ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EVDE BAKIM HİZMETLERİ SUNUMU HAKKINDA TEBLİĞ
Advertisements

ACİL OKSİJEN KULLANIMI VE ALTERNATİF HAVAYOLU ARAÇLARI
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
EL TEMİZLİĞİ.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
İZOLASYON ÖNLEMLERİ - EL HİJYENİ- SAĞLIK PERSONELİNİN AŞILANMASI
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
Nozokomiyal Pnömoninin Önlenmesi
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Nosocomial Pnömonilerin Önlenmesi
Temel Temizlik Kurallarımız
ANKARA Acil Sağlık Hizm. Şb.
MEKANİK VENTİLASYONDA BAKIM
GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla.
Siyanoz: Kanda O2 azlığı veya CO2 fazlalığı nedeniyle yada bazı ilaçların etkisiyle deri ve mukozaların mavimsi mor renk almasıdır (Hipoksinin gecikmiş.
Grip ve Hijyen “ /.
SAĞLIK PERSONELİNİN SAĞLIĞI
FİLİZ ŞAHİN ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ
Standart Önlemler ve İzolasyonlar
İzolasyon Odalarının Temizliği
Acil Servis Temizliği.
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
PANSUMANLAR Pansuman; * yarayı dış etkenlerden koruyan,
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Üriner Kateter ve Enfeksiyonlarının Önlenmesi
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
OKSİJEN TEDAVİSİNDE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
GCYB Sorumlu Hemşiresi
EL TEMİZLİĞİ.
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
KORUYUCU EKİPMANIN UYGUN KULLANIMI
Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonlarının Önlenmesi
Hazırlayan:Eğitim Hemşiresi Yıldız GÖKALP
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
Sağlık Slaytları İndir
Santral Venöz Hıckman Katater Bakımı
VALİDEBAĞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YABANCI CİSİM. YABANCI CİSİMLE TIKANMA Yabancı cisme bağlı ölümlerin %90’ı 5 yaş altında görülür. Yabancı cisme bağlı ölümlerin %90’ı 5 yaş altında görülür.
Yaralanmalar Bölüm 5.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
MAKSİLOFASİYAL TRAVMA
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
STANDART İZOLASYON ÖNLEMLERİ
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
HASTA HAREKET KISITLAMASI
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
Sağlık Personelini Koruyucu Ekipmanlar
İzolasyon Odalarının Temizliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI

ETT BAKIMI Endotrakeal Entübasyon: Translaringeal olarak (ağız veya burun yoluyla), trakea içine yerleştirilen bir tüp yoluyla hava yolu açıklığının sağlanması yöntemidir.

Endotrakeal tüp seviyesi ön dişler hizasından; Kadınlarda 20-21 cm, Erkeklerde 21-23 cm olmalıdır. Entübasyon tüpüne bağlı lokal sorunlar gözlenmelidir. Ağız kenarı, burun ve yanak kronik zedelenmeye bağlı laserasyonlar yönünden gözlenmelidir.

24 saatte bir, ağız köşelerinde ülserasyonu önlemek amacıyla endotrakeal tüp yeri sağdan sola veya soldan sağa yer değiştirilmelidir. Endotrakeal tüpün Takılma tarihi, Numarası, Kaç cm’den tespit edildiği belirtilmelidir.

Entübasyonlu hastaya ağız bakımı verilir. Her temas öncesinde ve sonrasında eldiven giyilmiş olsun veya olmasın el hijyeni sağlanmalıdır. Hastanın solunum sekresyonlarının çevreye sıçrama ihtimali nedeni ile hasta ile temas sırasında temiz önlük giyilmelidir.

Non-steril eldiven giyilir. Hasta semi fowler pozisyonuna getirilir. Steteskopla akciğerlerin havalanması dinlenir. Endotrakeal tüp kafı enjektörle havası alınıp tekrar 15 cc ile şişirilir.

Kirli tüp tespit bağı yenisi ile değiştirilir. Ağız ve tüp içi uygun şekilde aspire edilir. Uygun ağız bakımı verilir. Kirli tüp tespit bağı yenisi ile değiştirilir. Tüp seviyesi kontrol edilir.

Atıklar uygun şekilde atılır. Eller El Hijyeni Sağlama, El Dezenfektanı Ve Eldiven Kullanım Prosedürü’ ne göre yıkanır. İşlem Yataklı Servisler Hemşire Gözlem Ve Sıvı İzlem Formu, KVC Yoğun Bakım Hasta İzlem Formu, Yoğun Bakım Hasta İzleme Formu’ na kaydedilir.

TRAKEOSTOMİ BAKIMI Trakeotomi: Hava yolu açıklığını sağlamak amacıyla trakea ön duvarının geçici olarak açılması işlemidir. Trakeostomi: Trakeanın dışarıya doğru ağızlaştırılarak oluşturulan açıklığa yapay bir hava yolu yerleştirilmesine denir.

Trakeostomi /trakeotomi bakımı verilirken standart önlemlere ve asepsi kurallarına uyulmalıdır. Trakeostomi kanül çervresinde antimikrobiyal topikal pomat kullanılmamalıdır. Trakeostomi stoma çevresi enfekte olmadığı sürece epitilizasyonu geciktirebileceği için iyotlu bileşikler kullanılmamalıdır.

Trakeostomi bölgesi kızarıklık, ödem, sekresyonun niteliği ve kanama açısından gözlenmelidir. Tanılama sıklığı 24 saatte bir ya da lüzum halinde yapılmalıdır.

Eldiven giyilir. Akciğerler solunum sesleri açısından değerlendirilir. Hastaya semi- fowler pozisyonu verilmeli, bilinci kapalı ise yan çevrilmelidir. Trakeostomi kanülündeki sekresyonlar uygun olarak temizlenir. Temizleme sonrası kanülün altındaki kirli spanç çıkartılır.

Yeni bir steril eldiven giyilir. İç kanül dış kanülün içerisinden çıkarılarak steril distile su ile fırçalayarak yıkanır. Steril spanç ile kurulanıp dış kanülün içerisine yerleştirilir ve kilitlenir.

Stomanın çevresi steril spanç ve steril distile su ile silinip kurulanır. Eğer kızarıklık varsa hasta enfeksiyon yönünden değerlendirilmelidir. Ortasından yarısına kadar kesilmiş steril spanç kanülün altına yerleştirilir.

Kirli olan kanül tespit bağının önce bir tarafı çıkartılıp temiz olan bağ takılır. Aynı işlem diğer taraf için uygulanır. Yeni bağlar boynun yan tarafına, boyun ile bağ arasına bir parmak girecek şekilde boşluk bırakarak bağlanır ve fazlalık uçlar makasla kesilir. Hasta rahat edeceği pozisyona getirilip ve oksijen verilir.

Atıklar uygun şekilde atılır. Eller El Hijyeni Sağlama, El Dezenfektanı Ve Eldiven Kullanım Prosedürü’ ne uygun yıkanır. İşlem Yataklı Servisler Hemşire Gözlem Ve Sıvı İzlem Formu, Kvc Yoğun Bakım Hasta İzlem Formu, Yoğun Bakım Hasta İzleme Formu’ na kaydedilir.