Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN KOLLUK KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİM YETKİSİ
Advertisements

İDARİ VESAYET.
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
BELEDİYELERDE VERGİLENDİRME YETKİSİ
Yerel Yönetim Reform Programı’na Destek Projesi
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
SAĞLIK HİZMETLERİNDE YERİNDEN YÖNETİM: DESANTRALİZASYON
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
Yerel Yönetimler Maliyesi
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
Siyaset Bilimine Giriş
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN
Hayrettin GÜNGÖR TBB Genel Sekreteri
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
İDARE HUKUKU YEREL YÖNETİMLER Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
olarak tanımlanmıştır.
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
T.C İDARİ TEŞKİLATI MERKEZİ İDARE.
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
KAMU YÖNETİMİNİN ÖRGÜTLENMESİ
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME BİRİMİ KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR.
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
MAHALLİ İDARELERİN ÖZERKLİĞİ
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GÜVENLİK ORGANLARI ve YARGI. Güvenlik Organları: Ülkenin iç güvenliğini eyalet düzeyince yönetilen polis örgütü sağlar. Federal düzeyin,
YEREL YÖNETİMLER ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
Yerel Yönetimler ANAYASA’DA YEREL YÖNETİMLER
Merkezi-Yerinden Yönetim ve Uzmanlaşma
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
1. HAFTA İ DARE KAVRAMI VE İ DARE HUKUKU. HEDEFLER  İ dare kavramı ö ğ renilecek, idare organı ve idari fonksiyon hakkında bilgi sahibi olunacak.  İ.
Türkiye’de Yönetim Kamu Yönetimin Örgütlenmesi
Kamu Yönetiminin Denetim Sorunları. Kamu yönetimi sisteminin; planlanan çıktıların üretilebilmesi, hukuk devleti ilkesinin uygulanması, yönetsel yozlaşmanın.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
ZEYNEP TANRIKULU 5-A İL YÖNETİMİ YAŞADIĞIMIZ YERİN YÖNETİMİ: Ülkemiz, devletin kamu hizmetlerini her yere daha rahat götürebilmesi, toplumun ihtiyaçlarını.
KAMU YÖNETİMİNİN ÖRGÜTLENMESİ
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
BELEDİYE BAŞKANININ SEÇİMİ
Öğr.Gör.İdil YILDIRIM ARI
DENETİM YÖNTEMLERİ Kamu yönetiminin denetlenmesinde ya da hesap verilebilirliğinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bunlar ,siyasi denetim,idari denetim,
Afet Zararlarının Azaltılmasında Türkiye’deki Yerel Yönetimlerin Rolü
Öğr.gör.idil yıldırım arı
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
YEREL YÖNETİMLER PAYLAR
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
BELEDİYE BAŞKANININ SEÇİMİ
YEREL YÖNETİMLER PAYLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
Bütçenin Uygulanması.
Sunum transkripti:

Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri

Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri Merkezi yönetim ile yerel yönetimler, bir ülkedeki kamu yönetimi sisteminin iki temel organını oluşturur. Kamu hizmetlerinin büyük kısmını bu organlar yürütür. Aralarında siyasi, idari ve mali bakımdan ilişkiler sözkonusudur.

Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri İdari İlişkiler Bütün ülkelerde merkezi yönetimin örgüt, yetki ve fonksiyon bakımından konumu yerel yönetimlerin üzerindedir. Bütün ülkelerde merkezi yönetimin, yerel yönetimler üzerinde belirli bir denetim yetkisi bulunmaktadır. Ülkemizde buna, «idari vesayet» denir. İdari vesayet, yerel yönetimlerin kararları, eylem ve işlemleri ile organları ve görevlileri üzerinde söz konusu olmaktadır.

Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri İdari İlişkiler Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanı, vali ve kaymakam başlıca idari vesayet organlarıdır. Ancak vesayet makamları, yerel yönetimlerin bu yönüyle üstü olamazlar. 1982 Anayasası’na göre idari vesayet denetimi, «mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi», «kamu görevlerinde birliğin sağlanması», «toplum yararının korunması» ve «mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması» amaçlarına yönelik olarak yapılmalıdır.

Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri İdari İlişkiler İdari denetim yapılırken, yerel yönetimlerin özerkliğini etkisiz hale getirecek; mahalli yöneticilerin girişimciliğini önleyecek; yerel demokrasiyi olumsuz yönde etkileyecek ve kamu hizmetlerini verimsizleştirecek tasarruflardan kaçınmak gerekir. İdari vesayet geniş tutulup, katı uygulanırsa yerel yönetimlerin özerkliği ortadan kalkar, yerel demokrasi anlamını yitirir ve totaliter bir yönetim biçimi ortaya çıkar. Yerel yönetimlerin kararlarının çoğu, ilgili vesayet makamının onayı olmadan kesinleşmez (veya kesinleşse bile yürürlüğe girmez).

Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri Mali İlişkiler İlişkilerin en önemli yönüdür. Görev ve yetki bölüşümünün hemen arkasından gelir kaynaklarının paylaşımı sözkonusu olur. Nitekim Anayasa, yerel yönetimlere «görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır» hükmünü getirmiştir. Ancak merkezi yönetimin kaynakları elinde topladığı ve bunları yerel yönetimleri etkilemede bir araç olarak kullandığı ifade edilmelidir. Yerel yönetimler, gelirlerinin yaklaşık yarısını genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paydan karşılamaktadır. Bakanlar Kurulu, bu payları arttırabildiği gibi eksiltebilir de.

Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri Siyasi İlişkiler Yerel yönetimler, hükumetler gibi demokratik sistemin temel siyasi kurumlarındandır. Yerel yönetimlerin kendi karar organları olduğundan, merkezi yönetimden farklı bir siyaset izleyebilirler. Bu siyasi çoğulculuğun göstergesidir. Ancak hükumetler, yerel yönetimleri kamu hizmeti ve politikaları bakımından belirli ölçüde rakip siyasi kuruluşlar olarak gördüklerinden, farklı siyasi partilere ait belediyelerin güçlenmesi bir yana; hizmetlerin finansmanı için gerekli kaynağın kullanımında inisiyatifi ellerinde tutabilmektedirler.

Bu açıdan idari vesayet, belirli bir süre sonra siyasi vesayete dönüşebilmektedir. Örneğin İçişleri Bakanı Anayasa’nın ilgili hükmüne dayanarak muhalif belediye başkanlarını (gerekli şartlar oluştuğunda) görevden alabilmektedir.