GIDA VE PERSONEL HİJENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

GERİ DÖNÜŞÜM.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Kaynak işlemi sırasında ;
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
Fen Teknoloji 5.
AĞIZ BAKIMI İÇİN GEREKLİ ARAÇ VE GEREÇLER Diş fırçası Diş macunu, Havlu, Bardak, Diş ipi, Ağız gargarası,
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
Seraların sınıflandırılması
2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
TBS’de DEPOLAMA.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
ÖĞRENCİ YEMEK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
MANGO.
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
7-14 YAŞ DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
DOĞAL VE YAPAY MADDELER
BOYAR MADDELERLE BASKI
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ.
Geleneksel Servis Türleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTELER VE SAKATAT YEMEKLERİ
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Lavabo Açma - Lavabo Tıkanıklığı Açma - Tıkanan Lavabo Nasıl Açılır?
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
*GOVA MODEL SAYANIN TEZĞAH İŞLERİ
Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
MADDEYİ TANIYALIM.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Makaslar & Kruvazmanlar için Yalın optimizasyon teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Oyun İçine Gömülü Öğretim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
GÜNEŞ BASKI «CYNOTYPE BASKI HAZIRLAMA»
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

GIDA VE PERSONEL HİJENİ Emir Hilmi Üner

6. Kimyasal Maddeler ve Baharatla Saklama Besinlere birtakım baharat ve kimyasal maddeler katılarak yapılan saklama yöntemidir. Mikroorganizmaların besinlerdeki faaliyetleri katılan bu kimyasal maddeler ile önlenir. Yapay ve doğal kimyasal maddeler olarak iki gruba ayrılır.

Doğal kimyasal maddelerin yanında yapay kimyasallar da kullanılmaktadır. Özellikle yağların acımasını önlemek için antioksidanlar, sirke ve organik meyve asitleri, alkol, nitrit, nitrat, salisilik asit, sodyum klor başlıca kullanılan kimyasallardır. Salam, sosis, ketçap, mayonez, et, meyve ve domates suları vb. ürünler bu yöntemle yapılmaktadır. Her ne kadar bu kimyasalların miktar ve kontrolleri yasalarla sınırlansa da çok sık tüketilmemelidir.

7. Vakumlayarak Saklama Gıdaların işlenerek ya da işlenmeden içlerine konuldukları paketlerdeki havanın çekilmesi ile yapılan saklama yöntemidir. Çoğalmak için oksijene ihtiyaç duyan mikroorganizmaların üreme faaliyeti yavaşlayacaktır

ARAÇ-GEREÇLERİN TEMİZLİĞİ Araç-gereç seçimi; Kolay temizlenebilir, Girintili, köşeli kısımları bulunmayan, Parçaları kolay ayrılabilir, Paslanmaz malzemeden

Ahşap doğrama tahtaları kullanılmamalı Mutfaklarda Ahşap doğrama tahtaları kullanılmamalı PVC plastikten yapılan doğrama tahtaları kullanılmalı, Hazırlama alanı için farklı renklerde; Beyaz süt ve süt ürünleri Kırmızı et ve et ürünleri Yeşil sebze ve meyveler Mavi deniz ürünleri

ARAÇ-GEREÇLERİN TEMİZLİĞİ Tencereler, tepsiler, tabaklar, çatal-bıçaklar, Mikserler, dilimleyiciler, doğrama tahtaları, Et, kıyma, salam kesme makineleri. yıkama durulama dezenfeksiyon Bütün temizlik işlemleri için geçerlidir kurulama

ARAÇ-GEREÇLERİN TEMİZLİĞİ Her kullanımdan sonrası parçaları ayırma sıcak su ve deterjanla fırçalama YIKAMA DEZENFEKSİYON 80°C suda en az 1 dk. bekletme (%0,1 çamaşır suyu) DURULAMA KURULAMA 6 aşamalı bir uygulama