Oryantalistlerin Yöntemleri ve Eleştirisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
Advertisements

Hadis Kaynaklarının Güvenilirliği Hakkındaki Oryantalistlerin İddiaları ve Eleştirisi 11. Ders.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
K-4 Kelam ilminin doğuşu ve Mutezile kelamı
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
(İsnad Modelleri) Sunum 4 Doç. Dr. Halis AYDEMİR.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
HUKUK BAŞLANGICI 5 PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
Makro İktisat.
Metinlerin Sınıflandırması
İsnadla İlgili Oryantalist Kavramlar ve Eleştirisi
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
FELSEFE KONU: BİLGİ FELSEFESİ VE BİLGİ ÇEŞİTLERİ.
JANR RESİM.
Tarih Felsefesi.
Hadis Alimlerin Uydurma Hadislerin Cazibesine Katıldıkları İddiası ve Eleştirisi
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
Çözülemiyen Matematik Soruları
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
BİLEŞİK ÖNERMELERİN ELEKTRİKDEVRELERİNE UYGULANMASI
C) BÜROKRATİK YÖNETİM YAKLAŞIMI
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bugün neler öğreneceğiz?
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Yazı Sistemleri.
Üst Düzey Zihinsel Özelliklerin Ölçülmesi
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
Psikolojik Ölçmelerin Felsefi ve Tarihi Temelleri
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
TAKVİMLER Bugün yeryüzünde kullanılan İki, çeşit takvim vardır;
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Cemalettin Işık, Tuğrul Kar
Nitel Araştırma Süreci
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
SABİİLİK Sabiilik: Ortadoğu ve Mezopotamya coğrafyasında adından söz ettiren önemli dini geleneklerden biridir. Dinlerinin kökenini Hz. Âdem’e kadar geriye.
(Merkezi Yönetim) Bütçenin Hazırlanması
Sunum transkripti:

Oryantalistlerin Yöntemleri ve Eleştirisi 12. Ders

Metin Esaslı Yöntem Oryantalistlere göre herhangi bir grubu destekleyen veya kötüleyen rivayetler, sonraki dönemde ortaya çıkan gruplarca uydurulmuştur. Hadisçiler bu konunun farkındadır ve hadisleri bu yönde tetkik etmişlerdir. Fakat bu konuda genelleme yapmak doğru değildir. Mezheplerin delil olarak gösterdiği birçok ayette bulunmaktadır. Bu takdirde onların da gruplar tarafından uydurulmuş olduğunu söylemek gerekecektir.

Goldziher’e göre Abbasiler döneminde sünnete uyma anlayışının ön plana çıkması üzerine ahkam hadislerinin sayısında artış olmuştur. Hadislerin sayısındaki artış, hadisçilerin her bir hadis senedini ayrı bir hadis olarak değerlendirmeleri sebebiyledir. Zaman içinde uydurma hadis metinlerinin artması söz konusu olabilir. Ancak muhaddisler bu konuyu takip etmişler ve onları açığa çıkarmaya çalışmışlardır. Oryantalistlere göre birbirine zıt anlamda rivayet edilen hadisler tümüyle uydurmadır. Bu genelleme doğru değildir. Çünkü zahiren birbirine zıt görünen bazı rivayetlerin gerçekte zıt olmadıkları hadisçiler tarafından gösterilmiştir.

Oryantalistlere göre metni kısa olan rivayetler, uzun olanlara göre daha eskidir. Bu da doğruluğu ispatlanamayan bir iddiadır. Çünkü muhaddisler çoğu kere uzun bir hadisin yalnızca hüküm belirten kısmını kitabına almıştır.

İsnad esaslı yöntem Schacht ve Juynboll’e göre hadisler müşterek raviler döneminde uydurulmuştur. Çünkü müşterek raviden senedin sonuna doğru giden kısım bir kişinin bir kişiden rivayeti biçiminde şekillenmiştir. Bütün hadis rivayetleri oryantalistlerin söz ettiği şekilde değildir. Müşterek raviler dönemi hadislerin tedvin edildiği dönemdir. Bu dönemde raviler kendilerine göre en muteber rivayet zincirini alıp diğerlerini terk etmişlerdir. Terk edilen rivayet zincirleri kayboldukları için muteber olan zincir tek kalmıştır.

Oryantalistlere göre maktu ve mevkuf hadisler merfu hale getirilmiştir. Eğer bu iddia tümüyle doğru olsaydı, sonraki yüzyıllarda telif edilen eserlerde mevkuf ve maktu hadislerin yer almaması gerekirdi.

Kaynak esaslı yöntem Schacht ve Juynboll, bir hadis ilk olarak hangi kaynakta geçmişse, hadisin o döneme ait olduğunu söylemektedir. Üçüncü yüzyılda yazılmış olan bir kitapta yer alan bir hadis ikinci yüzyılda yazılmış olan bir kitapta yer almıyorsa, o hadisin üçüncü yüzyılda uydurulduğunu gösterir. Bu delil e silentio (sessizlik) sözcüğüyle isimlendirilmiştir. Bu yanlış bir kanaattir. Çünkü üçüncü asırda bile, hadislerin tümü kitaplara geçmiş durumda değildi. Hadis kitapları yazılış amaçlarına uygun olarak hadis içermektedir.

İsnad ve metin esaslı yöntem Kramers, Schoeler, Motzki, Görke gibi oryantalistler karma yöntemi önermektedirler. Önceki yöntemlerin zayıf yönleri karma yöntemde de ortadan kalkmış değildir.