X- IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Simetri ekseni (doğrusu)
Advertisements

Bileşikler ve Formülleri
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
    SiMETRi SiMETRi.
MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.
Bölüm 5 kristal yapıIı kusurlar
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
simetri işlemi ve simetri elemanları
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
MADDEYİ TANIYALIM
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
CRYSTAL SYSTEMS Based on unit cell configurations and atomic arrangements.
KATILARDA KRİSTAL YAPILAR
Kristal Katılar Kristal katılar
Maddenin tanecikli yapısı
Maddenin Tanecikli Yapısı
6. KRİSTAL FORMLARI Form (aynı anlamda olmamakla birlikte şekil) terimi kristallerin dış görünümlerini ifade etmek için kullanılır. Kristalografide ise.
SİMETRİ  .
ÖRÜNTÜLER, ÖTELEME VE SÜSLEMELER
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
Mineraloji-Petrografi
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KİMYASAL BAĞLAR
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
DİKDÖRTGEN-KARE KONU ANLATIMI VE SORU ÇÖZÜMLERİ
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
Katılar.
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
Katılar & Kristal Yapı.
Maddenin yapısı ve özellikleri
E ÖDEV KULLANICISI.
KİMYASAL BAĞLAR.
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
Artarsa. artarsa 4 KATILAR tipik geometrik şekilli şekilsiz 5.
Glikoz,laktik asit gibi polarize ışık düzlemini sağa sola çeviren maddelere daha öncede söylendiği gibi optikçe aktif maddeler denir.Bunlardan polarize.
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
Tipik Kristal Yapılar – Kuasi-kristaller
SİMETRİ ELEMANLARI (TRANSLANSYONSUZ) Kristallerde bulunan yüzey, kenar ve köşe gibi aynı değerli kristal unsurların belli bir düzen içinde yerleşmiş.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
BÖLÜM 2 Kristal Yapılar ve Kusurlar.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
KİMYADA PROBLEM ÇÖZÜMÜ - I Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Kristal Eksenleri Kristaller geleneksel olarak 3 (veya 4) referans eksen düzenine göre Bu hayali referans çizgilerine kristal eksenleri denir Eksenler,
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
F=hA BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER
Element , Bileşik ve Karışımlar
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Quiz 2 Soru 1. FeF2 tetragonal rutil yapıdadır. Örgü parametreleri ise a=0.4697nm ve c= nm’dir. Mol kütleleri Fe= gmol-1 ve F= gmol-1.
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
1 Amorf katılar  Atom, iyon veya moleküller rastgele düzenlenmişlerdir.  Belirli bir geometrik şekilleri ve e.n. ları bulunmaz.  Örnek: cam, plastik,
Kimyasal Bağlar- İzomeri
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
BÖLÜM 6 Katılar. BÖLÜM 6 Katılar KATIDAKİ ATOMLAR Madde katı durumda iken atomları veya molekülleri belirli, sabit yapıda dizilmişlerdir. Atomlar konumlarını,
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
Sunum transkripti:

X- IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ “KRİSTAL YAPI ANALİZİ” Prof. Dr. Ayhan ELMALI

Katı Cisimler Kristal Amorf Kristal:Atom, molekül veya atom ve molekül gruplarının üç boyutta periyodik olarak düzenlenerek birikmiş hallerine kristal denir. Amorf: Eğer katı madde içinde periyodik bir düzenlenme yoksa ona amorf denir.

SİMETRİ İki şekil herhangi bir yolla birbiri üzerine çakışıyorsa, bu şekillere simetriktir deriz. Şekilleri birbirleriyle çakıştırmak için şu simetri elemanları vardır. Öteleme Dönme Noktaya göre simetri alma Yansıma Yansıma + öteleme Dönme + öteleme Yukarıdaki işlemlerle bir atom grubu uzayda çok sayıda yinelenir ve böylece makroskopik kristal elde edilir.

a) Öteleme Öteleme işlemi ile ‘9’ şeklinin düzlemi doldurmasını görüyoruz. Bu işlem sonucunda katı maddeyi oluşturan moleküllerin biçimleri yani moleküldeki atomları birbirine bağlayan vektör uzunlukları ve bu bağlar arasındaki açı değişmez.

9 9 9 b 9 9 9 9 9 9 9 9 9 a a a a

b)Dönme Bir şeklin bir eksen etrafında bir α açısı kadar dönmesi ile o şeklin simetrikleri elde edilir. α açısı her değeri alamaz. n bir tam sayı olmak üzere n.α = 360° bağıntısına uymak zorundadır. n 1 2 3 4 6  360° 180° 120° 90° 60°

9 6 6 120º

Aşağıdaki şekilde üçlü dönmelerle birbirine bağlı üç molekülün dönme merkezine t1 ve t2 ötelemelerinin uygulanması ile uzayı doldurması görülüyor.

