ÖĞRENME KAZANIMI Hasta Hakları Yönetmeliğine uygun olarak hasta haklarını koruyabileceksiniz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Advertisements

HASTA HAKLARI.
Hasta Hakları.
4. HASTA HAKLARI.
26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
HASTA HAKLARI ;.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI 1. İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri.
BİLGİ NEDİR Sözlük anlamıyla bilgi, öğrenme, araştırma ve gözlem yoluyla elde edilen her türlü gerçek, malumat ve kavrayışın tümüdürbilgi, vegözlemelde.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
HASTA HAKLARI Nurunnisa KARASARAÇOĞLU
HASTA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARI. Hasta Hakları  Hasta hakları; hastanın kaybettiği sağlığını en kısa zamanda, mümkün olabildiğince en yüksek seviyede,
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
AHMET YİĞİTALP. TARİHTE ETİK Çok eski çağlardan beri etik anlayışının olduğu bilinmektedir. 1.Dinler tarihi 2.Felsefe tarihi 3.Antropoloji 4.Arkeolojik.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Sağlık PsikolojisiÖğr. Gör. Musa ŞAHİN 1 HASTA, YARALI VE YAKINLARININ TEDAVİ SÜRECİNE KATILIMI.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
-HASTA HAKLARI -HASTA SORUMLULUKLARI -MEMNUNİYET
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Bursa Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
~HASTA HAKLARI~.
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Performans Değerlendirme
EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
“ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinmelerini karşılayabilmek için
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
HASTA HAKLARI.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 7. DERS : HASTA DOSYALARI ARŞİVİ 2
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
HASTALARI ZİYARET ETMEK
Sağlık Bilimleri Fakültesi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Müşteri Memnuniyeti 10002:2006 TSE(Türk standartları) kalite belgelerinden birisidir.Necmettim Erbakan Üniversitesi Meram Tıp fakültesi hastanesi ISO.
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Nitel Araştırmalar.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

ÖĞRENME KAZANIMI Hasta Hakları Yönetmeliğine uygun olarak hasta haklarını koruyabileceksiniz.

Hastaların Sahip Olduğu Haklar Türkiyede hasta hakları, “Hasta hakları yönetmeliği”(Resmi Gazete Tarihi: 01.08.1998 Resmi Gazete Sayısı: 23420 (8/5/2014 tarih ve 28993 sayılı Resmi Gazete) ile aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.

Ø Sağlık hizmetlerinden adalet ve hakkaniyete uygun olarak yararlanma hakkı; Ø Bilgi isteme hakkı; Ø Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkı Ø Personeli tanıma, seçme ve değiştirme hakkı Ø Öncelik sırasının belirlenmesini isteme hakkı Ø Tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım hakkı; Ø Tıbbi gereklilikler dışında müdahale yasağı Ø Ötenazi yasağı Ø Tıbbi özen gösterilmesi hakkı Ø Kayıtları inceleme hakkı Ø Kayıtların düzeltilmesini isteme hakkı; Ø Bilgi verilmesini yasaklama hakkı; Ø Saygınlık görme hakkı; Ø Mahremiyete saygı hakkı; Ø Reddetme ve durdurma hakkı; Ø Rıza ve izin hakkı; Ø Güvenlik; Ø Dini vecibelerini yerine getirebilme; Ø Rahatlık; Ø Ziyaretçi hakkı; Ø Refakatçi bulundurma; Ø Müracaat, şikâyet ve dava hakkı Ø Sürekli hizmet; Ø Düşünce belirtme:

1-SAĞLIK HİZMETLERİNDEN ADALET VE HAKKANİYETE UYGUN OLARAK YARARLANMA HAKKI; herkesin ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet alma hakkı vardır. Sağlık hizmetlerine ulaşma imkânı herkes için eşit ve sürekli olmalıdır.

2 BİLGİ İSTEME HAKKI; hastanın anlayacağı şekilde hastalığı ile ilgili teşhis, tedavi ve her bir girişimin olası risk ve yararlarını, önerilen girişimlerin seçeneklerini, tedavisiz kalmanın etkisini, tanı, sonuç ve tedavinin gidişi hastalığın seyri hakkında doktorundan bilgi alma hakkına sahiptir. Bu bilginin hastaya verilmesi mümkün olmadığı durumlarda yakınlarından birine bilgi vermek uygun olur.

