Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SBR 129 – Spor Bilimleri ve Rekreasyona Giriş Dr. Alpan Cinemre
Advertisements

Spor Sakatlıklarının Nedenleri
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTE.
SAĞLIK KAVRAMI.
Iyot yetersizliği hastalıkları.
SAĞLIK.
MENOPOZ VE BESLENME.
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
 İnsanın;  Büyüme  Gelişme  sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp, vücudunda kullanmasıdır.
FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ KASTAMONU TSM. Sağlık: Sağlık, yalnızca hasta veya sakat olmak değil bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik.
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Konu başlıkları Kanser hücresi oluşumu Kansere neden olan etmenler
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ

Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
FİZİKSEL AKTİVİTE VE HAREKETLİ YAŞAM
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
İş Etüdünün Tanımı Literatürde en fazla kabul edilen ve kullanılan iş etüdü tanımı, İngiliz standartlar Sözlüğü tarafından yapılmıştır: Buna göre İş Etüdü,
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
TEMEL SAĞLIK BİLGİLERİ Dr
ÇALIŞMA YAŞAMINDA SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ Dr.Nazım İ.AĞAOĞLU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
SPORCU BESLENMESİ.
denge hâlinin korunması
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
Vücut Kompozisyonunun Saptanması
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Beslenme İlkeleri - 4.
…………………………………………………………………………………………………
Sunum transkripti:

Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ

Sağlığı etkileyen faktörler Sağlık sadece hastalık ve sakatlık olmaması hali değil; fiziksel, mental, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Kalıtım Beslenme Yaşam biçimi Fiziksel aktivite Sigara-alkol kullanma gb alışkanlıklar Çevre faktörleri Stres Çalışma koşulları

Beslenme; büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besin ögelerinin her birini yeterli ve dengeli miktarlarda almaktır.

Bireyin veya toplumun sağlığı üzerine beslenmenin etkisi, beslenme durumunun saptanması ile değerlendirilir.

Bu denge birçok etmen tarafından etkilenmektedir. Bireyin beslenme durumu, besin ögelerine olan fizyolojik gereksinmesinin karşılanma düzeyini yansıtır. Diğer bir deyişle optimal beslenme için Enerji-Besin Ögesi Alımı Enerji-Besin Ögesi Gereksinmesi arasındaki dengedir. Bu denge birçok etmen tarafından etkilenmektedir.

Beslenme durumunu etkileyen faktörler Bireysel Yaş Cinsiyet Genetik Psikolojik durum Hastalık İmmünite Fiziksel aktivite düzeyi Çevresel Yaşam şekli İş durumu İklim vb Coğrafya Ekonomik durum vb Bunların yanı sıra sağlıkla ilgili her faktör bireyin beslenme durumunu etkiler.

Sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacı ile beslenme durumunun sürekli ve düzenli olarak saptanması; bireyin fiziksel yapısının, büyüme ve gelişmesinin, organların işlevlerinin, davranışlarının, idrar, kan veya dokularda bulunan besin ögelerinin düzeyleri ile, besin alımının kalite ve miktar yönünden değerlendirilmesidir.

Ayrıca; ilaç kullanımı, stres, kronik hastalıklar, ekonomik durum, beslenme bilgi düzeyi, beslenme alışkanlıkları, öğrenim durumu, kültürel yapı ve yaşam koşulları da beslenme durumunu etkilediği için öğrenilmelidir.  

Beslenme yetersizliği ilerleyen bir süreçtir ve birçok yöntem ile saptanabilir. Erken aşamada, belirtiler oluşmadan saptamak tedavi yönünden önemlidir.

Beslenme Yetersizliğinin Oluşumu Aşama Yetersizlik Saptama Yöntemi 1 Diyetsel yetersizlik Besin tüketim araştırması (besin alımının saptanması) 2 Vücut dokularında azalmış düzey Biyokimyasal 3 Vücut sıvılarında azalmış düzey 4 Dokularda fonksiyonel azalmış düzey Antropometrik/Biyokimyasal 5 Besin ögesine bağlı enzim yetersizliği 6 Fonksiyonel değişiklik Davranış/Fizyolojik (biyofizik) 7 Klinik belirtiler Klinik 8 Anatomik belirtiler

Beslenme birçok hastalığın etiyolojisinde, ölümlerin ve yeti kayıplarının yönetiminde önemli bir etmendir. Beslenme durumunun değerlendirilmesi, sadece hastalık durumlarında olmayıp, sağlığın korunması amacıyla da yapılmalıdır.

İdeal olarak, tüm bireylerin intrauterin yaşamdan yaşlılık dönemine kadar periyodik olarak beslenme durumlarının saptanması gerekmektedir. yaşamları süresince

Genelde beslenme durumunun taranması, beslenme durumunun saptanması sürecini başlatır. Toplum beslenmesi; BESLENME SÜRVEYANSI (izlenme) ve BESLENME EPİDEMİYOLOJİSİ’ni içerir.

Beslenme sürveyansı Toplumun ve grupların beslenme durumunun diyet hikayesi, antropometrik ölçümler, biyokimyasal veriler, klinik ve çevresel verilerle sürekli izlenmesidir.

Beslenme epidemiyolojisi Beslenme ve diyetin; hastalığın etiyolojisi, patogenezi ve önlenmesi ile ilişkisini inceleyen disiplindir.

Beslenme Durumunun Saptanmasında Kullanılan Yöntemler Dolaysız Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması 1- Antropometrik ölçümlerle 2- Klinik belirtilerle 3- Biyokimyasal testlerle 4- Biyofizik testlerle Dolaylı Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması Sağlıkla ilgili istatistik verilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi ile C. Besin Tüketim Düzeyinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Besin tüketim araştırmaları ile beslenme durumu-sorunları ve nedenleri saptanır. D. Ekolojik Değişkenlerin Araştırılması ve Değerlendirilmesi Bahsedilen yöntemlerle toplumun beslenme düzeyi saptanabilmekte ve beslenme sorunları ortaya konabilmektedir. Sorunların nedenlerinin belirlenmesinde ise ekolojik faktörlerin incelenmesine gerek duyulmaktadır. Bu yöntemler mümkünse beraber ve aynı zamanda uygulanarak verilerin toplanması gerekir.