MALİYET HESAPLAMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
Advertisements

İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKASI
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
BAŞA-BAŞ NOKTASI (BREAK EVEN POINT)
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
ÖRNEK – 3 = BBN Bir şirketin sattığı tek bir ürün ile ilgili veriler şöyledir; şirketin özsermayesi TL, toplam sabit maliyet TL, birim.
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
MALİYET MUHASEBESİ.
Nakit Bütçesi Uygulaması- 3
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
Örnek 1: Bayram Gıda Market’in Mayıs ayı kasa bakiyesi TL’dir. Şirket gelecek 7 ay içerisinde aşağıda yer alan nakit akımlarına sahip olacağını.
Ortalama Sermaye Maliyeti
Örnek 1: Bayram Gıda Market’in Mayıs ayı kasa bakiyesi TL’dir. Şirket gelecek 7 ay içerisinde aşağıda yer alan nakit akımlarına sahip olacağını.
KARLILIK ANALİZİ ÖRNEK SORULAR
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
HESAP KAVRAMI İşleyİŞ ve kurallar A. Vecdi CAN.
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
BAŞABAŞ ANALİZLERİ AMAÇ;
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Örnek Uygulama.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
ŞİRKET KAPANIŞ İŞLEMLERİ
FİNANS YÖNETİMİ.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Mühendislik Ekonomisi
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
Slayt 0 SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ. İşletme Sermayesinin Finansmanı Örn: X A.Ş.’nin satışları cari dönemde TL’dir. Aynı dönemde işletmenin.
PARANIN ZAMAN DEĞERİ. 2 PARANIN ZAMAN DEĞERİ KAVRAMI Paranın zaman içerisinde aşınma oranı olarak ifade ettiğimiz kavram, paranın zaman değeri olarak.
YÖNETİM MUHASEBESİ İBRAHİM LAZOL.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
FİNANS ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
5. İŞLETMENİN GELİRLERİ.
YÖNETİM MUHASEBESİ UYGULAMA 2.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
BİLANÇO VE UYGULAMALARI
FİNANSAL YÖNETİM.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
NET NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
BAŞA-BAŞ NOKTASI (BREAK EVEN POINT)
YÖNETİM MUHASEBESİ İBRAHİM LAZOL.
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

MALİYET HESAPLAMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN

MALİYET HESAPLAMASI 1‐ DOGRUDAN MALİYET 2‐ DOLAYLI MALİYET DOGRUDAN MATERYAL MALİYETİ DOGRUDAN İŞ GÜCÜ MALİYETİ  2‐ DOLAYLI MALİYET

İMALATÇI VE HİZMET SUNUCUSUNUN MALİYET HESABI 1.ADIM 2.ADIM 3.ADIM 4.ADIM   Doğrudan Materyal Maliyeti + Doğrudan İşgücü Maliyeti Dolaylı Masraflar = Toplam Maliyet

ÖRNEK – ÜRETİM MALİYETİ Lezzet Fırıncılık - Ürün: Çörek

1. ADIM :Ürün başına doğrudan materyal (hammadde) maliyeti Satınalma Maliyeti Ürün Başına Miktar Ürün Başına Maliyet Un 1 TL/kg 0.05 kg 0,05 TL Maya 5 TL/kg 0.1 kg 0,5 TL Şeker 2TL/kg 0.5 kg 1 TL Ürün başına toplam hammadde maliyeti 1,55 TL

2. ADIM: Doğrudan İş gücü maliyeti Dolaylı işgücü maliyeti Çalışan Kişi Çalışma Saati Ücret Üretim saati Üretim karşılığı ödeme Üretimde geçmeyen saat Üretimde geçmeyen zaman karşılığı ödeme Fatma (pişirme) 160 400 - Hatice (satış-idare) 80 200 Yardımcı Servis elemanı Toplam   800 240

Saat başına doğrudan iş gücü maliyeti hesaplaması Saat başına doğrudan iş gücü maliyeti=Üretim karşılığı ödeme/üretim saati Saat başına doğrudan işgücü maliyeti=800/400=2 1 adet çörek üretmek için gerekli süre = 6 dk. = 0,1 saat Saat başına doğrudan iş gücü maliyeti = 2 TL Ürün başına doğrudan işgücü maliyeti =0,1 X 2 = 0,2 TL

