Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
BAĞLAÇLAR.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
e i ADIN DURUMLARI den yalın de Aşağıdaki iki tümceyi okuyalım.
BAĞLAÇLAR.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇLAR
‘’De’’nin Yazımı.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
ZAMİRLER.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
DEĞERLENDİRME SORULARI
YAZIM (İMLA) KURALLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
SORULAR.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
‘de, da’ ba ğ lacı, vurguyu kendinden önceki ö ğ eye çeker. Örnek:Sen de yarın karde ş ini parka götüreceksin. Sen yarın.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
YAZIM KURALLARI.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
CÜMLENİN ÖGELERİ.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
Beyza KARTALCI tarfından hzaırlanmıştır.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
EDATLAR Hikmet SIRMA.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
EDAT, BAĞLAÇ, ÜNLEM. İLGEÇ (EDAT) İLGEÇ (EDAT) Tek başlarına anlamı olmayan; ancak sözcükler arasında değişik anlam ilgileri kuran ve sadece bu göreviyle.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı

Bağlaç «de» Da, de bağlacı bağımsız bir sözcüktür ve ayrı yazılır. Kendinden önceki sözcüğün son hecesine göre önlük-artlık uyumuna girer. Söyleyişte ünsüz uyumuna da girer, ancak sadece da, de biçiminde yazılır. Kızı da geldi, gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. -Sen de mi Brütüs?

Da, de bağlacını kendisinden önceki sözcükten kesme işareti ile ayırmak yanlıştır: Sonunda keman da çaldım. (Sonunda keman’da çaldım değil).

Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan –da, -de, -ta, -te ile ilgisi yoktur. Bulunma/kalma durumu eki kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır. Devede kulak çantada keklik İkide bir bana aynı şeyi yapıyorsun.

Ek değil, bağımsız bir sözcüktür; sert sessizler benzeşmesi kuralının dışında kalır: Burçak da bizimle gelecek.

Karıştırmamak için: dahi, hatta, bile, üstelik, ayrıca, bunların dışında kavramlarını zihnimizde yaratıyorsa ek değil, bağlaçtır ve ayrı yazılır: Ağlasan da faydası yok. Ayrılsak da beraberiz.

Karıştırmamak için: Cümleden de’yi çıkarmak da işe yarayabilen bir yöntemdir: Bugün sinemaya gidelim, yarın da size geliriz. Cümlede düşüklük oluyorsa; ne, nerede, kimde, nasıl, ne zaman sorularına yanıt veriyorsa ek olan –de’dir.

Karıştırmamak için: Cümleyi okuduğumuzda vurguya, alçalan ve yükselen tonlara dikkat etmek de bir yöntem olabilir. Aşağıdaki iki cümleyi yüksek sesle okuyun ve aradaki vurgu farkına dikkat edin. Çocuk evde uyuyor. Araba almıştı, ev de mi almış?

Bağlaç Olan «ki»nin Yazımı Sözcükleri, cümleleri birbirine bağlayan ki bağlacı bağımsız bir sözcüktür ve ayrı yazılır: İstedim ki o konu da dile getirilsin. Hava o kadar güzeldi ki kendimi hemen sokağa attım. Nasreddin Hoca, bir de bakmış ki arkasında kimse kalmamış. Geçmiş zaman olur ki…

Ki bağlacı birkaç örnekte kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: Belki, çünkü, halbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda düzlük-yuvarlaklık uyumuna da girmiştir.

Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki bağlacı da ayrı yazılır: Babam geldi mi ki? Çay yapsak mı ki?

Ki bağlacı aitlik eki –ki ile karıştırılmamalıdır: Önceki yıl, okuldaki toplantı, benimki… Ek olarak kullanılan –ki, neredeki, hangi sorularının yanıtı, aitlik anlamı içerir ve bitişik yazılır: Gökteki yıldızlar, içimdeki öfke…

Karıştırmamak için: 1. Eylem ve özneden sonra geliyorsa ayrı yazılır: Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini! Filiz bile 80 almış, Filiz ki sınıfın en çalışkanıdır.

Karıştırmamak için: 2. İlgi zamiri görevindekiler bitişik yazılır: benimki, seninki, arkadaki… Ali’nin babası esnaf, Hasan’ınki öğretmen.