Geçen hafta ne yapmıştık

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5 EKSENLİ ROBOT KOLUNUN YÖRÜNGE PLANLAMASI ve DENEYSEL UYGULAMA
Advertisements

Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak.
Bölüm 8: EĞRİ UYDURMA Fizikte laboratuarda yapılan deneysel ölçümlerin ne kadar hata payı içerdiğini, veya belli teorik modellere ne kadar uyduğunu bilmek.
Birinci Dereceden Denklemler
Çoklu Denklem Sistemleri
MATLAB’ de Programlama XII Hafta 12 Matlab Ders Notları.
Projemizin İçeriği: Anahtarlanmış Doğrusal Sistemler
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
Birinci Dereceden Denklemler
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
Vektör Devre Kapalılık Denklemleri Dr. Sadettin KAPUCU
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akkol
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKKOL
Basitleştirme olarak sabit ivme… Diyagramı inceleyelim…
İSMAİL EKSİKLİ Öğr. No:
BİR BİLİNMEYENLİ RASYONEL DENKLEMLER
Lineer Denklem Sistemlerinin
Sayısal Analiz Sayısal Türev
Lineer Olmayan Denklem Sistemlerinin Çözüm Yöntemleri
Geçen hafta anlatılanlar Değişmez küme Değişmez kümelerin kararlılığı Bildiğimiz diğer kararlılık tanımları ve değişmez kümenin kararlılığı ile ilgileri.
V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine
n bilinmeyenli m denklem
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık)
1. Mertebeden Lineer Devreler
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Düğüm-Eyer dallanması için ele alınan ön-örneğe yüksek mertebeden terimler eklense davranışı yapısal olarak değişir mi? Bu soru neden önemli Lemma sistemi.
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos Neslihan Serap Şengör oda no:1107 tel no: Müştak Erhan Yalçın oda no:2304.
Bu derste ders notundan 57,58,59 ve 67,68,69,70,71 nolu sayfalar kullanılacak.
2- Jordan Kanonik Yapısı Elemanter işlemler: (1) Satır (Sütun) değiştirme (2) Satır (Sütun)’u bir sabit ile çarpma (3) Satır (Sütun ) toplama Elemanter.
2- Jordan Kanonik Yapısı
GrafTeorisine İlişkin Bazı Tanımlar
Tanım: ( Temel Çevreler Kümesi)
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Biz şimdiye kadar hangi uzaylar ile uğraştık:
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme Uygun yanıt verme Depolanmış enformasyon veya model Kurallar: (1) Benzer sınıflardan.
Yapay sinir ağı, basit işlemci ünitelerinden oluşmuş, çok
dim(R(A))+dim(N(A))=n
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
Dinamik Sistem Dinamik sistem: (T, X, φt ) φt : X X a1) φ0=I
h homeomorfizm h homeomorfizm h 1-e-1 ve üstüne h sürekli h
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Geçen hafta ne yapmıştık
İlk olarak geçen hafta farklı a değerleri için incelediğiniz lineer sisteme bakalım: MATLAB ile elde ettiğiniz sonuçları analitik ifade ile elde edilen.
Hatırlatma bu durumda ne olacak? Boyuta dikkat!!
Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)
Yararlı olabilecek siteler:
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Sinir Hücresi McCulloch-Pitts x1 w1 x2 w2 v y wm xm wm+1 1 '
Hopfield Ağı Ayrık zaman Sürekli zaman
G grafının aşağıdaki özellikleri sağlayan Ga alt grafına çevre denir:
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Hatırlatma Yörünge: Or(xo)
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
%%van der pol sistemine ilişkin denklemleri çözelim%%% clear %%ilk değer%% x1(1)=0.5; x2(1)=0.5; x_v(:,1)=[x1(1); x2(1)]; %%parametreler%% muu=0.4;
Yine en basit durumdan başlayarak inceleyelim:
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
Lineer Denklem Sistemlerinin
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
Sunum transkripti:

Geçen hafta ne yapmıştık 2. Dereceden, lineer, fark denklemleri, özdeğer problemi, özdeğerler, özvektörler, özdeğerlere bakarak sistemin davranışını öngörme, norm, lineer olmayan dinamik sistemler için bir fark denklemi örneği. Hatırlatma (**) sistemi için: Çözüm sıfıra yaklaşıyor Çözüm büyüyor, sonsuza gidiyor Herhangi bir için σ jω özdeğerler birim dairenin içinde ve üstünde ise çözümler sıfıra yakınsar veya salınır. Tanım: V vektör uzayı olmak üzere, aşağıdaki dört özelliği sağlayan fonksiyon : normdur

Sabit nokta (fixed point) Bu hafta lineer olmayan dinamik sistemler için neler yapılabilir incelemeden önce bazı önbilgiler verilecek. Buraya bakınca türev neye ilişkin bilgi de veriyor? Önbilgi: Tanım: Türev Tanım: Sabit nokta (fixed point) Fark denkleminin zamanla değişmeyen çözümüne, fark denkleminin sabit noktası denir. https://en.wikipedia.org/wiki/Derivative Bu çözümü nasıl belirleriz? cebrik denkleminin çözümü ile sabit nokta belirlenecek. https://en.wikipedia.org/wiki/Fixed_point_(mathematics)

Hatırlatma Baz vektörleri 3. Ders 2. yansı R3 için bir baz vektörü kümesi nedir? R3’de herhangi bir vektörü bu baz vektörleri cinsinden ifade edelim Kaç tane baz vektörü kümesi vardır? R3 için bir başka baz vektörü kümesi: Rn için belirlenmiş bir baz vektörü kümesinde kaç tane vektör vardır? Kaç tane baz vektörü kümesi belirleyebiliriz?

