Istanbul Memorial Hospital, ART and Reproductive Genetics Center

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kötü over yanıtlı olgularda tedavi seçenekleri
Advertisements

ART ‘DE ÇOĞUL GEBELİKLER TÜRKİYE’DE GÜNCEL DURUM
Yardımcı Üreme Tedavilerinde Komplikasyonlar Azaltılabilir mi ?
Riskler / Yan etkiler Ciddi OHSS Assit Plevral effüzyon tromboz PCO / PCOS x 3-4 MacDougall et al, 1990 BG.
ART UYGULAMALARINDA ÇOĞUL GEBELİKLERİN ÖNLENMESİ
SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
Doç. Dr. Süleyman GÜVEN Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi
Prof.Dr.Erol TAVMERGEN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
AÇIKLANAMAYAN İNFERTİLİTEDE IUI vs. IVF
IVF’TE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
KOH Sikluslarında Luteal Faz Desteği
Dr. Cemal Posacı D.E.U.T.F İzmir
SİLDENAFİL SİTRAT’IN IVF’TE KULLANIMI
BLASTOKİST TRANSFERİ Dr. Hakan Özörnek.
IVF İçin Ovaryan Stimülasyonda GnRH Agonistleri mi, Antagonistleri mi?
IVF Sikluslarında hCG Günü Progesteron Yüksekliği Önemli mi?
IVF SİKLUS İPTALLERİ SINIFLAMASI
Kontrollü ovarian hiperstimülasyonda yeni kavramlar: Luteal fazda stimülasyon, dual trigger, oosit pooling Dr. L. Cem Demirel Ataşehir Memorial Hastanesi,
Tekrarlayan YÜT başarısızlıklarına nasıl yaklaşalım
Endometrial Kalınlığın IVF Başarısındaki Yeri
KÖTÜ OVARYAN YANITLI OLGULARIN SİKLÜS İPTAL KRİTERLERİ NE OLMALIDIR?
Erken Over Yetmezliği Erkut ATTAR,M.D.,PhD.
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
Is premature LH surge a poor prognostic factor for IVF cycles
EMBRİYO GELİŞİMİNDE KOKÜLTÜRÜN YERİ
Over Rezervi ve Rezerv Testleri
Tek Embryo Transferİ (SET)
Dr. Hakan Özörnek EUROFERTIL İstanbul. Mart 2010 dan beri yürürlükte 35 yaş altı hastalarda ilk iki siklusta tek embryo trasferi, Diğer tüm hastalarda.
GnRH AGONİST GnRH ANTAGONİST POOR RESPONDER BACKGROUND. This is the first published report of a prospective, randomized, controlled trial comparing a.
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
Implantasyonda Hangisi Önemli? Dr. Ulun Uluğ III Üreme Tıbbı Derneği Kongresi, Antalya, 2011.
Hasta Dostu Tedaviler: Mümkün mü?
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY A N K A R A GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
IVF’DE LUTEAL FAZ DESTEĞİNDE GÜNCEL DURUM
Doğal ve indüklenmiş sikluslarda endokrin farklılıklar
Tek Embriyo Transferinin Neresindeyiz? Prof. Dr. Tayfun AlperOndokuz Mayıs ÜniversitesiSamsun.
TUBAL EKTOPIK GEBELIKLERDE METOTREKSAT TEDAVISI VE BHCG SEYIYELERI ILE KORELASYONU Dr. Aşkın DOĞAN
GnRH Antagonist ve İmplantasyon
GNRH AGONİST İLE OVULASYON TETİKLENMESİ
Doç. Dr. Bülent Yılmaz İzmir Katip Çelebi Üni. Tıp Fak.
18 Mayıs 2013 TJOD ANTALYA PROF.DR. ESRA BULGAN KILIÇDAĞ.
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı.
PROF.DR.SEDAT KADANALI TSRM II. BAŞKANI IVF uygulamalarında daha sağlıklı embriyonun oluşturulması için klinisyenin labaratuvara maximum katkısı nasıl.
Preimplantasyon Genetik Tarama
Türkiyede Embriyoloji Sertifikasyonu Sorunlar ve çözümler
PCOS Non-IVF'te Gonadotropin Tedavisinde Kritik Noktalar
Tek Embryo Transferinde IVF laboratuarının önemi Dr. Tuğçe Pehlivan Budak
BMI DÜZEYİ VE ÜREME BAŞARISI DOÇ.DR.MUAMMER DOĞAN DR.RUHAT KARAKUŞ DR.AND YAVUZ DR.KIVANÇ ŞAHİN.
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
Donmuş embryo transferi için endometriumun hazırlanması
SURGERY VERSUS IVF FOR ENDOMETRİOSİS
Oosit Kryoprezervasyonu
Treatment Method For Vulvovagınal Candıdıasıs In Pregnancy
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Yard Doç Dr İlkay BOZ, Dr Gamze TESKERECİ Doç Dr Murat ÖZEKİNCİ
Yard Doç Dr Günseli Özdemir Medipol Üniversitesi IVF Ünitesi TJOD 2017
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
Freeze -All Stratejisi IVF başarısını artırır mı ?
Taze embriyo transferinden vaz geçme zamanı geldi mi?
ART ‘de Ovulasyon Trigger Yöntemleri
Frozen thaw sikluslarda endometrium hazırlığı
IVF’de Endometrial Reseptivitenin Rolü ve Luteal Faz Stratejileri
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE TREATMENT APPROACHES OF ECTOPİC PREGNANCIES ACCORDING TO GESTATIONAL WEEK Op. Dr. Nurullah PEKER.
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ
The impact of salpingectomy and single dose systemic methotrexate treatments on ovarian reserve in ectopic pregnancy Cagdas Sahin M.D.a, Enes Taylan M.D.a,
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Was/were “idi”.
Kemoterapi: yeni standart olabilir mi, niçin?
Sunum transkripti:

