BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilişsel süreçler Ömer Faruk KOCAMAN
Advertisements

İşbirliğine Dayalı Öğrenme
ARAÇ GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Dr.Mehmet Arif ÖZERBAŞ
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Temel Kavramlar: Öğrenme İlkeleri
Bilişsel Öğrenme Kuramı
Eğitim Öğretimde Planlama
Öğretim Araç Gereç ve Materyalleri
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Eğitim Bilimlerine Giriş.
Bilgisayar Destekli Öğretim
ÖĞRENME Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Erdem H.Ü. Eğitim Fakültesi
MERHABA.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Derya Duygu KARSLI
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
Gagné’in Öğrenme Koşulları Modeli
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
EĞİTSEL YAZILIMLAR GİRİŞ Sibel SOMYÜREK.
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
Bilgisayar Destekli Eğitim
UYGULAMALARI EĞİTİMDE BİLGİSAYAR.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
SINIF YÖNETİMI Sınıf Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Adnan BOYACI.
ÖĞRETİMDE GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR
Öğretim Teknikleri - III
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
Öğretim İlke ve Yöntemleri
B İ LG İ SAYAR DESTEKL İ Ö Ğ RET İ M GENEL BAKIŞ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ.
BRUNER’İN BİLİŞSEL GELİŞİM DÖNEMLERİ
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Araç-Gereçlerin Öğretimdeki Yeri ve Önemi Kullanılmasının Nedeni Öğretimi desteklemek için. Çünkü.
Öğretimde Materyal Kullanımı
SERCAN ERTÜRK GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Ölçme ve Değerlendirmenin İlkeleri Amaçlar ilkesi Devamlılık ilkesi Genişlik – kapsamlılık ilkesi Kendi.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
BÖLÜM 5 ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Yapılandırmacı Öğrenme
ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Öğretimde Araç-Gereçlerin Yeri ve Önemi
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitim programında ders kitabının yeri. Planlı, programlı olmayan hiçbir öğrenme etkinliği eğitim programının kapsam alanına giremez. Planlı, programlı.
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
Eğitim ve Öğretim Teknolojisi İletişim Süreci
DİL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com

Konular Eğitim – Öğretim Bilgisayarın Eğitimde Kullanma Amaçları Bilgisayar Destekli Eğitim - Bilgisayar Destekli Öğretim Bilgisayar Destekli Öğretimin Kuramsal Temelleri Davranışçı Kuramlar Bilişsel Kuramlar Oluşturmacı Kuramlar Bilgisayar Destekli Öğretim Uygulamaları

Eğitim Nedir? ? Bireyde, kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istenilen yönde davranış değişikliği meydana getirme sürecidir.

Öğretim Nedir? ? Okullarda gerçekleştirilen planlı, denetimli ve örgütlenmiş öğretme etkinlikleridir. Temel amaç; bireyde amaçlı ve programlı bir biçimde kalıcı izli davranış değişimini sağlamaktır.

Öğretimde Araç - Gereç Kullanımı Okuduklarının Duyduklarının Gördüklerinin Duyduklarının + Gördüklerinin Söylediklerinin Söylediklerinin + Yaptıklarının %10 %20 %30 %50 %70 %90

Öğretimde Araç - Gereç Kullanımının Yararları ? Çoklu öğrenme ortamı sağlar. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. Dikkat çeker. Hatırlamayı kolaylaştırır. Soyut şeyleri somutlaştırır. Zamandan tasarruf sağlar. Güvenli gözlem yapma olanağı sağlar. Farklı zamanlarda birbirleriyle tutarlı içeriğin sunulmasını sağlar. Tekrar tekrar kullanılabilir. İçeriği basitleştirerek anlaşılmasını kolaylaştırır.

Öğretimde Araç – Gereç olarak Bilgisayar ? Bilgisayarların eğitim amaçlı kullanılması - Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) BDE’de bilgisayar Ders içeriklerini sunma Başka yöntemlerle öğrenilenleri tekrar etme, Problem çözme, Araştırma yapma vb. amaçlarla kullanılır.

