Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TASAVVUF Tuğba Deniz 10-B 535.
Advertisements

DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
RUBAİ.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
Rumeysa Ukuş Hale Karabulut Ebru Ergen
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
ÂŞIK EDEBİYATI’NDA NAZIM
Türk Halk Müziği.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
ŞİİRDE AHENK.
ŞİİRDE AHENK.
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
HALK ŞAİRLERİ.
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
Aşık Erzurumlu Emrah (Erzurum)?-(Nİksar) yy Aşık Edebiyatı.
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
DİNİ TASAVVUFİ (TEKKE) EDEBİYATI
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
Ömer Nasuhi bilmen Anadolu ihl
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
TÜRK EDEBİYATI.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
HALK EDEBİYATI.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
TASAVVUF NEDİR? İslamiyet'in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla Allah'a ulaşma düşüncesine tasavvuf.
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
HALK HİKAYELERİ. Gerçek ya da gerçeğe yakın olayların anlatıldığı uzun soluklu anlatım türüdür. Geleneksel bir içeriği olan, kuşaktan kuşağa sözlü olarak.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Yusuf Emre Atalay Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi Aydın / Kuşadası.
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
YOL HAVASI
EDEB İ YAT PERFORMANS ÖDEV İ. AYNALAR ŞİİRİNİN İNCELENMESİ NAZIM BİÇİMİ: Serbest şiir NAZIM BİRİMİ: Dörtlük BİRİM SAYISI: Beş dörtlükten oluşmuştur.
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
COŞKU ve HEYECANI DİLE GETİREN METİNLER(ŞİİR)
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
HAZIRLAYAN: HAZIRLAYAN: FURKAN TAFLAN FURKAN TAFLAN 10-G G 265.
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.

İBRAHİM ŞİNASİ.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
KARACAOĞLAN
Sunum transkripti:

   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır. -Halk edebiyatını İslamiyet öncesi Türk edebiyatına benzetebiliriz. -Dil sade açık ve halkın konuşma dilidir. -Şiir ve düz yazı alanında eserler verilmiştir. -Şiirler nazım şekilleriyle genellikle adlandırılmıştır. -Şiirlerde nazım birimi olarak dörtlük kullanılmıştır. -Daha çok yarım uyak kullanılmıştır.  

-Ölçü olarak hece ölçüsü kullanılmıştır -Ölçü olarak hece ölçüsü kullanılmıştır.(Aruz ölçüsüyle şiir yazan şairlerde vardır.) -Daha çok 7,8 ve 11’li hece ölçüsü kullanılmıştır. -Şiirler aşk,doğa,ayrılık,özlem,ölüm gibi her konuda yazılmıştır. -Şiir geleneğinde usta-çırak ilişkisine göre yeni şairler yetişir. -Somut kavramlara daha çok yer verilmiştir. -En çok şiir alanında eserler verilmiştir. -Halk Edebiyatı  üçe ayrılır.

    1-Anonim Halk edebiyatı -Söyleyeni belli olmayan ağızdan ağza yayılan bir edebiyattır. -Halkın ortak malı olan ürünlerden oluşur. -Eserler nazım ve  nesir olarak  verilmiştir. -Dil oldukça sadedir.(Dil halkın konuşma dilidir.) -Hece ölçüsü kullanılmıştır. -Nazım birimi dörtlüktür. -Daha çok yarım uyak kullanılmıştır. -Aşk ,hasretlik ,ölüm,sevgi,yiğitlik gibi konular işlenmiştir.

-Aşıklar saz çalıp söylediği için bu adla anılır.  2-Aşık Edebiyatı -Aşıklar saz çalıp söylediği için bu adla anılır. -Anadolu’da ilk örneklerine 15. yy’da rastlamaktayız. -Bu edebiyatta usta-çırak ilişkisi vardır.(Aşık olmak isteyen kişi bir ustanın yanına giderek ona kapılanır. Ustadan aşık edebiyatının inceliklerini öğrenir.Ustası ona icazet vereceği zaman ona üç mahlas yazar ve birini çekmesini söyler bu  çektiği de onun mahlası olur.Ve ustasının iznini alarak Aşıklık geleneğini icra eder.)

-Saz şairleri genelde okuma yazma bilmezler -Saz şairleri genelde okuma yazma bilmezler.bu yüzden doğaçlama söylerler. -Dil sadedir.Halkın konuştuğu dildir. -Nazım birimi dörtlüktür. -Hece ölçüsü kullanılmıştır.(Cinaslı uyakta sıkça kullanılmış) -Medrese eğitimi almış aşıklar aruz vezni ile de şiirler yazmışlardır.Bunlara Kalem şuarası da denir.Bu şairler kalıplaşmış sözler kullanmış diğer şairlere göre dilleri biraz süslüdür. -Şiirler işlenen konulara göre güzelleme,koçaklama,ağıt gibi isimler almıştır. -Aşıklar şiirlerin sonunda mahlaslarını (takma ad)kullanmışlardır.buna tapşırma da denir.  

3-Dini Tasavvufi(Tekke )Halk Edebiyatı -Dini konular işediği için bu adı almıştır. -Daha çok dini düşünceleri yaymak için yapılan bir edebiyattır. -Tasavvuf edebiyatı 12. Yy da Ahmet Yesevi ile başlamış Anadolu’da  ise Yunus Emre bu edebiyatta önde gelen kişidir. -İlahi aşk anlatılır. -Didaktik özellik gösterir. -Hece ölçüsü ve aruz ölçüsü kullanılmıştır -Nazım birimi çoğunlukla dörtlüktür.

-Dil halkın anlayabileceği şekildedir -Dil halkın anlayabileceği şekildedir.(Aşık ve Anonim halk edebiyatına göre biraz ağırdır.) -Belli bir ezgi ile söylenir. -Tasavvuf edebiyatında “Vahdeti vücud”anlayışı vardır.(Evrende tek bir varlık vardır diğer varlıklar onun yansımasıdır felesefesi hakimdir.)