METAN ÜRETİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Advertisements

BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru
Hücresel Solunum.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
KARBONHİDRATLAR.
BİYOKÜTLE.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları
KİMYASAL BAĞLAR.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
Bileşik ve formülleri.
BİYOKÜTLE 1 1.
BİYOGAZ.
Biyogaz.
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
Biyolojik Arıtma Prosesleri
PİROLİZ.
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
YÜZEYSEL SULARDA AZOT.
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
EKOSİSTEMDE ENERJİ AKIŞI
BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ. BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
DOĞAL ORGANİK MADDELER (DOM)
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
Alessandro Volta ARDA KIRTAS İ YE. Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (18 Ş ubat 1745 – 5 Mart 1827)pilin icadıyla tanınan İ talyan fizikçidi.
MADDE DÖNGÜLERİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
MADDE DÖNGÜLERİ.
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
8. BİYOJEOKİMYASAL DÖNGÜLER
Biyokütlenin Ön İşlenmesi
İn situ biyoremediasyon
Metallerin Biyoremediasyonu ve Metallere Mikrobiyel Direnç
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
Mikrobiyel Degredasyon
Laktik Asit Tayini.
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
Neler öğreneceğiz ? Çevre ve çevre kirliliği
BİYOGAZ ENERJİ ÜRETİM TESİSLERİ , TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE ÇALIŞMA İLKESİ
KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup,
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
Sunum transkripti:

METAN ÜRETİMİ

Hayvan gübreleri, evsel atıklar ve gıda işleme atıksuları yıllardır farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Anaerobik parçalama atıktaki organik madde içeriğini azaltır, organik karbon dönüşüme uğrar, başlıca metan ve karbondioksitten oluşan biyogaz açığa çıkar.

Metan üretiminin mikrobiyolojisi Metanojenik çevreler Geviş getiren-getirmeyen hayvanların gastrointestinal sistemlerinde, evsel ve hayvansal atıklardaki anaerobik parçalanma sonuçlarında, tatlı su yada deniz sedimentleri gibi çevrelerde mikrobiyolojik metan üretimi gözlenmektedir.

1770lerin sonunda, İtalyan fizikçi Alessandro Volta (ilk pilin mucidi olarak bilinir) “yanıcı hava” adıyla nitelendirdiği bazı deneyler gerçekleştirmiştir. Volta, sığ bir gölün sedimentinden gaz baloncukları toplamış ve gazın yanma özelliklerini tanımlamıştır. Onun bu ilk deneyleri ilerde metanogenesis’in anlaşılmasını sağlamıştır. Onun şerefine metanojenik bir arkeye ismi verilmiştir. (Methanococcus voltae)

Metan üretimi için oksijen, nitrat, demir, sülfat gibi inorganik terminal elektron alıcılarından yoksun “gerçek anaerobik şartlar” gereklidir. Mikrobiyel komünitede yukarıda bahsedilen elektron alıcılarından herhangi birinin olması durumunda elektronlar bu alıcılara akacağı için metanogenesis azalır yada tamamen durur. Böyle bir durumda, başka redüklenmiş ürünler oluşur. Mesela, nitrat varsa nitrojen gazı veya sülfat varsa hidrojen sülfit.

Metan Oluşum Sürecinin Tanımı Metabolik olarak çeşitlilik gösteren bakteri ve arkeler metan üretebilir. Metanın ve karbondioksitin üretildiği bu süreç, birbirine bağlı bir seri ardışık reaksiyondan meydana gelmektedir. Bir grup mikroorganizmanın son ürünü diğer bir grup için substrat olabilmektedir.

Biyokütle veya atıkdaki kompleks organik bileşiklerden biyolojik olarak metan üretimi 4 ana basamaktan oluşmaktadır. Hidroliz Fermentasyon (asidogenesis) Asetogenesis Methanogenesis