VAKA REDLERİ ve YOL AÇTIĞI SORUNLAR (Ankara, 2003) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay.Fahri Arıca Ankara 112 Acil Sağlık.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Advertisements

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü (SBSGM)
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
NİĞDE 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü
ASKOM ACİL UZMAN DAL NÖBETLERİ TOPLANTISI ( 23 MART 2011 ) ATATÜRK E.A.H ATATÜRK E.A.H KONFERANS SALONU KONFERANS SALONU.
2012/2013 REHBERLİK ÇALIŞMALARIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZE YÖNELİK ÇALIŞMLARMIZ ve 12. Sınıftaki öğrencilerimize YGS-LYS sistemi tanıtılmıştır. Özellikle.
3. Basamak Hastaneler Arası Sevkler
VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİM DAİRE BAŞKANLIĞI
1.  Hukuk Veri Girişi Hukuk Veri Giriş Hataları Öneriler SUNUMUN İÇERİĞİ.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN NAKLİ
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
SAĞLIK TEDBİRİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI KONUSUNDA ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI Tülay ERÇİN ŞAHİN, Özlem GÜLER AYDIN, A.Çiğdem.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Uzm. Dr. Çiğdem AYDEMİR Kriz Dergisi 7(1):
Murat Erkan Genel Müdür BÜYÜK VERİ Bulut ve Veri Merkezi Yatırımları.
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri Ankara 112 Komuta Merkezi Çamlıca Sağlık Ocağı İçi 2.Kat 4.Cadde 8.Sokak No:2 Demetevler ANKARA Tel /3010.
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
Dr. Ahmet Haki Türkdemir Ankara 112 İl Ambulans Servisi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Sağlık Bilimleri Fakültesi
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
Ankara İli Trafik Kazası Vakalarının Karşılaştırması (2002 – 2003 Yılları) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Giray Şahin.
Dr. Altuğ AYSUN, Dr. Vecihi Murat KUTLAY, Dr. Ahmet Haki TÜRKDEMİR
ANKARA TREN GARI TERÖR SALDIRISI
Elektrik Çarpması Vakaların Dağılım Özellikleri (Ankara112, 2006)
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
112 tarihçesi ANKARA ARZU AKAY.
ACİL SERVİSTE KOSTİK BİLEŞİKLER İLE ZEHİRLENMELER
DOKTOR EKRANINDA GELİŞTİRMELER – 1
Mükerrer Vaka Başvuruları (Ankara, Mart-2005) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Sevinç Türkdemir Ankara 112 Acil Sağlık.
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
TÜRKİYE'DE İŞ KAZALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 1937/
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO-EKONOMİK DURUMLARI (Ankara, 2004)
ÇUBUK SÜNLÜ KÖYÜNDE HORTUM OLAYI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
ÇOCUK SAĞLIĞI KAVRAMI VE ÖNEMİ ÇOCUK SAĞLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞINA İLİŞKİN GÖSTERGELER Doç. Dr. Ender DURUALP.
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Acil Sağlık Hizmetlerinde Ölümlerin Değerlendirilmesi (Ankara ) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay Ankara 112 Acil.
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ (Ankara, 2004)
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
Anahtar Kelimeler: Karbon Monoksit, Ambulans Acil, 112
1Ankara 112 İl Ambulans Servisi 2Ankara İl Sağlık Müdürü
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

VAKA REDLERİ ve YOL AÇTIĞI SORUNLAR (Ankara, 2003) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay.Fahri Arıca Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Servisi AMAÇ: Hastaneler tarafından red edilen vakaların özellikleri saptanarak, gecikmelerin nedenleri ve çözüm önerileri saptanmaya çalışılmıştır. YÖNTEM: Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin geriye dönük kayıtlarından yararlanarak, hastaneye nakledilen vakaların vaka reddi olunması durumunda yolda ve hastanede yol açtığı zaman kayıpları değerlendirilmeye çözüm üretilmeye çalışılmıştır. BULGULAR: Ankara ilinde 2003 yılı içinde toplam 23736 ambulans görevlendirilmesi yapılmış, bunlardan 383’ünde vaka reddi ile karşılaşılmıştır. Hastaneye ve hastaneler arası nakillerdeki red oranları tabloda sunulmuştur. Hastaneye nakillerde red oranı % 2,34 ve hastaneler arası nakillerde red oranı %2,45 olmuştur. 2004 yılında bu oranlar iki katına çıkarak %4,6’ya kadar çıkmıştır. Vaka reddine uğrayan vakaların % 69’u ise TRISS skalasına göre oldukça riskli gruba girmekte ve risk grubu arttıkça vakaların red olma oranları da artmaktadır. Saat 20-04 arasında başvuran vakaların % 4,2’si hastaneler tarafından redde uygulamaktadır. Vaka redlerinin ise % 31’i saat 20-24 arasında gerçekleşmektedir. Üniversite hastanelerine nakledilen vakaların %3,2’si redde uğrarken, red edilen vakaların %49,7’si Sağlık Bakanlığı hastaneleridir. En çok vaka redleri Kadın-doğum (%3,6), nörolojik (%3,0) ve travma (%2,6) vakalarında görülmektedir. Red edilen vakalar içinde ise % 39,5 ile travma vakaları birinci sırada yer almaktadır. Aylara göre değerlendirildiğinde vaka redlerinin Temmuz, Ağustos, Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşmektedir. Vaka redlerinin %10,8’i 20-24 yaş grubunda olurken, 0 yaş grubundaki vakaların %4,1’i ve 5-9 yaş grubundakilerin %4,6’sı red edilmektedir. Bazı kişisel ölçütlere göre varyans analizi yapıldığında vakaların yaşı red edilen vakalarda anlamlı düzeyde düşük saptanırken, yine dakikadaki nabız atımları da anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Ambulans süre ölçütlerine göre yapılan değerlendirmede; anlamlı çıkan süreler ambulans ulaşma süresi (Fark 0,6 dk) daha uzun, hastaneye varış süresi daha uzun (Fark 12,7 dk), hastanede geçirilen süre daha uzun (Fark 15,1 dk), istasyona geri dönüş süresi daha uzun (Fark 4,2 dk), ambulansın kat ettiği toplam mesafe daha uzun (Fark 18,6 km), toplam harcanan zaman daha uzun (Fark 36,2 dk) ve toplam yolda harcanan süre daha uzun (Fark 17,7 dk) olarak bulunmuştur. SONUÇ: Ankara ilinde 2003 yılındaki vaka redleri ile ilgili veriler incelendiğinde önemli bulgulara ulaşılmıştır. Her bir red edilen vaka için toplam sürede 36 dk ve toplam yol olarak 18 km ek zaman harcanması gerekmektedir. 2003 yılında 383 olan vaka reddi sayısı 2004 yılında 879 (%4,6’ya) çıkmıştır. Bu alanda somut bir çalışma örneği olarak hastaneler ve 112 arası entegrasyon programı ASKOM tarafından devreye sokulmuş ve deneme çalışmalarının ardından uygulamaya geçilmiştir.