Orta öğretimdeki ders ve bölüm seçmeler aracılığıyla kızların dil ve sosyal, erkeklerin fen ve teknik bilimlerde yoğunlaşması, kadınların yüksek eğitimde.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE SİYASİ KATILIM
İŞ YAŞAMINDA CİNSİYET EŞİTSİZLİKLERİ
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Psikolog Yasemin Taşkın
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Mühendislik Eğitiminde Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
Yaşar KOCAOĞLU Demografik Dönüşüm ve Yaşlanma
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
G R U P ANGE R D.
FİNLANDİYA EĞİTİM SİSTEMİ
ŞİDDET NEDİR ? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ KATSAYI ENGELİ KALKTI MESLEK LİSELİLER İSTEDİĞİ ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLECEK!!!!
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
SINAV SİSTEMİ & BÖLÜMLER.
Sendikaların İşlevleri
ŞİDDET NEDİR???.
1. Sunum (Giriş - Ders Hakkında - Tanışma) Öğr. Gör. Mehmet Akif BARIŞ Medya ve Çocuk.
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Öğretmenin öğrenme üzerindeki etkisi Pek çok deneysel çalışma, öğretmenin öğrenci başarısı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.(Bkz.
T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Yöntem Araştırmaları Daire Başkanlığı Sınıflamalar ve Standartlar Grubu 5 Şubat FOET 1999 Eğitim ve Öğretim.
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
Dünya kadın emeği ile güzelleşir…
KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASI İÇİN YAPABİLECEKLERİMİZ VAR !
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
2016 YGS DEĞERLENDİRME VELİ BİLGİLENDİRME
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
K ADıN VE Ç ALıŞMA. K ADıNıN STATÜSÜ Ücretli Evde çalışan Görünmez emek Ücretsiz aile işçisi İşveren.
Eğitimden veriler.... Düzey Toplam Kadın Erkek Fark İlköğretim
Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
Kamu Okulları ve Özel Okullar:
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
Sendikaların İşlevleri
Ders Kitaplarında Cinsiyetçilik....
Küresel okur-yazarlık oranı yetişkin
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadın erkek kimliklerinin kuruluşunda ciddi bir etmen de okuldaki iş bölümü ve hiyerarşidir. Kadın öğretim.
Selim Sözdemir İşletme Koçu
DÜNYA DA OKULÖNCESİ ÖRNEKLERİ
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM.
ÜNİVERSİTE TERCİH KURSU OCAK 2018.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TC EŞİTLİĞİ VE EĞİTİM SİSTEMİ
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
FAKÜLTELER TAM ÜCRETLİ %75 BURS %50 BURS&İNDİRİMLİ %25 BURS&İNDİRİMLİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Orta öğretimdeki ders ve bölüm seçmeler aracılığıyla kızların dil ve sosyal, erkeklerin fen ve teknik bilimlerde yoğunlaşması, kadınların yüksek eğitimde bilim, mühendislik ve teknoloji alanlarından uzak durmalarının ilk işaretlerini verir. Genelde alt toplumsal ekonomik düzey ailelerden gelen öğrencilerin toplandığı mesleki teknik okullarda ise ayrışma, işgücü piyasasının cinsiyet ayrımcı örüntülerini yansıtmak itibarıyla daha da belirgindir.

Yüksek öğretimdeki kadın katılımının, erkeklere kıyasla çok daha hızlı arttığı ülkelerde bile kadınların alan tercihlerinin, erkeklerden çok farklı olmayı sürdürdüğü bilinmektedir. OECD ülkelerinin tümünde sağlık ve sosyal yardım, insan bilimleri, sanat ve eğitim kadınların en çok seçtiği alanlardır. Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Danimarka gibi kuzey ülkelerinde sağlık ve sosyal yardım alanlarından mezun olanların %20’den azı erkektir.

Erkekler için, mühendislik, imalat ve inşaat başta gelmekte, bunu matematik ve bilgisayar bilimleri izlemektedir (OECD 2006). Kadın akademisyenler de öğrencileri gibi gene en yüksek oranda dil ve edebiyat, sanat ve sağlık bilimleri gibi kadın alanlarında varlık göstermektedirler (United Nations, 2010). Türkiye’de kadınların farklı yükseköğretim alanlarındaki temsili, bu genel eğilimlerle benzeşmektedir (T.C. Başbakanlık KSGM, 2011).

Genel eğilim, yatay ayrışmanın yanında dikey ayrışmanın da oluşmasıdır Genel eğilim, yatay ayrışmanın yanında dikey ayrışmanın da oluşmasıdır. Yani kadınların yoğunlaştığı alanların itibarsızlaşması, yönündedir. Hangi alanda kadın oranları fazlaysa orada maaş ve ücretlerin düşük olması raslantısal değildir. Dolayısıyla pek çok ülkede kadınların ekonominin düşük ücretli sektörlerinde yığılmalarını yadırgamamak gerekir.

Mert ve babası trafik kazası geçirir Mert ve babası trafik kazası geçirir. Mert'in babası ameliyata giremeden yolda ölür. Mert ameliyata girerken onu ameliyat yapacak olan hekim ‘ben bu ameliyatı yapamam çünkü bu benim oğlum’ der. sizce bu nasıl olur? Mert’in iki babası mı var? Yoksa Mert evlatlık mı alınmış?

Okulun, psikolojik ve fiziksel olarak, kız çocuklarla kadınlar için nasıl bir ortam oluşturduğu ‘soğuk iklim’ metaforuyla tanımlanmaktadır. Psikolojik ortam olarak okul, sadece öğrenme süreçleri bağlamında değil, tırnaklar, saçlar, giysiler, arkadaş ilişkileri gibi konularda da sürekli kontrol uygulaması nedeniyle stresli bir ortam betimler.

Kızlar özellikle mercek altındadır, sıklıkla da öğretmenleri tarafından davranış biçimleri, ses tonu gibi konularda ek kısıtlamalara tabi tutulurlar (Martin,1998: 464-511; Hall, 1982). Erkekler fiziksel şiddete uğrarken kızlar daha çok sözlü ya da psikolojik şiddete maruz kalırlar (Sayan, 2007).

KAYNAKLAR “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” Editörler: Ebru Hanbay Çakır (Proje Toplumsal Cinsiyet Kilit Uzmanı) Işın Gürel (Proje İletişim Kilit Uzmanı) - Nur Otaran (Proje Uzmanı) Agacinski, S. (1998), Cinsiyetler Siyaseti, Ankara, Dost Kitapevi Ercan, C. A. (2014), Cinsiyetin Toplumsal Roldeki Yeri, Konya, Çizgi Kitapevi Yayınları Savran, G. A. Demiryontan N. T. (ed) (2012), Kadının görünmeyen emeği, İstanbul, Yordam Kitap (2. Basım)