Mikrodalga Sistemleri EEM 448

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektrik Devrelerinin Temelleri Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Advertisements

EEM 448 Mikrodalga Sistemleri
SAYISAL DEVRELER BÖLÜM-2 Sayı Sistemleri ve Kodlar
İşaret, fiziksel bir olayda mevcut olan bağımsız değişkenlerle, bu değişkenler arası ilişkinin matematiksel anlamda karşılığı olarak tanımlanabilir. İşaretler.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 16 Nisan 2013 % 22 3 Kısa sınav 12 Mart 9 Nisan 14 Mayıs % 21 1 Ödev % 7 Yarıyıl Sonu Sınavı % 50.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Kararlılık Sıfır giriş kararlılığı Tanım: (Denge noktası) sisteminin sabit çözümleri, sistemin denge noktalarıdır. nasıl belirlenir? Cebrik denkleminin.
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Mikrodalga Mühendisliği HB 730
BÖLÜM 10 . GENEL TEKRAR PROBLEMLERİ
YETKİLİ FİRMA DOZAJ POMPASI AKIŞ KONTROL CİHAZI
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
Manipülatörlerin Lineer Kontrolü
Sürekli Sinüsoidal Hal
Mikrodalga Mühendisliği HB 730
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
IR SPEKTROKOPİSİ.
HB 730 Mikrodalga Mühendisliği
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Hatırlatma: Durum Denklemleri
TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler:
OSİLOSKOP Elektriksel işaretlerin ölçülüp değerlendirilmesinde kullanılan aletler içinde en geniş ölçüm olanaklarına sahip olan osiloskop, işaretin dalga.
SINIR ETKİLERİ VE GİRİŞİM
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
Spektral Teori ters dönüşümler bunların genel özellikleri ve asıl
KİMYASAL BAĞLAR.
KAY ve KGY toplu parametreli devrelerde geçerli
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
Lemma 1: Tanıt: 1.
Atom ve Yapısı Esra Arslan.
Diferansiyel denklem takımı
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
Analog Haberleşme Dersi 6. Hafta
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ KUVVET SİSTEMİ BİLEŞKELERİ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Polarizasyon D. Roddy Chapter 5.
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Ölçü transformatorları
ELK-301 ELEKTRİK MAKİNALARI-1
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Üç-fazlı transformatorlar
POLARİZAN MİKROSKOP.
Manyetik Alanın Kaynakları
Bölüm 5 Manyetik Alan.
DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) TERMOGRAVİMETRİ (TG)
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
ATOMUN YAPISI.
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
KİMYASAL BAĞLAR.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Manyetizma ve Elektromanyetik İndükleme: Yüklü Parçacıkların Manyetik Alan İçerisindeki Hareketleri Prof.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hazırlayan: Mehmet Mutlu Sunan: Prof. Dr. Ali ERYILMAZ
DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Sunum transkripti:

Mikrodalga Sistemleri EEM 448 Yrd. Doç. Aytaç Alparslan E-mail: aytacalparslan@trakya.edu.tr Set2: Elektromayetik dalga teorisine giriş-1 Maxwell denklemleri Teşekkür: Prof. İrşadi Aksun / Koç Üniversitesi http://web.mit.edu/jbelcher/www/inout.html http://cobweb.ecn.purdue.edu/~ece695s/Lectures

Elektromanyetik Dalga Teorisi Maxwell denklemleri EM dalga teorisinin temelidir (diferansiyel form): Elektrik alan vektörü [V/m] Ortamın elektrik geçirgenliği Manyetik alan vektörü [A/m] Elektrik akı yoğunluğu [C/m2] Manyetik akı yoğunluğu [W/m2] Akım yoğunluğu [A/m2] Yük yoğunluğu [C/m3] Ortamın manyetik geçirgenliği Ödev: Devamlılık formülünü ispat edin. İpucu: + Devamlılık denklemi: Ders boyunca, kalın karakterler ve  işareti, sırasıyla, vektör ve zamana bağlı değişen büyüklükleri ifade etmek için kullanılacaktır.

Maxwell Denklemleri Aynı denklemler integral formda da yazılabilir Diferansiyel formdan integral forma geçiş? + Devamlılık denklemi:

Diferansiyel form İntegral form Örnekler: Ödev: Kalan denklemlerin integral formlarını hesaplayın Stoke teoremi: Divergence teoremi:

Maxwell denklemleri - 1 Faraday-Maxwell’in yasası Zamana bağlı olarak değişen manyetik alan, etrafında dairesel elektrik alan oluşturur. A alanı etrafında dolanan elektrik alan A yüzeyinden geçen manyetik alanın zamana bağlı değişimi

Video coil.mov, pull.avi, push.avi

Maxwell denklemleri - 2 İçinden akım geçen bir yüzeyin etrafında manyetik alan oluşur. Zamana bağlı değişen elektrik alan manyetik alan manyetik alan yaratır. Genelleştirilmiş Ampère’in yasası A yüzeyinden geçen akımın integrali A yüzeyi etrafında dolanan manyetik alan A yüzeyinden geçen elektrik alanın zamana bağlı değişimi

Maxwell Denklemleri - 3 Gauss kanunu Kapalı bir yüzeyden çıkan toplam elektrik alan, kapalı yüzeyin içindeki toplam yük ile orantılıdır. (elektrik monopol) Manyetik monopol yoktur!

Maxwell Denklemleri

Fazör form Maxwell denklemleri lineer operatörlerden oluşur (örn: türev, integral) Dalga ve alanların içinde bulunduğu malzemeler de lineerdir. Dolayısıyla, sinyal ve sistemler konseptinde olduğu gibi, EM dalga üreteçlerinin yarattığı sinyaller sinüslerin toplamı cinsinden yazılabilir (Fourier transform)! Bütün dalga bileşenlerinin tek frekanstan oluştuğunu bilmek Maxwell denklemlerindeki zamana bağlı türev almayı kolaylaştırır.

Fazör form Zamana bağlı olarak alanların değişimini açıklayan kısım (fazör) Örnek: x yönünde polarize bir elektrik alan: yukarıda bütün büyüklükler reel sayılardır. Aynı elektrik alan fazör form kullanarak şöyle yazılır: Fazör formdan zaman formuna geçerken yapılması gereken fazör formdaki formülü kullanılan zaman harmoniği (bu ders boyunca kullanılacaktır) ile çarpmak ve reel kısmını almaktır! Komplex sayılar

Fazör formda Maxwell denklemleri Örn: Ampére kanunu: Kalan denklemlere de uygulanınca: Fazör formda zamana bağlı türev almak kolaylaşır!

Fazör formda Maxwell denklemleri Integral form Differential form