2 BİLGİ İSTEME HAKKI; Hasta istediği takdirde, bilgilendirilmeme ve kendi yerine kimin bilgilendirileceğini seçme hakkına sahiptir. Hasta ikinci bir görüş alma hakkına sahiptir. Kendisine bakan sağlık personelinin kimliğini öğrenme hakkına sahiptir. Hasta, kurumda kaldığı süre içerisinde uyacağı kurallar ve rutin işlemler konusunda bilgilendirilmelidir. Taburcu olduğu zaman, hastalığı ile ilgili tanılar, tedavi ve yapılan işlemleri, elde edilen sonucu içeren yazılı bir belge isteme ve alma hakkına sahiptir.

3-SAĞLIK KURULUŞUNU SEÇME VE DEĞİŞTİRME HAKKI; hayati tehlike bakımından sağlık kuruluşunun değiştirilmesinde tıbben sakınca görülmemesi esastır. Hastane vakanın durumuna göre hastayı başka bir hastaneye sevk edebilir. Bu durum hastaya ayrılmadan önce tam olarak açıklanmalıdır. Başka sağlık kurumuna nakil ancak o kurumun hastayı kabul etmesi durumunda yapılabilir.

4- PERSONELİ TANIMA, SEÇME VE DEĞİŞTİRME HAKKI; hastaların kendini tedavi eden sağlık çalışanının adını bilme hakkı vardır. Hasta, sağlık sisteminin işleyişine uygun olarak, hekimini, sağlık personelini ve hizmet alacağı kurumu seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.

5-ÖNCELİK SIRASININ BELİRLENMESİNİ İSTEME HAKKI; sağlık kuruluşunun hizmet verme imkânlarının yetersiz veya sınırlı olması sebebiyle sağlık hizmeti talebi zamanında karşılanamayan hâllerde, hastanın ÖNCELİK HAKKININ TIBBİ ÖLÇÜTLERE DAYALI VE OBJEKTİF OLARAK belirlenmesini isteme hakkı vardır.

6- TIBBİ GEREKLERE UYGUN TEŞHİS, TEDAVİ VE BAKIM HAKKI; hasta, modern tıbbın bilgi ve teknolojinin gereklerine uygun olarak TEŞHİSİNİN KONULMASINI, TEDAVİSİNİN YAPILMASINI VE BAKIMINI istemek hakkına sahiptir.

7-TIBBİ GEREKLİLİKLER DIŞINDA MÜDAHALE YASAĞI HAKKI klinik çalışmalara katılım için hastanın bilgilendirilmiş onayı gereklidir. Bütün araştırma protokolleri ETİK KURUL onayından geçirilmelidir. Hastanın veya yakınının onayı olmadıkça, tıbbi gereklilik dışında ARAŞTIRMA AMAÇLI uygulama yapılmaz. Hastanın vücudunun bütün parçalarının kullanımı ve korunması için onayı gereklidir.

8-ÖTENAZİ YASAĞI HAKKI Hasta, çektiği acıların iyileştirilmesini isteme ve yaşamının son dönemi içinde, insanca bakılıp, itibar içinde ölme hakkına sahiptir. HASTANIN KENDİ YAŞAMINA SON VERİLMESİNİ İSTEME HAKKI YOKTUR.

9- TIBBİ ÖZEN GÖSTERİLMESİ HAKKI; hasta, hem teknik imkânlar hem de sağlık personeli ile hastalar arasındaki insani ilişkiler bakımından KALİTELİ HİZMET ALMA HAKKINA sahiptir.

10- KAYITLARI İNCELEME HAKKI; hasta kendisi ile İLGİLİ KAYITLARA ULAŞMA VE KAYITLARININ KOPYASINI alabilme hakkına sahiptir.

11-KAYITLARIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEME HAKKI; hasta kendisi ile ilgili tıbbi ve kişisel bilgilerin UYGUNSUZ, EKSİK, ÇİFT ANLAMLI OLMASI, TANI, TEDAVİ VE BAKIM AMACI İLE İLGİLİ OLMAMASI DURUMUNDA BU BİLGİLERİ YENİLEME, BAZI KISIMLARINI ÇIKARMA, TAMAMLAMA VE DÜZELTME hakkına sahiptir.

12- BİLGİ VERİLMESİNİ YASAKLAMA HAKKI; ilgili mevzuat ilkelerine ve hastalığın durumuna göre yetkili mercilerde alınacak tedbirlerin gerektirdiği hâller dışında Hasta durumu hakkında yakınlarına bilgi verilmesini istemeyebilir.