Elemanları sürekli fonksiyonlar olan bir vektör uzayının boyutu ‘dur. Önbilgiye devam: Elemanları sürekli fonksiyonlar olan bir vektör uzayının boyutu ‘dur. Bir baz vektörü kümeside polinomlardır. Bir baz vektörü kümesi olmak için lineer bağımsız ve uzayı geriyor olmaları gerek bu iki koşuluda sağlıyorlar. Herhangi bir sürekli fonksiyonu polinomlar cinsinden yazmak için katsayılarıda belirlememiz gerek, Taylor serisine açılım katsayıları nasıl belirleyeceğimiz bilgisini verir. Elemanları fonksiyonlar olan bir vektör ile belirtilseydi bağıntısı, nasıl Taylor serisine açabiliriz? Jacobien matris

İlk değer 0.1 olarak değiştirilirse x = -9.6159e-07 Bu haftanın konusu: Lineer olan sistemler için davranışın nasıl olacağına dair bilgiyi özdeğerlere bakarak edinebiliyoruz. Lineer olmayan sistemler için de böyle bir bilgiden yararlanmanın yolu var mı acaba? Lineerleştirme: Sistemin davranışını kritik bazı yerlerde kabaca lineer eşdeğeri ile inceleyebiliriz. Nerelerde? Nasıl elde ederiz Örneğimize dönersek: Önce sabit noktaları belirleyelim: İlk değer 0.1 olarak değiştirilirse x = -9.6159e-07 degerf =-9.6159e-07 x = 0.3333 degerf =-7.7458e-09 MATLAB ile nasıl yaparız?

Denge noktaları civarında lineerleştirelim: Lineer eşdeğer: Sabit bir sayı Böylece sistem daha önceden incelediğimiz sisteme dönüştü Üçüncü ders 4. yansı Asıl sistem nasıldı? MATLAB’de lineerleştirip davranışını iki farklı sabit nokta civarında inceleyelim r=3 için 0 ve 0.33 olarak belirlenmiş denge noktası civarında sistemin dinamik davranışı

Daha önce yaptığımız gibi ama Bu sefer ilk değerde farklılık var %%%%logistic fark denklemini lineerleştirelim%%% clear all %%%%%%%%%%%%%%parametreler%%%%% %%%fonksiyon için%%% r=3; %%%%sabit noktaları bulalım%%%% for k=1:10 [x, degerf]= fsolve(@(x) F_logistic_fark(x,r), 0.1+0.01*k); cozumler_v(k)=[x]; if cozumler_v(k)~=cozumler_v(1) yeni_cozum=cozumler_v(k); else ilk_cozum=cozumler_v(1); end if yeni_cozum<0.1*10^-3 yeni_cozum=round(yeni_cozum); yeni_cozum=yeni_cozum; if ilk_cozum<0.1*10^-3 ilk_cozum=round(ilk_cozum); ilk_cozum=ilk_cozum; x1=ilk_cozum x2=yeni_cozum Daha önce yaptığımız gibi ama Bu sefer ilk değerde farklılık var Sizce for döngüsünü neden koyduk? Bu if döngüsü ne yapmakta? Bu if döngüleri ne yapmakta? x1 = x2 = 0.3333 Bu sonuçları «command window»’da göreceğiz

Bu sonuçlarıda «command window»’da göreceğiz %%%%lineerleştirelim syms x f_fonksiyon(x)=(F_logistic_fark(x,r)+x) df_fonksiyon=diff(f_fonksiyon,x) %%%%%lineer eşdeğer%%%% if df_fonksiyon(x1)<0.1*10^-3 f_lineer_x1=round(df_fonksiyon(x1)); else f_lineer_x1=df_fonksiyon(x1); end if df_fonksiyon(x2)<0.1*10^-3 f_lineer_x2=round(df_fonksiyon(x2)); f_lineer_x2=df_fonksiyon(x2); %%%%%%%çözüm%%%% %%%%%ilkdeğerler%%%% x_1=0.1; x_2=0.1; %%%%iterasyon sayısı%%% iterasyon=25; for k=1:iterasyon x_1(k+1)=f_lineer_x1*x_1(k); x_2(k+1)=f_lineer_x2*x_2(k); subplot(2,1,1), plot(x_1,'r*'),title('birinci sabit nokta civarýnda zamanla deðiþim'), xlabel('t'),ylabel('x_1') subplot(2,1,2), plot(x_2,'*'), title('ikinci sabit nokta civarýnda zamanla deðiþim'), xlabel('t'),ylabel('x_2') Burada ne olmakta? Bu sonuçlarıda «command window»’da göreceğiz f_fonksiyon(x) = - x - 3*x*(x - 1) df_fonksiyon(x) = 2 - 6*x Bu if döngüleri ne yapmakta? Bu for döngüsüne yapmakta?