KAFATASI KÖPRÜCÜK KEMİĞİ KÜREK KEMİĞİ KABURGAOMURGA GÖĞÜS KAFESİ PAZU KEMİĞİ DİRSEK KEMİĞİ EL BİLEĞİ LEYEN KEMİĞİ KUYRUK SOKUMU DİZ KAPAĞI : UYLUK KEMİĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kaslarla birlikte hareketini sağlarım.
Advertisements

Destek ve Hareket Sistemi
İSKELET.
FEN VE TEKNOLOJİ İSKELET HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI.
Vücudumuzun dik durmasını sağlayan ve hareket etmesine yardımcı olan sistemi biliyor musunuz?
İSKELET SİSTEMİ Hayvan vücuduna desteklik görevi yapan ve koruyan, kaslarla bağlantı yaparak hareketi sağlayan sisteme iskelet ve kas sistemi denir.
İSKELETİMİZ İskelet, vücudumuza belirli bir biçim veren, destek sağlayan ve kemiklerden oluşan yapıdır.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
EKLEM BİYOMEKANİĞİ Emrullah SEZGİN
ÇAĞDAŞ KOÇ AYDAN ÜSTÜNDAĞ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
ANATOMİ
ÇALIŞKAN CANAVARLAR Ders:Fen ve Teknoloji
KASLAR Gülümserken, gözlerimizi kırparken, yazı yazarken, yürürken, koşarken, herhangi bir yöne dönerken, el sallarken, başımızı çevirirken; iskelet (kemik),
Kas Sistemi.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İSLELET EKLEM VE KASLAR
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
İSKELET SİSTEMİ İnsanların ve hayvanların çatısını, duruşunu, destek yapısını meydana getiren temel sistem. Kasların tutunduğu, iç organların muhâfaza.
İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ
İskeletin Yapı ve Görevleri
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ.
DESTEK VE HAREKET Vücudumuzda, hareket edebilmemizi sağlayan yapılardan birisi kemiklerdir.
İSKELET VE DESTEK SİSTEMİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim Ali DAĞDEVİREN
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTESİ
Hareket etmek, koşmak ve oynamak ne güzel.
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM TANITIM SUNUMU
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Ders: Fen ve Teknoloji (4
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTESİ
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
İSKELET FERİZE ORAL. İSKELET İnsan iskeleti, kemiklerden oluşur ve bağlar (ligamanlar), kirişler (tendon), kaslar, kıkırdaklar ve diğer organlar tarafından.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF KONU: DESTEK VE HAREKET
BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZ
FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İSKELET Sağlık Slaytları
İSKELET SİSTEMİ
Hareket Sistemi Öğr. Gör. Ümmühan Demir.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Destek ve Hareket Sistemi
HAKKI TUFANER Eklemle ilgili sunu Eğitimhane.com.
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
A.Ç. B İ L G İ İ Ş L E M B Ö L Ü M Ü A.Ç Kemikleri birbirlerine bağlayan yapılara EKLEM adı verilir. A.Ç.
EKLEM BİYOMEKANİĞİ Emrullah SEZGİN
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
İSKELET SİSTEMİ.
HAZIRLAYAN: Fen Bil. Öğrt. Mervenur HOŞGÖR
KAS SİSTEMİ SYSTEMA MUSCULARE
SİSTEMLER.
Fen Ve Teknoloji ÜNİTE 1 : Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İSKELET SİSTEMİ
ANATOMİ. VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)
İSKELET SİSTEMİ MURAT AKYÜZ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
İSKELET SİSTEMİ
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
İSKELET SİSTEMİ
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
Sunum transkripti:

KAFATASI KÖPRÜCÜK KEMİĞİ KÜREK KEMİĞİ KABURGAOMURGA GÖĞÜS KAFESİ PAZU KEMİĞİ DİRSEK KEMİĞİ EL BİLEĞİ LEYEN KEMİĞİ KUYRUK SOKUMU DİZ KAPAĞI : UYLUK KEMİĞİ KAVAL KEMİĞİ

KEMİK YAPISI, VÜCUTTAKİ EN SERT YAPIDIR. KEMİK YAPISINA, KEMİKLER, KEMİK İLİKLERİ, VS. BÜTÜN BİLEŞENLERİ DAHİL OLMAK ÜZERE KEMİK DOKU DA DENİR. KEMİK YAPISI %30 ORGANİK MADDE, %25 SU, GERİ KALAN %45'LİK KISIMDA İSE MİNERAL İÇERİR. VÜCUDUN FİZİKSEL ŞEKLİNİ ALABİLMESİ İÇİN, DİK DURABİLMESİ VE YETERLİ SERTLİKTE OLMASI İÇİN KEMİK YAPISI OLMAZSA OLMAZ BİR YAPIDIR. BARINDIRILAN MİNERALLERİN BAŞINDA KALSİYUM GELİR. KEMİK YAPISI İÇİN VÜCUDUN KALSİYUM DEPOSUDUR DİYEBİLİRİZ.