12- BİLGİ VERİLMESİNİ YASAKLAMA HAKKI; Hasta izin vermediği sürece tıbbi durumu, tanısı, tedavisi hakkındaki ve kişiye özel diğer tüm bilgileri, ölümden sonra bile gizli olarak korunmalıdır. Tanı, tedavi ve bakım için gerekli olmadıkça ve hasta izin vermedikçe hastanın özel hayatına ve aile yaşamına girilmez.  Tıbbi girişimler ancak hastanın özel hayatına saygı gösterilmesi durumunda yapılır.  Sağlık kurumlarına başvuran hasta, kurumun özel hayatını koruyan fiziksel özelliklere sahip olmasını bekleme hakkına sahiptir.

13-SAYGINLIK GÖRME HAKKI; hasta, tanı ve tedavileri yapıldığı sırada saygı ve itina gösterilerek, GÜLER YÜZLÜ, NAZİK, ŞEFKATLİ BİR YAKLAŞIMLA, KENDİSİNE VE KÜLTÜR DEĞERLERİNE UYGUN davranılması hakkına sahiptir.

GİZLİLİĞE UYGUN bir ortamda her türlü sağlık hizmetini alma hakkıdır. 14-MAHREMİYETE SAYGI HAKKI; GİZLİLİĞE UYGUN bir ortamda her türlü sağlık hizmetini alma hakkıdır.

15 -REDDETME VE DURDURMA HAKKI; hasta tıbbi girişimi reddetme veya durdurma hakkına sahiptir. Bu durumun oluşturacağı sonuçlar hastaya açıklanmalıdır.

16- RIZA VE İZİN HAKKI; hastaların tıbbi müdahalelerde rızasının alınmasına ve rıza çerçevesinde hizmetten faydalanmaya hakkı vardır. Hastanın iradesini beyan etmesinin mümkün olmadığı ve acilen tıbbi girişim yapılması gereken durumlarda, daha önce bu girişimi reddettiğini gösteren bir açıklaması yoksa HASTANIN ONAYI varsayılarak girişim yapılabilir.

hastaları sağlık hizmetini GÜVENLİ BİR ORTAMDA almaya hakları vardır. 17- GÜVENLİK HAKKI hastaları sağlık hizmetini GÜVENLİ BİR ORTAMDA almaya hakları vardır.

18-DİNİ VECİBELERİNİ YERİNE GETİREBİLME HAKKI hastanın kuruluşun İMKÂNLARI ÖLÇÜSÜNDE VE İDARECE ALINAN TEDBİRLER ÇERÇEVESİNDE, DİNİ VECİBELERİNİ YERİNE getirmeye hakları vardır.

19- RAHATLIK HAKKI hastaların her türlü HİJYENİK ŞARTLAR SAĞLANMIŞ, GÜRÜLTÜ VE RAHATSIZ edici bütün etkenler bertaraf edilmiş bir ortamda sağlık hizmeti almaya hakları vardır.

20- ZİYARETÇİ HAKKI; hastaların kurum ve kuruluşlarca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ZİYARETÇİ KABUL ETMEYE hakları vardır.

21-REFAKATÇİ BULUNDURMA HAKKI MEVZUATIN, SAĞLIK KURUM VE KURULUŞLARININ İMKÂNLARI ÖLÇÜSÜNDE VE TABİBİN UYGUN GÖRMESİ durumunda refakatçi bulundurmayı isteme hakları vardır.

22-MÜRACAAT, ŞİKÂYET VE DAVA HAKKI; HAKLARININ İHLALİ HÂLİNDE, MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE HER TÜRLÜ MÜRACAAT, ŞİKÂYET VE DAVA HAKKINI kullanma imkânları vardır

23- SÜREKLİ HİZMET HAKKI gerektiği sürece, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hakları vardır.

24-DÜŞÜNCE BELİRTME HAKKI hastaların verilen hizmetler konusunda düşüncelerini ifade etme hakkı vardır.

Hasta haklarına saygı gösterilmediği düşünüldüğünde şikâyet için başvuru imkânına sahip olmalıdır. Mahkemelere başvurunun yanı sıra bağımsız mekanizmalara başvurulabilir. Hasta, şikâyetlerinin değerlendirilmesini, ilgilenilmesini ve sonuç alınmasını isteme hakkına sahiptir. Hastanelerde bu konuyla ilgili „HASTA HAKLARI‟ birimi bulunmaktadır.