Istanbul Memorial Hospital, ART and Reproductive Genetics Center Which euploid embryo transfer strategy is better, fresh versus frozen, in advanced maternal aged patients undergoing PGD Doç. Dr. Gökalp Öner Istanbul Memorial Hospital, ART and Reproductive Genetics Center

Past and future perceptions of an ART treatment cycle Yesterday Today and Tomorrow GnRH agonist protocol GnRH antagonist protocol hCG for final oocyte maturation GnRH agonist for final oocyte maturation Fresh embryo transfer – slow freezing of supernumerary embryos Vitrification of all embryos - ‘freeze all’ Embryo transfer as SET, DET, TET, QET SET in subsequent natural or artificial cycle OHSS 2-5% OHSS 0% Multiple pregnancies 20% Multiple pregnancies 0% ART tedavilerinin dünü ve bugününe baktığımız zaman dününde agonist protokoller, Hcg ile triger, slow freezing, birden fazla embryo gelişimi, artmış OHSS riski ve çoğul gebelikler varken bugün ve yarınında antagonist protokol agonist triger, vitrifikasyonla all freeze, tek embryo transferi, sıfır OHSS ve çoğul gebelikler bulunmaktadır. Focus on REPRODUCTION / 2016 ESHRE Christope Blockeel

Assisted reproductive technology ART Assisted reproductive technology IVF Clinic Embryology Genetics Personalized Controlled Ovarian Stimulation AMH AFC (3D/4D USG) Extended culture to the blastocyst stage Culture Media QC/ QA Vitrification Trophectoderm biopsy aCGH NGS Karyomapping Başarılı bir ART için kişiye özel COS protokolleri, gelişmiş embryo kültür ve vitrifikasyon teknikleri ve tabi ki tek gen hastalıkları ve 38 yaşından büyük artmış anne yaşına bağlı anöploidi riski için pregenetik tanı önemlidir.

İmplantasyon için: Reseptif endometrium Blastocyst aşamasında fonksiyonel olarak normal embryo Ve bu ikisi arasında sağlıklı bir dialog (hücresel/moleküler) gerekli Klasik sperof bilgisine göre implantasyon başarısı için reseptif endometrium, blastokist aşamasında öploid embryo ve ikisi arasında senkronizasyon gerekir.

Embryo Gelişimi Embryo gelişiminde 5. gün embryosunun trofektoderm hücrelerinden preimplantasyon genetik tanı için biyopsi yapılmaktadır.

Embryo Kalitesi Embryo kalite sınıflaması ekspansiyon, iç hücre topluluğu ve trofektoderm hücre yoğunluğuna göre yapılmaktadır.

Sadece Embryo Kalitesi mi ya Genetik 35 yaşından sonra sadece morfoloji değil embryonun genetik olarak öploid olmasıda önem kazanmaktadır.

Determinants of Clinical Success Ovarian reserve Finding Transferrable Embryo(s) FemaleAge Klinik başarı için transfer edilebilecek embryo, over

2013te CDC’in raporuna göre amerikadaki 497 art merkezinin sonuçlarına göre

ART’YE BAŞVURAN HASTALARIN % 65’İ 35 yaşından büyük ve özellikle 38 yaşından büyük ileri anne yaşına bağlı anlamlı azalmış canlı doğum ve artmış düşükler görülmektedir. Bunun en sık sebebi kromozomal bozukluklardır.

