Yoğurt Mikrobiyolojisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Fen Bilgisi, Biyoloji Öğretmeni Volkan KAYA
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
NÜKLEİK ASİTLER.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
Genetik Transfer.
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
SOLUNUM NEDİR.
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
CANLILIK ve ENERJİ
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
Yoğurt biyokimyası-II
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Yoğurt BİyokİmyasI.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Amino asit ve Peptid Yapısı
Yoğurt türevİ ürünler.
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
Klonlamada Kullanılan Vektör ve Konak Sistemleri
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
4- KIMIZ Kımız Batı Asya ve Rusya’da iyi bilinen fermente bir süt ürünüdür. Bu ürün geleneksel olarak kısrak sütü kullanılarak üretilmektedir. Fermantasyondaki.
GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI VE YER DEĞİŞTİREN GENETİK ELEMENTLER
Faj Vektörler 8-25 kb arası fragmentleri etkin olarak taşıyabilirler
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
Biyoinformatik.
BAKTERİYOFAJLAR.
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
ŞEKER HASTALIĞI.
SOLUNUM.
DNA: Yapı-Fonksiyon İlişkisi
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
Fortschritt durch Qualität
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
MOTOR ÖĞRENME KURAMLARI
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Doğum Öncesi Gelişim.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Hücrelerde sinyal iletimi
Mikrobiyal üreme I- Bakteri hücre bölünmesi
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
Sunum transkripti:

Yoğurt Mikrobiyolojisi

Taksonomi (Str. thermophilus) Streptococcus salivarius subsp. thermophilus DNA-DNA homoloji ve bioşimik testler N grup antijene sahip değildir Diğer N grubu streptokoklardan ayrı grupta yer alır

Taksonomi (Str. thermophilus) Gram (+) Fakültatif anaerobik Monosakkaritler üzerindeki fermentasyon yeteneği sınırlı Laktozdan laktik asit, asetaldehit diasetil ve L(+) laktat üretebilmektedir Isıya nispeten dirençlidir (15 C’de gelişemez)

Taksonomi (Str. thermophilus) Mol G+C oranı %37,2-403 arasındadır Proteolitik kapasitesi zayıftır Bazı suşları polisakkarit üretebilmektedir 100 kadar gen dizilimi GenBank’a aktarılmış durumdadır

Taksonomi (Lb. bulgaricus) Zorunlu homofermentatif Asite dirençli Laktozdan D(-) laktik asit ve diasetil üretebilmektedir Gram(+) Fakültatif anaerobik

Taksonomi (Lb. bulgaricus) Termofiliktir Proteolitik kapasitesi daha yüksektir Mol G+C oranı %49-51 arasındadır

Simbiyotik ilişki Lb. bulgaricus aminoasitleri açığa çıkararak Str. thermophilus’un gelişimini teşvik eder. Özellikle lösin, lisin, aspartik asit, histidin ve valin stimülatif etkiye sahiptir Aminoasit gereksinimi suşa göre değişkenlik gösterir

Simbiyotik ilişki Isı etkisiyle oluşan formik asit Üre metabolizması sonucu oluşan CO2, Süte ilave edilen peptidler, pürin, pirimidin, adenin, adenosin, guanin ve urasil, fumarik asit, okzaloasetik asit ve sistein Lb. bulgaricus gelişimini teşvik eder.

Fermentasyon hızı Fermantasyon aşamaları Lag fazı (her iki bakteri de durgunluk dönemindedir) Log fazı (Str. thermophilus 80-100 dk içinde hızla çoğalır) Geç log fazı (Lb. bulgaricus sayısı fermentasyonun ortalarında artışa geçer) Durgunluk fazı (her iki bakteri de durgunluk dönemine girer)

Fermentasyon hızı

Fermentasyon hızı

Spesifik bakteri gelişim oranı

Yoğurt bakterilerinin bakteriyofajları Litik (virülent) döngü : hücre içerisine girerek kromozoma müdahale eder ve hızla çoğalır Lizojenik döngü: faj DNA’sı hücre kromozomuna müdahale ederek hücre ile birlikte çoğalmaktadır

Yoğurt bakterilerinin bakteriyofajları

Yoğurt bakterileri tarafından üretilen anti-bakteriyel maddeler Bakteriyosinler Aromatik aminler Di- tri-peptidler H2O2

Yoğurt bakterilerinin aktivitelerini etkileyen bileşenler Deterjan kalıntıları ve pestisitler

Yoğurt bakterilerinin aktivitelerini etkileyen bileşenler