Öteleme+üçlü dönme 6 6 6 9 9 9 9 9 9 b 6 6 6 a 9 9 9 9 9 9

c) YANSIMA Bir m düzlemine göre simetri alma işlemidir. Kristalin bir, iki veya üç simetri düzlemi bulunabilir. m → ← m düzleminde yansıma

Art arda yansımalar m1 m1 m1 m1 m1 m2 ← →

d) Simetri Merkezi Simetri merkezi i, c veya E ile gösterilir. Moleküller birbirine simetri merkezi ile bağlı ise kusursuz olarak büyümüş bir makro kristalin yüzeyleri de birbirine simetri merkezi ile bağlıdır. 9 6

Simetri merkezi+öteleme 6 6 6 6 9 9 9 9 6 6 6 6 9 9 9 9 b 6 6 6 6 9 9 9 9 a

Öteleme + dönme bileşik hareketine vida ekseni, öteleme + yansıma düzlemine de kayma düzlemi denir. Bileşik simetri öğelerini ileride uzay gruplarında göreceğiz.

Baz ve Birim Hücre Kristal, yapı birimlerinin üç boyutta periyodik olarak tekrarlanmaları ile meydana gelir. Yapı birimi bakır kristalinde dört atom, tuz kristalinde ( Na ve Cl atomlarının simetri ile bağlanmasıyla oluşan ) dört çift atomdan ibarettir. Organik maddelerde yapı birimi, yüzlerce atom içerebilir. Bu içeriğe baz denir.Baz bir tek atom veya molekül olabileceği gibi simetri öğeleri ile bağlı 2, 3, 4, 6, 8, vb. çok sayıda molekülden de oluşabilir.

Kristal bu bazların a, b ve c vektörleri yardımıyla büyük sayıda tekrarlanması ile oluşur. Bir noktadan başlayan a, b ve c vektörleri bir paralelyüz oluştururlar. Bu paralelyüze birim hücre denir. Birim hücre kenarları 2Å dan başlayarak 100Å ve daha yüksek değerlere de çıkabilir.

Kübik olarak kristalleşen bazı maddelerin a, kenar uzunlukları; Demir ( Fe ) 2.86Ǻ Lityumoksit ( LiO ) 4.61Å Manganez ( Mn ) 8.89Ǻ Heksaaminobenzen ( C6 H12 N6 ) 15.14Ǻ

Makroskopik bir kristalde birim hücre sayısı büyüktür. Örnek: 0.2 x 0.3 x 0.5 mm boyutlu bir kristalin birim hücre boyutları ortalama 10Ǻ ise ; N = 0.02 cm x 0.03 cm x 0.05 cm = 3.1016 ( 10.10-8cm )3 Adet birim hücre vardır. Yani kristalin üç doğrultusunda birim hücre 200.000, 300.000 ve 500.000 kere tekrarlanmıştır.

Sağ ve Sol Şekiller Dönme ve öteleme ile üst üste gelebilen şekillere sağ (kongrüant) şekiller; yansıma ve nokta simetrisi ile üst üste gelebilen şekillere de sol (enantiyomorfik) şekiller denir. → ile ← sol şekil, 6 ile 9 sağ şekillerdir. İki kere yansıma ile elde edilen şekiller kongrüant olurlar.

Aynı maddenin kristalleri bazen sol, bazen sağ şekilli olabilir Aynı maddenin kristalleri bazen sol, bazen sağ şekilli olabilir. Örneğin; kuvartz. Kristalin bazı fiziksel özellikleri bu yüzden yön değiştirir. Örneğin çizgisel kutuplanmış bir ışığın kutuplanma düzlemini sağ ve sol kristalden geçerken biri sağa, öteki sola döndürür.

Bir Kristalin Yoğunluğunun Hesaplanması Kristalin birim hücre parametreleri ve kimyasal formülü biliniyorsa yoğunluğu hesaplanabilir. Birim hücre kütlesi birim hücredeki molekül sayısı ile bir molekülün kütlesinin çarpımıdır. ρ = D = Z.M V M: Molekül kütlesi Z: Molekül sayısı V: Birim hücre hacmi

Örnek: Heksoaminobenzenin yoğunluğu C6 H12 N6; Atom ağırlıkları H=1.08 molgram C=12.011 molgram N=14.007molgram M=6x12.011+12x1.08+6x14.007 M=169.07 molgram Bir molgramda 6.023x1023 molekül olduğundan M’yi 6.023x1023 ile böleriz. V= (15.14Ǻ )3 =3470.38x10 -24 cm3 ρ= Z.169.07 = Z.169.07x1.66 gr 6.023x10 23x 3470.10 -24 3470 cm 3 Z=16 ρ= 1.29 g/cm3