Ovarian reserve: (AMH level & AFC) Ovarian response We have to focus on.... Maternal age Ovarian reserve: (AMH level & AFC) Ovarian response No of cumulus oocyte complexes (COCs) No of mature oocytes (MII) No of embryos (top quality & euploid) How to transfer fresh or frozen-thawed Bundan dolayı kadının yaşı, over rezervi, overin cevabı ve embryoyu nasıl transfer edeceğimiz üzerine odaklanmalıyız.

Öploid embryo oranları artan yaşa ve elde edilen embryo sayısına göre değişmektedir.

En az 1 euploid embriyo bulma oranı En az 1 euploid bulma orani Yaş <35 35-37 38-40 41-42 ≥43 Biyopsi Yapılan Blastocyst 1 57.9% 33.3% 41.7% 14.4% 12.9% 2-3 78.7% 67.9% 56.6% 34.6% 16.5% 4-5 90.5% 90.0% 74.0% 57.6% 46.7% ≥6 94.4% 93.3% 92.3% 73.9% 61.1% Burda kliniğimizde görülen öploid embryo bulma oranları görülmektedir.

Munnenin yeni yapılan prospektif çalışmasında NGS ile öploid bulunan embryolar dondurulmuş çözülmüş embryo transferi ile verildiğinde artmış devam eden gebelik oranları ve canlı doğum oranları ile ilişkili bulunmuştur.

Başka bir retrospektif çalışmada da benzer şekilde

Fresh sikluslarda Frozen sikluslarına göre anlamlı olarak azalmış implantasyon ve canlı doğum Dondurulmuş çözülmüş embryo transferinde anlamlı artmış implantasyon ve canlı doğum oranları görülmektedir. Bu bulgular euploid embryo transferinin COS’tan etkilenmemiş endometrium hazırlığı sonrası yapılmasının daha uygun olduğunu göstermektedir

Bizim Çalışmamız 38-43 yaş arasında D5 ve D6 embryolarına anöploid açısından biyopsi yapılan 317 hasta dahil edilmiştir. Retrospektif aCGH yöntemi ile genetik analiz yapılmıştır Fresh transfer yapılan 138 hasta frozen transfer edilen 179 hasta bulunmaktadır.

Öploid embryo için tercih edilen ET stratejileri ‘‘freeze-all’’ embryo veya fresh embryo Freeze all da embryolar D5 veya 6 da trofektoderm biyopsisi yapıldıktan sonra dondurulup öploid çıkanlar artificial siklusta E transfer edildi. Fresh stratejide ise 5 am.de biyopsi yapılıp sonuç öploid çıkanlar aynı gün 20:30da ET yapıldı. Tüm tarnsferlerde tek embryo transfer edildi (eSET)

Sonuçlar   Fresh SET with PGS Frozen Thawed SET with PGS P Nb. of patient 138 179 Age 39.5 ± 1.7 39.6 ± 1.8 0.24 AMH 2.2 ± 2.1 2.5 ± 2.3 0.29 Infertility Duration (years) 5.9 ± 4.8 6.9 ± 5.6 0.07 Previous ART cycles 4.5 ± 3.0 4.9 ± 2.7 0.2 Mean Retrieved oocytes 9.6 ± 6.2 12.4 ± 9.4 0.002 Mean MII oocytes 8.1 ± 4.9 10.5 ± 8.2 0.001 Mean 2PN 6.5 ± 4.0 8.6 ± 6.5 Percentage of euploid embryo (%) 160/497 (32) 219/629 (34.8) 0.32 D5 ET (%) 101 (70) 161 (89) 0.0001 D6 ET (%) 37 (29.2) 18 (10.6) Hastaların klinik özellikleri ve öploid emryo bulma oranları benzerdi.

Sonuçlar   Fresh SET with PGS Frozen Thawed SET with PGS P % positive serum β HCG per ET 69/138 (50 %) 120/179 (67 %) 0.003 Implantation rates 64/138 (46.4 %) 112/179 (62.5 %) 0.006 Biochemical Abortion 5/72 (6.9 %) 8/120 (6.6 %) 0.77 Clinical Abortion 11/64 (16 %) 15/112 (14.6 %) 0.97 Clinical Pregnancy 58/138 (42 %) 105/179 (58.6 %) Ongoing Pregnancy 53/138 (38.4 %) 97/179 (54.1 %) Live Birth 52/138 (37.6 %) Çalışmamızda dondurulmuş çözülmüş embryo transferinde anlamlı artmış implantasyon oranı klinik gebelik oranları ve canlı doğum oranları görülmüştür.

Çalışmanın sonucu Embryoların dondurulması ile transfer edilebilecek embryo cohortuna daha fazla embryo dahil edilme imkanı doğmaktadır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre euploid embryo transferi için freeze-all seçeneği tercih edilebilir.

TEŞEKKÜRLER