3.ADIM: Dolaylı Maliyeti (Masrafları) Hesaplayın DOLAYLI MASRAFLAR FORMU AYLIK DOLAYLI MASRAFLAR (TL) Kira 400 Elektrik ve su giderleri 300 Sigorta 15 Faiz ödemesi 250 Dolaylı işgücü Tuz ve yağ 20 Amortisman Diğer 200 AYLIK TOPLAM DOLAYLI MASRAFLAR 1.600 Saat başına dolaylı masraflar = 1.600 / 400 = 4 TL Birim başına dolaylı masraflar = 0,1 x 4 = 0,4 TL

4.ADIM: Masrafları Toplayın 1. ADIM :Ürün başına doğrudan materyal (hammadde) maliyeti = 1,55 TL 2. ADIM: Doğrudan İş gücü maliyeti= 0,2 TL 3.ADIM: Dolaylı Maliyeti (Masrafları)=0,4 TL 4.ADIM: Toplam Maliyet=2,150 TL (Bir çöreğin toplam üretim maliyeti)

PERAKENDECİ VEYA TOPTANCININ MALİYET HESAPLAMASI   Doğrudan Materyal Maliyeti + Doğrudan İşgücü Maliyeti Dolaylı Masraflar = Toplam Maliyet Doğrudan Materyal Maliyeti   + Dolaylı Masraflar = Toplam Maliyet

Başabaş Analizi (“Ne Kar Ne Zarar”) 2 şekilde yapılır: Başabaş fiyatı = Ürün Maliyeti + (birim başına) Sabit giderler Satış miktarı Satmayı düşündüğümüz miktarı belirledikten sonra, hangi fiyattan satarsak başa baş geliriz, sorusuna cevap verir. Başabaş miktarı = Sabit giderler (Birim satış fiyatı – Birim maliyeti )   Kaç adet sattığımızda “ne kâr ne zarar” ettiğimizi gösteren miktardır.

Başabaş Analizi (örnekler) Örnek 1 (Başabaş Fiyatı) Sabit giderler: 250.000 TL Üretim miktarı (tamamı satılacak): 500 adet Toplam değişken giderler: 500.000 TL Birim başına değişken gider : Ürünün başabaş satış fiyatı: = 1.000 + (250.000 /500) = 1.500 TL /Adet 500.000/500=1000TL

Başabaş Analizi (örnekler)

Nakit Akışı Haftalık veya aylık olarak kasanıza girecek nakit ile kasadan çıkacak nakit miktarının tahmin edilmesidir. Nakit akış tahmini bize; Paranın ne zaman elimize geçeceğini, Hangi zamanda ne kadar para geleceğini, Borçların ve faturaların ne zaman ödeneceğini, Masrafları karşılamak için ne kadar para gerektiğini, Gelir ve harcamaların ayrıntısını Ekstra harcamalar (veya yüksek harcamalar) için en uygun zamanı gösterir.

Nakit akış tablosunun hazırlanabilmesi için şu bilgilere ihtiyaç vardır: Kaynaklar(nakit girişi) Mevcut nakit, Satış gelirleri, Diğer gelirler, Alınan borçlar, Öz sermaye. Çıkışlar(nakit çıkışı) Başlangıç harcamaları, Peşin alınan mal ve hizmetler, Sabit ve değişken giderler, Demirbaş alımı, Borç ödemeleri, Kâr payı dağıtımı.

İşimiz büyüdükçe, dönen para ihtiyacı da büyür. Ancak, gerekli nakit akışı sağlanmadan büyüme olur ise, nakit dar boğazına girilir. Bu nedenle, nakit dar boğazı ortaya çıkmadan, sorunu önceden tahmin edin. Bir projeye başlamadan önce mutlaka nakit planlaması yapın.  Bir iş fikri KÂRLI gözükse bile, sırf nakit akışı uygun olmadığından dolayı uygulanmayabilir.

Bölüm Soruları 1-Başabaş noktası nedir? 2-Nakit akışı tahmini ne için yapılmalıdır?