Bazı Önemli Konular.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı Önemli Konular.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
(Özkütle). Hacim: Maddenin uzayda kapladığı yere hacim denir. Hacim birimi mililitre (mL) ya da santimetreküp (cm 3 ), Litre (L) ya da desimetreküp (dm.
KÜTLE VE HACİM Hazırlayan Ve Sunan: M.İbrahim M. TÜRKMEN.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
Spring 2002Force Vectors1 Bölüm 2 - Kuvvet Vektörleri 2.1 – 2.4.
 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir,
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
/ 91 Beyin Fırtınası Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Bölüm 4 –Kuvvet Sistem Bileşkeleri
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
KUVVET, İVME VE KÜTLE İLİŞKİSİ. İvme nedir? Hareket eden bir cismin hızının birim zamandaki değişimine denir.birim.
11. SINIF: KUVVET ve HAREKET ÜNİTESİ Denge
DOSYA YÖNETİMİ MUSTAFA TEZCAN MART, 2017.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
DENGE SICAKLIĞI (Td).
Parametrik Olmayan İstatistik
Parametrik Olmayan İstatistik
Arş. Gör. Dilber Demirtaş
Genel form sembollerinde
Motor Yakıtlarının Genel Özellikleri Yanma için gerekli hava miktarı
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
HAVA K İ RL İ L İĞİ. BGHKJ GTÖYJÖF.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)
ZEMİN NEMİ-HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ
DOSYA YÖNETİMİ MUSTAFA TEZCAN MART, 2017.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
NBP103 Programlama Temelleri Öğr. Gör. Mahmut Kılıçaslan
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
k05a. Hidrolik Pnömatik Sistemler
İstanbul Vinç Kiralama Hizmetleri
Jeoteknik Sondajlar.
Madde ve Maddenin Özellikleri
SÜREÇ ODAKLILIK.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
Konu 2 Problem Çözümleri:
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GEZEGENLER VE YAPILARI
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
YAYLAR.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Şekildeki tek silindirli motorda uzuv kütlelerinin O2, A ve B yataklarında topaklandığı düşünülmektedir. Bu sistemdeki sarsma kuvvetini önleyebilmek/azaltabilmek.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Newton’un Hareket Yasaları
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
MODÜL 5.1 arabuluculuk AŞAMALARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

Bazı Önemli Konular

Giren madde - Çıkan madde = Biriken madde (inlet-outlet= accumulation) KÜTLE DENKLİĞİ Kütle denkliği, kütlenin korunumu yasasının bir gereğidir. Giren madde - Çıkan madde = Biriken madde (inlet-outlet= accumulation) Madde denkliğini yaparken aşağıda verilen sıranın izlenmesi gerekir: Probleme göre bütün girdi ve çıktı akımlarının kütlesinin ve komposizyonunun bilinen data olarak toplanması, Bir blok diagram çizip üzerinde girdi ve çıktının belirtilmesi ve sistemin sınırlarının çizilmesi, Bütün verilen dataları blok diagram üzerine yerleştirmek, hesaplama için temel bir miktar seçmek, Seçilen esasa göre madde denkliği yapmak.

KÜTLE DENKLİĞİ Örnek1; Dilim patatesler (nem içeriği %75) paralel akımlı bir kurutucuda kurutulacaktır. Kurutucuya giren havanın nem içeriği 1 kg kuru hava başına 0,08 kg sudur. Kurutucuyu terk eden havanın nem içeriği 1 kg kuru hava başına 0,18 kg sudur. Kurutucudaki havanın akım hızı saatte 100 kg kuru havadır. Sisteme saatte 50 kg ıslak dilimlenmiş patates patates kurutulmak üzere giriyor. Buna göre; Kurutulmuş patatesin miktarı? Kurutucuyu terk eden patatesin kuru bazdaki nem içeriği nedir?

KÜTLE DENKLİĞİ Verilenler; Kurutucuya giren patates dilimi miktarı (F)=50 kg Süre (h)= 1 h Giren Hava: 0,08 kg Su/kg kuru hava 100 kg/saat kuru hava 50 kg ıslak patates dilimi/saat Nem içeriği:75% (ıslak ağırlık (WB)) Çıkan Hava; 0,18 kg Su/kg kuru hava Ürün: Nem içeriği?? I E F P Sistem diyagramı

Çözüm: Temel 1 h Kurutucuya giren hava kütlesi=kuru hava kütlesi + suyun kütlesi I= 100 + 100 × 0,08 I= 108 kg 3. Kurutucudan çıkan hava kütlesi=kuru hava kütlesi + suyun kütlesi E=100 + 100 × 0,18 E= 118 kg

4. Kurutucuda toplam denklik; I + F = E + P 108 + 50 = 118 + P P= 40 kg b. Başlangıçta 50 × 75/100 = 37,5 kg su ve 12,5 kg kuru madde var, Ürün miktarı 40 kg ve bunun 12,5 kg kuru madde; ise % kaçı sudur? =12,5 × 100/40 = 68,75 kg nem (%68,75) ve %31,25 kg kuru madde ise; üründe kuru bazdaki nem içeriği: 68,75/31,25= 2,2kg su/kg kuru maddedir.

KÜTLE DENKLİĞİ  

KÜTLE DENKLİĞİ Çözüm2 (devam): Birim zamanda seperatörden çıkan kütleler: Çıkan kremanın kütlesine A diyelim ve bunun yağ içeriği 0,45X olacaktır. Yağsız sütün (skim milk) kütlesi (5833-A) olacaktır ve bunun yağ içeriği 0,0045 x (5833-A) olacaktır. Yağ bakımından kütle denkliği kurulduğunda; Seperatöre giren yağ= seperatörden çıkan yağ 5833 x 0,04 = 0,0045x(5833 - A) + 0,45A ve A=465 kg’dır. Elde edilen krema miktarı= 465 kg/saat ve Elde edilen yağsız süt miktarı= 5833-465= 5368 kg/saat olacaktır.