmal ve İstismarı Aile içinde; Çocuğun yeterince ilgi ve özen göremediği, Temel haklarının ihlal edildiği, Hatta duygusal, sözel, fiziksel, cinsel şiddete maruz kaldığı durumlar olabilir.

Çocuk İhmal ve İstismarı Çocuklar için ilgi ve sevgi çok önemlidir. Çocukların, gereken bakımları aksıyorsa ya da aile, bu konulara hiçbir şekilde önem vermiyorsa bu, çocuğun “ihmal” edildiği anlamına gelir. Çocuğun fiziksel ihtiyaçları yeterince karşılansa bile duygusal gelişimi için ihtiyacı olan gerekli ilgi ve sevgi gösterilmiyorsa çocuğun “duygusal ihmale” uğraması söz konusudur. Onaylayıcı, destekleyici, geliştirici olmak yerine; engelleyici, zorlayıcı, korkutucu, aşağılayıcı oluyorlarsa çocuk, “duygusal şiddet” e maruz kalıyor demektir.

ÖZET: Evlilik öncesinde kişilerin fiziksel ve ruhsal olarak büyüme, gelişme ve olgunluğa ulaşmış olmaları; evlilik birliğinin kurulması ve sürdürülmesinde önemlidir. Eşler arasındaki ortaya çıkabilecek kendilerinden, ailelerinden ya da çevrelerinden kaynaklanabilecek sorunlar iletişimle çözülebilir. Sorunu küçümsemek ya da yok saymak yerine çözülebilir olduğunu düşünmek önemlidir. Eğer ailede herhangi bir sorun çıkarsa ve bu aile üyeleri tarafından çözülemiyorsa profesyonel yardım almak gerekir.