BDE’nin Amaçları Öğrenci motivasyonunu arttırmak Öğrencinin bilimsel düşünme yeteneğini geliştirmek Grup çalışmalarını desteklemek Öğretme yöntemlerini geliştirmek Öğrencinin ileri düzey düşünme becerisinin geliştirilmesini desteklemek

BDE - BDÖ BDÖ: Bilgisayar Destekli Öğretim Ders içeriğinin bilgisayar aracılığı ile sunulması Temel amaç; içeriğin öğrencilere bilgisayar aracılığıyla sunulması ve öğrenme- öğretme etkinliklerinin yine bilgisayar destekli bir biçimde gerçekleşmesidir.

BDÖ’nün Amaçları Geleneksel öğretim yöntemlerini daha etkili hale getirmek Öğrenme sürecini hızlandırmak Zengin bir materyal sağlamak Ucuz ve etkili öğretimi gerçekleştirmek Gereksinmeye dayalı öğretimi gerçekleştirmek Telafi edici öğretimi sağlamak Öğretimde sürekli olarak niteliğin artmasını sağlamak Bireysel öğretimi gerçekleştirmek

BDÖ’nün Kuramsal Temelleri Davranışçı Kuramlar Bilişsel Kuramlar Oluşturmacı Kuramlar

Davranışçı Kuramlar Öğrenme: uyarıcılarla davranışlar arasında bir bağ kurma süreci Öğrenmenin kalıcı duruma gelebilmesi için uyarıcılar ile uyarıcılara karşı yapılan davranışlar arasında oluşan bağ güçlenmelidir.

Bilişsel Kuramlar Öğrenme: insan beyninde ve sinir sisteminde oluşan bir iç süreçtir. Bireyler bilgiyi duyu organları ile alır, bu bilgiler kodlanır, hafızaya kaydedilir ve gerektiğinde hafızadan çağırılıp kullanılır.

Bilişsel Kuramlar Öğrenen dış uyarıcıların pasif bir alıcısı değil, onların özümleyicisi ve davranışların aktif oluşturucusudur. Öğrenen kendi öğrenmesinde sorumluluk taşıyan, verileni olduğu gibi alan değil, verilenin taşıdığı anlamı keşfedendir. Öğrenen, verilen bilgiler arasında, uygun olanları seçen ve işleyendir. Öğrenen kendisine kazandırılmak istenen bir ilkede olsa, onun anlamını bulmak, diğer ilkelerle ilişkisini kurarak ve daha önce öğrendikleriyle bağdaştırarak ona anlam vermek zorundadır.

Oluşturmacı Kuramlar Öğrenme sürecinde birey daha aktif rol almalıdır. Birey bilgiyi yalnız değil, içinde bulunduğu toplumdan etkilenerek oluşturur. Birey oluşturduğu yeni bilgiyi mevcut bilgileriyle karşılaştırır. Yeni bilgi mevcut bilgi ile uyum gösterirse yeni bilgiyi hafızasına yerleştirir; göstermezse zihinsel yapılarında şekillendirmeler yaparak yeni bilgiyi eski bilgi ile bütünleştirirler.

Kuramlar ve Öğrenme Davranışçı Kuramlar Bilişsel Kuramlar Kasıtlı davranış değişikliği Uyarıcı tepki arasında kurulan bağlar Bilişsel Kuramlar Zihinsel süreçler Bilgiler kodlanır, zihinsel şemalar değişir. Oluşturmacı Kuramlar Birey aktif Bilgiyi araştırma, yorumlama ve analiz etme bireyin sorumluluğundadır.

Kuramlar ve Eğitim Ortamları Davranışçı Kuramlar Geleneksel ortamlar – sınıf ortamı – öğrenci pasif Sınıfta öğrenci uyarıcılar ile desteklenmeli Öğretmen bilgileri dağıtır ve aktarır. Bilişsel Kuramlar Teknoloji eğitim ortamlarına girmeli - Öğrenci yarı etkin – Öğrenci öğretmenden ya da çevreden gelen uyarıcıları seçer ve kullanır. Öğretmen bilgi edinme sürecini yönlendirir. Oluşturmacı Kuramlar Eğitim ortamları etkileşimli olmalı- öğrenci etkin Sınıf içinde grup çalışmaları ve çevre ile etkileşim Öğretmen yardım ve rehberlik eder.

TEŞEKKÜRLER… Kaynak: Bilgisayar I – II Temel Bilgisayar Becerileri Ali Güneş, Seçkin Yayınevi © TemplatesWise.com