Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Çevre kİmyasi.
BİTKİLERDE KLOR.
Prof. Dr. Sena ERDAL.
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
KARBOHİDRATLAR.
KARBONHiDRAT METABOLİZMASI
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Ş. TAŞAR, T. ERŞEN, N. DURANAY, M.YILGIN
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
SOLUNUM.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
Bitki Besin Elementleri
KARBONHİDRATLAR.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Karbonhidratlar.
BASİT ŞEKERLER.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
DİYET LİF BESİNSEL LİF Dietary Fiber
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
STOKİYOMETRİ Kimyasal ve fiziksel değişmelerdeki kütle ve enerji değerlerinin, kimyasal prensipler ve mol kavramından çıkarılan bilgiler yardımıyla hesaplanmasına.
KATI ATIKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİLERİ
1 mol maddenin kütlesi=Mol kütlesi= MA g/mol
CANLILARDA ENERJİ.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
HEMİSELÜLOZUN BİYOLOJİK OLARAK DÖNÜŞÜMÜ VE KULLANIM ALANLARI
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Biyokütlenin Ön İşlenmesi
Yoğurt BİyokİmyasI.
Dersi veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
3.Hafta KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİSİ
Fermentasyon Lignoselülozik biyokütlenin hidrolizi ile glukoz, ksiloz, arabinoz, galaktoz ve mannoz gibi şekerler ortaya çıkar. Ama maalesef, endüstriyel.

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
KARBONHİDRATLAR.
KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ KONU =TEMIZ ENERJI KAYNAKLARı.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
Sunum transkripti:

Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi BİYOETANOL Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi

Saccharomyces cerevisiae Mikroorganizmalar Saccharomyces cerevisiae Nişasta ve şeker hammaddelerinden etanol yakıtı olarak kullanılan evrensel mikroorganizma bu mayadır. Glukoz, fruktoz, mannoz, galaktoz, sukroz, maltoz ve maltotrioz bu mayanın metabolize ettiği şekerlerdir.

S. cerevisiae tarafından etanol üretimi glikolitik yol ile olur. En basit haliyle glukozdan etanol üretimi: C6H12O6+2Pi+2ADP 2C2H5OH+2CO2+2ATP+2H2O Glukoz 2 etanol + 2 karbon dioksit + enerji

Endüstriyel uygulamalarda ortamda çok çeşitli şekerler bulunur Endüstriyel uygulamalarda ortamda çok çeşitli şekerler bulunur. Fakat maya öncelikle glukoz ve sukrozu tüketir. Bu iki şekerin ortamda bulunması diğer şekerlerin alınmasını ve metabolize edilmesini represe eder.

Mayanın gelişmesi ve etanol fermentasyonu için Ca, Mg, Mn, Co, Fe, Cu, K, Na, Zn gibi minerallere de ihtiyacı vardır. Etanol üretimini iyileştiren organik besinler ve diğer maddeler, endüstriyel hammaddelerde zaten bulunmaktadır.

S. cerevisiae kendi ürünü olan etanolden inhibe olmaktadır S. cerevisiae kendi ürünü olan etanolden inhibe olmaktadır. Etanol artışı hücre zarının akıcılığını ve geçirgenliğini bozar. Bu sebeple, iyon ve küçük metabolitlerin kaybına sebep olur. Etanol inhibisyonu Ca kullanılarak önlenebilir. Fakat Ca eklenirken çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü yüksek Ca: Mg oranı antogonizme sebep olarak gelişmeyi ve etanol üretimini negatif yönde etkiler.

Zymomonas mobilis Günümüzde ticari olarak kullanılmasa da bu bakteri de etanol üretiminde oldukça önemlidir. S. cerevisiae mayasından daha hızlı etanol ürtebilmektedir.

Z. mobilis’in diğer avantajları Yüksek miktarda şeker alımı ve etanol üretim verimi Yüksek etanol toleransı Optimum etanol üretimi için havalandırmaya gerek olmaması

Z. mobilis kullanımının dezavantajları Yan ürünlerin oluşumu asetik asit:laktik asit=16:1, (by pH değeri 4.5) Z. mobilis asetik asit:laktik asit=8:1, (by pH değeri 3) S. cerevisiae Kontaminasyon problemi olmaz, endüstriyel üretimde önemli!!!!!

Pichia stipitis Ksilozdan etanol üretimini oldukça az sayıda maya türü gerçekleştirebilir Laboratuvarda test edilen 200 maya türünden sadece 6 tanesinin 1 g/L den fazla etanol ürettiği gözlemlenmiştir. Bunlar; Pichia stipitis, P. segobiensis, Candida shehatae, C. tenuis, Brettanomyces naardenensis, Pachysolen tannophilus. Bu mayalar arasında da ksilanaz aktivitesine sadece Pichia stipitis veCandida shehatae sahiptir.

3C5H10O5 5CO2 + 5C2H5OH Denkleme bakıldığında 1 mol ksilozdan 1.67 mol etanol oluşuyor. Teorik olarak maksimum etanol verimi bir gram ksiloz başına 0.51 etanol.

Lignoselülozik Hammaddeden Etanol Üretimi Lignoselülozik hammadde üç ana bileşenden oluşur: selüloz, hemiselüloz, lignin Selüloz ve hemiselüloz etanole dönüştürülecek olan fermente edilebilir şekerlere dönüştürülmelidir. Fermente edilebilir bu şekerler glukoz, ksiloz, arabinoz, galaktoz ve mannozdur. Selüloz ve hemiselülozun bu şekerlere hidrolizi asit veya enzim kullanımı ile olmaktadır.