GELİŞİM BİYOLOJİSİ Zigot oluştuktan sonra bölünerek dokular, dokuların birleşmesi ile organlar, organların birleşmesi ile de organizma (embriyo/yavru)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Advertisements

ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
KONU:HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar İkiye Ayrılır
BİTKİLERDE ÜREME.
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
ÇİFT YAŞAMLILAR (AMPHİBİA)
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
HAYVANLARDA ÜREME İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlar,beslenme,çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
MAYOZ BÖLÜNME
Yarılanma Süresince Moleküler Aktivite
GELİŞİM VE ÖĞRENME Eğitim Fakültesi Prof.Dr.Mustafa Ergün
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
GELİŞİM DÖNEMLERİNİ BİLMEK
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
HAYVANLARDA SOLUNUM
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI YAŞAM GRUBU ÜNİTE SUNUMU.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU 6/E SINIFI FEN BİLİRİM BİLGİ YARIŞMASI 06
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Mayoz Bölünme.
adresinden alınmıştır
CANLILARDA ÜREME VE GELİŞME
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
HAYVANLARI SINIFLANDIRMA
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
BİTKİLERDE ÜREME.
OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ
HÜCRE.
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
HÜCRE NEDİR?.
SEMRA ARSLAN OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ. 3. KARIN (Abdomen) 1-Karın vücudun üçüncü ve en büyük bölgesini oluşturur. 2-Segment sayısı diğer bölgelerden.
BAŞKALAŞIM GEÇİREN HAYVANLAR
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
GELİŞİM BİYOLOJİSİ Bölünme Morfogenez Farklılaşma Büyüme
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
Fertİlİzasyon Su alıp şişme (1-2 Dk) Erkek ve dişi yanyana
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
Drosophila melanogaster Biyolojisi
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
TEK HÜCRELİDEN ÇOK HÜCRELİYE
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

GELİŞİM BİYOLOJİSİ Zigot oluştuktan sonra bölünerek dokular, dokuların birleşmesi ile organlar, organların birleşmesi ile de organizma (embriyo/yavru) gelişir. Tüm bu olaylar sürecine embriyonik gelişme adı verilir. Eşeyli üreyen canlılarda bu gelişme süreci; Hücre bölünmesi Morfogenez Farklılaşma Büyüme

Hücre Bölünmesi: Zigotun oluşumundan sonra hücrenin ikiye, dörde, … Hücre Bölünmesi: Zigotun oluşumundan sonra hücrenin ikiye, dörde, …. katlanarak bölünmesi olayıdır. Canlılarda bazı hücrelerde bu olay canlının ölümüne kadar devam eder. Zigottan bir canlının oluşabilmesi için ortalama 41 mitotik bölünmenin geçmesi gerektiği saptanmıştır. Morfogenez: Hücre bölünmesi ile hücrelerin farklılaşmasıdır. İlk farklılaşma ektoderm ve endoderm tabakasının oluşumu ile başlar. Ancak yine de hücreler birbirine çok yakın özelliklerdedir. Hücreler farklılaşarak dokuları ve organ taslaklarını oluşturmaya başlar.

Farklılaşma: Hücreler erginlere benzer şekillerde yapı ve fonksiyon kazanırlar. Farklılaşan hücreler tam olarak doku ve organ yapısını oluşturur. Farklılaşan hücrelerin çoğunda da bölünme durur. Ör. Kas dokusu, sinir dokusu hücreleri gibi. Büyüme: Hem embriyonik, hem de post embriyonik dönemde devam eder. Organ sistemleri gelişse bile büyüme devam eder. Doğumdan sonra doğan birey annesine benzer ama hacim açısından küçüktür. Büyüyerek hacmini artırır.

Bölünme (Segmentasyon): Embriyonik gelişimde bölünme son derece önemlidir. Zigotun gelişimi ile başlar. Ömür boyu sürer. Ancak yumurta tipi farklı olan canlılarda bölünme de farklıdır.

Bölünme (Segmentasyon): Holoblastik-Ekual (Tam-Eşit) Bölünme: (izolesital, mikrolesital, alesital, homolesital tip yumurtalarda görülür) -Holoblastik-İnekual (Tam eşit olmayan) Bölünme: (Hafif telolesital tip yumurtalarda görülür) -Meroblastik (Diskoidal) Bölünme: (İleri telolesital tip yumurtalarda görülür) -Süperfisiel (Yüzeysel) Bölünme: (Sentrolesital tip yumurtalarda görülür)

Yumurta tiplerine göre segmentasyon

Morula ve Blastula Evreleri Zigotun bölünmesi ile oluşan hücreler dut gibi gözüktüğü için morula (Morus) ismi verilmiştir. İzolesital tip yumurtalarda tipik olarak gözükür. Diğer yumurta tiplerin de faklıdır. Memelilerde çoğalan hücreler uterusa tutununcaya kadar dışarıdan besin maddesi alamadığı için hücreler ark arkaya bölünerek tipik olan bu şekilde görülürler. Morula safhasından hücreler kenara doğru çekilerek içerisi sıvı dolu top görünümünü alır. Dıştaki tek tabakalı hücreye Blastoderm, içteki boşluğa Blastosöl denir.

