klasik mantik önermeler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
Advertisements

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
CÜMLEDE YAPI.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
©McGraw-Hill Education, 2014
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Program Tasarım Modelleri
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
İşlev Açısından Kelime Türleri
OKUL ÖNCESİNDE KAVRAM KARİKATÜRLERİ
KLASİK MANTIK Mantıkta anlam taşıyan en küçük birime Kavram (terim) denir. Kavramlarla yapılan bilgilendirme amaçlı ifadelere Önerme; önermelerden yeni.
Metinlerin Sınıflandırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Kaldırımlar Yayalarındır
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
İDEOLOJİ’DE YENİ TARTIŞMALAR
Temel mantık diagramları ve doğruluk tabloları
FİİLLERDE ÇATI.
Problem Çözme ve Algoritmalar
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
YAPI STATİĞİ II Düğüm Noktaları Hareketli Sistemlerde Açı Yöntemi
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Neden sevilmez.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
BİLEŞİK ÖNERMELERİN ELEKTRİKDEVRELERİNE UYGULANMASI
EMPATİK İLETİŞİM 1.
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
MADDEYİ TANIYALIM.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İşlemciler.
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI
İçerik Analizi Sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı anlam ve/veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara.
HUKUK BAŞLANGICI 2.
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
Her ülkenin sistemi ne olursa olsun, eğitim politikasının en üst seviyede amacı, bireyi topluma yararlı hale getirmektir. BİREYİ TOPLUMA YARRLI HALE GETİRME;
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Sunum transkripti:

klasik mantik önermeler

ÖNERME NEDİR? Önerme kavramlar arasında bağlantı kurmaktır. Bir tasdik ve bir hükümdür. Önermenin doğru veya yanlış olması gerekir.

Ibni sina önermeyi şu şekilde tanımlar; önerme iki şey arasında nisbettir ki, onun hükmü ya doğruluğu ya da yanlışlığıa delalet eder.

ÖNERMENİN UNSURLARI ÖNERMENİN 3 UNSURU VARDIR 1-ÖZNE 2-YÜKLEM 3-BAĞ

ÖRNEĞİN; EV GÜZELDİR. ÖZNE= EV YÜKLEM=GÜZEL BAĞ=DIR

ÖNERMENİN ÇEŞİTLERİ AİT OLDUKLARI ALANLARA GÖRE ÖNERMELER TARAFLARI BAKIMINDAN ÖNERMELER NİTELİKLERİ BAKMINDAN ÖNERMELER YAPILARI BAKMINDAN ÖNERMELER KONUNUN VARLIK SAHASINA GÖRE ÖNERMELER KARMAŞIK ÖNERMELER

AİT OLDUKLARI ALANLARA GÖRE ÖNERMELER Bir önermenin ait olduğu alana göre doğrulanma şekli vardır. Mesela dini bir önermeyi bilimsel bir önermeye uygulanan methodla inceleyemeyiz. Örneğin; Allah’ın gazabı ağırdır ve Masa ağırdır ifadeleri aynı kıstasla ölçülemez.

Tarafları bakımından önermeler Yüklemli ve şartlı olarak ikiye ayrılır. Yüklemli önerme Önermelerde bağ kaldırıldığında iki taarafta tek kavram kalıyorsa yüklemli önerme söz konusudur. Şartlı önerme Önermedeki bağ kaldırıldığında iki tarafta bir kavram değil de birer cümle kalıyorsa şartlı önerme söz konusudur.

Nitelikleri bakmından önermeler Nitelik itibariyle önermeler olumlu ve olumsuz olmak üzere ikiye ayrılır. Özneyle yüklem arası ilişki tasdik ediliyorsa bu önerme olumludur. Örneğin; ‘Ahmet çocuktur’. Özneyle yüklem arası ilişki tasdik edilmiyorsa bu önerme olumsuzdur. Örneğin; ‘Ahmet çocuk değildir’.

Yapıları bakmından önermeler Basit ve bileşik olmak üzere ikiye ayrılır. Basit önermeler tek hüküm taşır. Mesela; hava güneşlidir. Bişelik önermeler 2 veya daha fazla önermeye ayrılabilen önermelerdir. Mesela; hava güneşli ise karlar erimiştir.

Konunun varlık sahasına göre önermeler Önermeler konularının bulunduğu yere göre dış önermeler, gerçek önermeler ve zihni önermeler olarak üçe ayrılmıştır. Önermenin konusunun zihnin dışında varlığı varsa ve dışta var olan bu konuya göre hüküm veriliyorsa dış önerme söz konusudur. Mesela ‘her ateş sıcaktır’.

Önermenin konusu zihnin dışında var olmayıp da var olduğu farz edilerek hüküm verilen önermeler gerçek önermelerdir Mesela ‘Anka kuşu uçucudur’.

KARMAŞIK ÖNERMELER Önermede konu ve yüklem tek olmakla birlikte konu ve yükleme bazı tamamlayıcı bilgiler ekleniyorsa karmaşık önerme söz konusudur. Karmaşık önermede konu veya yüklemin anlamını açıklayan küçük cümleye tali cümle denir. Şımarık ve yaramaz çocuklar onların davranışlarından rahatsız olanlarca sevilmezler.

Önermelerde cihet Cihet mantığın en önemli konularından birisidir. Önermeler bir kayıtla kayıtlandıkları zaman farklı anlamlar ifade ederler. Cihet yalnızca önermelerde değil kıyaslarda da kullanılmaktadır.

Bir önermenin işaret ettiği şeyin mümkün, imkansız ya da zorunlku olup olmamasına cihet denir. Bir başka ifadeyle cihet hüküm üzerine verilmiş hükümdür.

Mütekaddimin denilen mantıkçılar önermelerde 3 cihet kabul eder. Vücub(zorunluluk), imtina(imkansızlık), imkan.

Önermelerin hükümleri ÇELİŞKİ; İKİ ÖNERMENİN OLUMLULUK VE OLUMSUZLUK YÖNÜNDEN BİRBİRİNDEN FARKLI OLMASIDIR Kİ BU FARKLILIK O İKİ ÖNERMEDEN BİRNİN DOĞRU, DİĞERİNİN YANLIŞ OLMASINI GEREKTİRİR. DÖNDÜRME;DÖNDÜRME BİR ÖNERMENİN DOĞRULUK YANLIŞLIK, OLUMLULUK OLUMSUZLUK DURUMUNU BOZMADAN ÖZNESİNİ YÜKLEM VE YÜKLEMİNİ ÖZNE YAPMAKTIR.