HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doku Tamiri & Yara İyileşmesi
Advertisements

  YARA İYİLEŞMESİ.
YARA İYİLEŞMESİ Tıbbın/Hekimliğin en eski, en temel, en önemli konusu
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
İçerik Dolaşım Sistemi; Solunum Sistemi Endokrin Sistem Sinir Sistemi Enerji Sistemleri.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
Kan Fizyolojisi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
CİLT YARALARININ KAPATILMASINDA TEMEL İLKELER
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Boşaltım sistemi.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
YARA İYİLEŞMESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
Makinede düz dikiş.
RADYASYONUN HÜCREDEKİ KRİTİK HEDEFLERİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
Dişi MemelilerdeThe Luteal Fazın Hormonal Kontrolü
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
BESLENME VE DİYETETİKTE
YARA İYİLEŞMESİ.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
KANSER.
KAN TERİMLERİ Yrd. Doç. Dr. Mukadder GÜN.
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
SAĞLIKLI BESLENME.
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
HEM 314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
2-6 YAŞ ÇOCUK ELBİSE KALIBI
KANAMALAR.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
MOTOR ÖĞRENME KURAMLARI
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Doğum Öncesi Gelişim.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Gelişim ve Temel Kavramlar
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
FOTOSENTEZ.
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Sunum transkripti:

HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR YARA İYİLEŞMESİ HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR

YARA İYİLEŞME EVRELERİ Yara iyileşmesi kendiliğinden oluşan bir süreçtir. İyileşme evreleri değişik kaynaklarda farklılıklar gösterse de temel olarak 3 fazda incelenebilir : 1-İnflamasyon fazı, 2-Proliferasyon fazı (Fibroplazi ve Kollajen sentezi) 3-Matürasyon fazı ( Nedbe olgunlaşması fazı)

İYİLEŞME EVRELERİ İyileşme Evreleri Zaman Olaylar Hücreler İnflamasyon Fazı 0-2 Saat Hemostasis Trombositler (Dengeleme) Eritrositler Lökositler 0-4 Günler Fagositozis Makrofajlar Proliferasyon 1-4. Günler Epitelizasyon (Fibroplazi fazı) 2-7. Günle Yeniden Damar- Endotel Hücreleri (2-22 Gün) lanma. Kollajen Sentezi 2-22. Günler Kollajen Sentezi Fibroblastlar 2-20. Günler Kontraksiyon Myofibroblastlar (Kasılma) Maturasyon (iz ,nedbe Kollajenin yeniden Fibroblastlar olgunlaşması) fazı düzenlenmesi (Şekillenmesi)

1-İnflamasyon Fazı (0-4 Gün) Bu faz kesilme işlemi başladığı andan itibaren ilk 10 dakika içinde yara bölgesinde lokal olarak şiddetli vazokonstrüksiyon ile başlar. Bu işlem sonucu yara bölgesindeki kapiller damarlar ve arteriollerde daralma olur, trombosit ve fibrinojenin yardımı ile kanda pıhtılaşma işlemi başlar ve yaralanma ile meydana çıkan kanama durur.

1-İnflamasyon Fazı (0-4 Gün) Yaralanmadan 10-15 dakika sonra : Yara bölgesindeki mast hücrelerinden kalikrenin, bradikinin, histamin vb. maddeler hücre dışına çıkıp bölgeyi etkileri altına alırlar. Bu maddeler vazoaktif etkiye sahip oldukları için yara bölgesinde şiddetli vazodilatasyon başlar ve damar permeabilitesi çok artar.

1-İnflamasyon Fazı (0-4 Gün) Bu işlem sonucu lökositler ve plazma damar yatağından dışarı çıkar ve yara bölgesine göç eder. Bu göç kemotaktik bir maddenin yardımı ile olur.

2-Poliferasyon Fazı (Fibroplazi ve Kollajen Sentezi Fazı) 2-22 Gün Kollajen lifleri, polisakkarit ve mukoproteinler ile birleşerek yara bölgesinde güçlü bir yapı oluştururlar ve yaranın 2 duvarı arasında eskisi kadar sağlam bir köprü kurarlar. Kollajen üretimi yeterli olunca yarada fibroblastlar kaybolmaya başlar ve ikinci evre tamamlanıp üçüncü evre başlar.

3-Maturasyon Fazı (Nedbe Olgunlaşması Fazı) Bu evre 22. günden itibaren başlar ve 6 aya kadar devam eder. Birikmiş ve yarayı örtmüş olan kollajen lifleri içinde belli bir kollajen yapım-yıkım devresi kurulur. Bu işlem ile kollajen ağı organize bir yapı şekline dönüşür. İyileşmenin süre ve karakteri yaralanma alanındaki ölü boşluğun miktarı ile ölçülür. Yara uygun bir şekilde kapatıldığında ölü boşluğa destek dokusu dolarak 4-5 gün sonra kapiller bir uçtan diğer uca geçmeye başlarlar ve dolaşım başlar. Normal doku oksijenasyonun sağlanması onarımın tamamlandığını gösterir.

MATURASYON VE YANİDEN ŞEKİLLENME ZEDELENME İNFLAMASYON DAMARSAL TEPKİ Vazokontrüksüyon Platelet Toplanması Pıhtılaşma Hemostaz Vazodilatasyon Eksudasyon HÜCRESEL TEPKİ Fagositoz Büyümenin uyarılması PROLİFERASYON Kollejen birikimi Epitelizasyon neovaskülarizasyon MATURASYON VE YANİDEN ŞEKİLLENME Skar Dokusu Oluşumu

Yara İyileşme Şekilleri Primer yara iyileşmesi Sekonder yara iyileşmesi Tersiyer yara iyileşmesi

YARA İYİLEŞMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER SİSTEMİK FAKTÖRLER : Yaş, Sigara içmek, Şişmanlık Stres Anemi Üremi Malnutrisyon Kortikosterdidler Kemoterapötik Ajanlar Preop Dönemde Kalış Uzunluğu Vitamin Eksikliği (C, A, B, K) Travma Hipovolemi Hipoksi Mineral Eksikliği (Çinko, Bakır, Mg) Bir Pataloji Bulunması (Diabet, -Ca) 3 Saatten Fazla Süren Ameliyatlar Gece veya acil ameliyatlar

YARA İYİLEŞMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER LOKAL FAKTÖRLER Cerrahi teknik Kan Akımı Mekanik Stress Dikiş Malzemeleri Dikiş Teknikleri Radyasyon İnfeksiyon Oksijen Basıncı Antiseptikler Dren Olması Ameliyat Bölgesinin Hazırlığı