Bölünme (Segmentasyon) Prof.Dr. Davut Alptekin

Gastrula Evresi Blastula evresinden sonra veetatif kutbun içeri doğru çökmesi (invaginasyon) ile gastrula evresi oluşur. İçe çöken kısım endodermi dışta kalan kısım ektodermi oluşturur. Oluşan embriyoya gastrula denir. Çöküntünün ağzına Blastopor (ilk ağız), çöküntüye de Gaströsöl denir. Blastopor; Nematod’larda, Arthropod’larda ve Mollusca’larda ağızı oluşturur. Bu canlılara Protostomia’lar denir. Derisi dikenliler ve Chordat’larda ikinci bir ağız açılır. İlk ağız anüsü oluşturur. Bu canlılarda da Deutorostomia’lar adı verilir.

Morfogenez ve Farklılaşma Ektoderm: Epidermis ve buradan oluşan yapılar, sinir sistemi, solunum sistemi Mezoderm: Bağ doku, iskelet sistemi, kas, dolaşım sistemi, dermis, böbrekler, cinsiyet organları Endoderm: Barsakların örtü epiteli,sindirim sistemi ve bezleri, Endokrin bezler Prof.Dr. Davut Alptekin

Büyüme ve Post Embriyonik Gelişim Ovipar; Böcek, Balık, Kurbağa, Kuşlar Ovovivipar; Akrepler, Karasinekler, Kertenkele ve Yılanların bazıları Vivipar; Memeliler Metamorfoz Ametabol; (İlkel böcekler, metamorfoz olmaz) Hemimetabol (Hamam böcekleri, çekirge Tahta kurusunda kısmi metamorfoz görülür) Pire, sinek, arı, kelebek vs de tam metamorfoz görülür. Bunlarda; Larva, Pupa, Nimf evreleri vardır.

Tek ve çift yumurta ikizleri

Embriyonik Gelişim ve Hücre Farklılaşmasını Etkileyen Faktörler 1 Embriyonik Gelişim ve Hücre Farklılaşmasını Etkileyen Faktörler 1. Nükleusun Etkisi 2. Sitoplazma İçeriği ve Segmentasyonun Etkisi 3. Hücreler Arası Etkileşim 4. Hormonlar ve Çevre Faktörlerin Etkisi

1. Nükleusun Etkisi Tek hücreli deniz alglerinden Acetobularia’da ve Kuyruklu kurbağa yumurtasında gösterilmiştir. Prof.Dr. Davut Alptekin

Yosunun şapkası kesilse yerine yenisi çıkar Yosunun şapkası kesilse yerine yenisi çıkar. Nukleus çıkarılır şapka kesilirse bir kez şapka çıkar ancak bir kez daha kesilirse şapka çıkmaz.

Kuyruklu kurbağada embriyo gelişiminde nukleusun etkisi

2. Sitoplazma İçeriği ve Segmentasyonun Etkisi Prof.Dr. Davut Alptekin

Deniz kestanesinde bölünme ekseni ve sitoplazma içeriğinin embriyonik gelişime etkisi

2. Sitoplazma İçeriği ve Segmentasyonun Etkisi Prof.Dr. Davut Alptekin

3. Hücreler Arası Etkileşim Prof.Dr. Davut Alptekin

Embriyonik indiksiyon Prof.Dr. Davut Alptekin

4. Hormonlar ve Çevre Faktörlerin Etkisi İnsan embriyosunda erkek hormonunun bulunup bulunmayışına göre cinsiyetin belirmesi.

Embriyonik gelişim tek yönlüdür. Zigottan oluşan hücreler gittikçe farklılaşır. Hücre, beyin yada deri hücresine dönüşmüş ise tekrar geri dönüşemez. Yani gelişim tek yönlüdür. Prof.Dr. Davut Alptekin

X Prof.Dr. Davut Alptekin

Gurdon adlı araştırıcı ise; Xenopus (kurbağa)’ta epitel hücrelerinden alınan çekirdeğin, çekirdeği çıkarılmış yumurtaya aktarıldığında ergin bir kurbağanın gelişmesini sağlalamıştır. Prof.Dr. Davut Alptekin