EKLEM VÜCUDUN HAREKET EDEN HERHANGİ BİR BÖLGESİNDE İKİ KEMİK ARASINDA BULUNAN; ÇEŞİTLİ BAĞLARLA VEYA İÇİNDEKİ SIVIYLA VÜCUDA HAREKET KABİLİYETİNİ VEREN YAPIDIR. EKLEMLER, İSKELET SİSTEMİ VE KEMİKLERLE BERABER İŞLEV KAZANIRLAR. EKLEM VÜCUDUN HAREKET EDEN HERHANGİ BİR BÖLGESİNDE İKİ KEMİK ARASINDA BULUNAN; ÇEŞİTLİ BAĞLARLA VEYA İÇİNDEKİ SIVIYLA VÜCUDA HAREKET KABİLİYETİNİ VEREN YAPIDIR. EKLEMLER, İSKELET SİSTEMİ VE KEMİKLERLE BERABER İŞLEV KAZANIRLAR.

Hareket kabiliyetine sahip, fakat kapasitesi oynar eklemlerden biraz daha sınırlı eklemlerdir. Omurlarda ve göğüs kemiklerinde bulunan eklemler örnek olarak gösterilebilir. Yarı oynar eklemlerin amacı vücudu hareket ettirmekten çok; hareket esnasında ilgili bölgeye esneklik kazandırmaktır. Yani vücudun hareketi sırasında ikincil derecede işlev görürler. Hareket kabiliyetine sahip, fakat kapasitesi oynar eklemlerden biraz daha sınırlı eklemlerdir. Omurlarda ve göğüs kemiklerinde bulunan eklemler örnek olarak gösterilebilir. Yarı oynar eklemlerin amacı vücudu hareket ettirmekten çok; hareket esnasında ilgili bölgeye esneklik kazandırmaktır. Yani vücudun hareketi sırasında ikincil derecede işlev görürler.

HAREKET YETENEĞİ OLMAYAN, GÖREVİ BİRBİRİNE BAĞLADIĞI İKİ KEMİK ARASINDAKİ BAĞLARI SIKILAŞTIRIP DAYANIKLILIK KAZANDIRMAK OLAN EKLEMLERDİR. KAFATASI KEMİKLERİ ARASINDA BULUNAN OYNAMAZ EKLEMLER BUNA EN GÜZEL ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLEBİLİR.

Kaslar, vücutta kemiklere kuvvet uygulayarak vücudun hareket etmesini sağlayan yapılardır. Vücuda destek veren ve hareket etmesini sağlayan kemikler, kas ve eklemlerin yardımı ile bir arada çalışır

İSKELET KASLARI OLARAK TANIMLANIR. HÜCRELERİ UZUN VE SİLİNDİR ŞEKLİNDEKİ HÜCRE ZARININ ALT KISMINDA YER ALIR. İSKELETE BAĞLI OLARAK ÇALIŞIRLAR. ÇİZGİLİ KASLAR İSKELET İLE BERABER VÜCUDUN HAREKET ETMESİNİ GERÇEKLEŞTİRİR. ÇİZGİLİ KASLAR KİŞİNİN BEYİN KONTROLÜ VE İSTEĞİ ÜZERİNE ÇALIŞIR. DÜZ KASLARA GÖRE HIZLI BİR ŞEKİLDE KASILIR VE ÇABUK YORULUR.

Düz kaslar mekik şeklindedir ve kas hücreleri tek çekirdekten oluşur. Oval şekli anımsatan çekirdekler hücrelerin ortasında konumlanır. Düz kaslar çizgili kaslara oranla daha yavaş, daha düzenli ve uzun süreli yapılardır.

 SPOR YAPARAK DESTEK VE HAREKET SİSTEMİMİZİN GELİŞİMİNİ SAĞLARIZ.  KASLARIMIZ İNCİNDİĞİ ZAMAN MASAJ YAPARAK RAHATLAMASINI SAĞLAMAK.  OTURURKEN VE YÜRÜRKEN DİK ŞEKİLDE DURMALIYIZ FAZLA KİLOLARIMIZDAN KURTULMALIYIZ.  ÇÜRÜK DİŞ SORUNLARIMIZ VARSA KISA SÜRE İÇERSİNDE TEDAVİ EDİLMELİ.  YAŞADIĞIMIZ BÖLGENİN SICAKLIĞI VE NEMİN VÜCUDUMUZA UYUMLU OLMASI GEREKMEKTEDİR.